Wine yeasts: from evolutionary history to industrial applications
M. Eder, A. Casiere, Valentin Tilloy, C. Camarasa, Virginie Galeote, J. L. Legras, S. Dequin
pág. 8
pág. 9
pág. 10
págs. 11-12
págs. 13-14
Glycosidic aroma precursors: importance for wine and sparkling wine
pág. 15
Key drivers of wine appreciation and consumption: a cognitive perspective
pág. 16
Aspergillus species associated with wine grapes in Australia: Implications forfumonisins in wine
pág. 18
pág. 19
Protection against fungal grapevine trunk pathogens by Trichodermaatroviride SC1 treatments from nursery to the vineyard: a three-year study
Mónica Berbegal Martínez, A. Ramón Albalat, M. León, J. Armengol
pág. 20
Fungal community structure form soil to grapevine root and its interactionwith black-foot disease
María del Pilar Martínez Diz, Marcos Andrés Sodupe, Mónica Berbegal Martínez, Emilia Díaz Losada, David Gramaje
pág. 21
Effect of abiotic stresses on the physiology of grapevine infected byBotryosphaeriaceae
A. Songy, Philippe Larignon, J.F. Guise, Olivier Yobregat, C. Pinto, V. Mondello, Christophe Clément
pág. 22
Management of grapevine trunk diseases in nurseries: A South Africanperspective
F. Halleen, W. Van Jaarsveld, Manuella Webber Witt, S. Strydom, Lizel Mostert
pág. 23
pág. 24
The influence of yeast on chemical composition and sensory properties ofrose wines
Belén Puertas García, José Manuel Muñoz Redondo, Mª Jesús Jiménez, José Manuel Moreno Rojas, Maria Carbó, Victoria Eugenia Gonzalez Rodriguez, J. M. Cantoral, Emma Cantos Villar
pág. 25
Potentialities of wine yeasts to produce unusual aromas duringfermentation
Guillaume Bergler, Anne Ortiz Julien, Benoit Colonna Ceccadi, Carole Camarasa, Audrey Bloem
pág. 26
pág. 27
Jordi Tronchoni, M. E. Setati, Federica Valdetara, D. Fracassetti, David Maghradze, Roberto Foschino, Paloma Morales Gómez, R. Gonzalez, Ileana Vigentini, F. F. Bauer
pág. 28
pág. 29
João Coelho, Marilia Almeida Trapp, Diana J. Pimentel González, Flávio Soares, Pedro Reis, Cecilia Rego, Axel Mithöfer, Ana Margarida Fortes
pág. 30
Diana Marín Ederra, Ohian Uharte Unzue, R. García, J. Eraso Zabalegui, Jorge Urrestarazu Vidart, Carlos Miranda Jiménez, José Bernardo Royo Díaz, F. Javier Abad Zamora, Luis Gonzaga Santesteban García
pág. 31
Marta Arrizabalaga Arriazu, Fermín Morales Iribas, Juan José Irigoyen Iparrea, Ghislaine Hilbert, Inmaculada Pascual Elizalde
pág. 32
Drought stress in an arid region - influences on vine physiology, xylemanatomy and wine quality
Netzer Yishai, Hayat Yair, Dotan Dror, Munitz Sarel, Schwartz Amnon
pág. 33
Gregorio Muñoz Organero, María Teresa de Andrés Domínguez, A. Vargas, Félix Cabello Sáenz de Santa María, V. Rankovic, B. Sivcev, D. Nikolić
pág. 34
pág. 35
Integrating novel genotyping and phenotyping technologies for grapegenetics
J. Tello, Valérie Laucou, Goulding Sarah, Luc Bidel, T. Flutre, H. Chouiki, A. Weber, S. Santoni, J.P. Péros, Agnès Doligez
pág. 36
Genetic and phenotypic characterization of grapevine natural variants forseed and fruit development
Paula Moreno Sanz, Maria Stella Grando, Silvia Lorenzi, C. Nwafor, A. Marrano, E. Gottardini, F. Cristofolini, E. D’Amato, Paola Ruffa, S. Raimondi, A. Schneider, Ivana Gribaudo, L. Costantini
pág. 37
Genomic, Morphologic and Oenologic characterization of Israel’s grapevinepopulation
Elyashiv Drori, Oshrit Rahimi, Mali Salmon-Divon, Aviad Sivan, Anya Pinkus, Nir Chen, Maria Stanevsky, Sariel Hubner
pág. 38
pág. 39
The dried-fruit aromas of Merlot and Cabernet Sauvignon musts and youngwines: impact of harvest date
pág. 40
Improved methodology for early and accurate vineyard yield forecasting
A. Caldeira, A. González Rojas, A. Cobar, F. Reyes, J. Cuevas Valenzuela
pág. 41
pág. 42
Dynamic interaction between SO2 and acetaldehyde during alcoholicfermentation
Vincent Farines, Thomas Ochando, J.R. Mouret, A. Humbert Goffard, Evelyne Aguera, Jean-Marie Sablayrolles
pág. 43
The challenge of quality in sulphur dioxide free wines: recent results
Emma Cantos Villar, Belén Puertas García, S. Cruz, R. Gutiérrez
pág. 44
pág. 45
V. Gomes, Richard E. Randall, A. Mendes Ferreira, M. Reis, P. Melo Pinto
pág. 46
pág. 47
pág. 48
Different Biosensor DNA-based platforms for wine authenticity: acomparative study
J. J. R. Fernandes, S. Barrias, H. Gonçalves, Paula Martins Lopes
pág. 49
pág. 50
Quality and safety control of wines by rapid on-site immunoanalyticalmethods
Antonio Abad-Fuentes, Daniel López Puertollano, Josep Mercader, Consuelo Agulló, Antonio Abad Somovilla
pág. 51
pág. 52
Re-appearance of residual viable yeasts during wine microoxigenationapplied after malolactic fermentation: effect on the sensory profile of aMerlot wine
María Pilar Sáenz Navajas, Christopher Heeschen, A. Cantu, A.A. Watrelot, A. L. Waterhouse
pág. 53
Astringency: Influence of Chemical Species on Phenol-ProteinInteraction
Alba María Ramos Pineda, G.H. Carpenter, Ignacio García Estévez, María Teresa Escribano Bailón
pág. 54
Molecular clues for the improvement of somatic embryogenesis in thegrapevine
M. Rey, O. Martínez, Verónica Arjones, Y. Acanda, C. Domínguez, M.V. González
pág. 56
José Angel Amorós Ortiz-Villajos, Mónica Sánchez Ormeño, S. Bravo, Eva Mª García Noguero, J.D. Peco, J.A. Campos
pág. 57
Clone-dependent expression of grapevine esca disease
F. Moret, C. Lemaitre Guillier, C. Grosjean, G. Clement, C. Coelho, Lucile Jacquens, J. Negrel, Régis Gougeon, Guillaume Morvan, G. Mouille, Sophie Trouvelot, F. Fontaine, M. Adrian
pág. 58
To what extent do natural levels of ultraviolet radiation contribute to grapeand wine quality?
María Angeles del Castillo Alonso, Laura Monforte López, Gonzalo Soriano, Rafael Tomás Las Heras, Javier Martínez Abaigar, Encarnación Núñez Olivera
pág. 59
Josefina María Bota Salort, M. Llompart, M. J. Clemente, Enrico Cretazzo, I. Janer, Miguel Ángel Capó Navarro, Miquel Ribas Carbó, Josep Cifre Llompart
pág. 60
D. Pimentel, Alexander Erban, C. Rego, Joachim Kopka, A.M. Fortes
pág. 61
pág. 62
Using image analysis to accurately determine the number of flowers perbunch for research purposes
Omar García Tejera, J. Oliver Manera, M. Mata, Joan Girona Gomis
pág. 63
Teinturier: to be or not to be-Alicante Bouschet vs. Vinhão/Sousón
I. Castro, A. Taveira, F. Cosme, B. Gomez Gonzalez, V. Falco
pág. 64
New technique to mitigate the impact of climatic change on the wine grapevarieties
Alicia Pou Mir, P. Alda, Hipólito Medrano Gil, Alfonso Albacete Moreno, Fernando Martínez de Toda Fernández
pág. 65
Texture characteristics of grape berries during the botrytisation process
A. Hegyi, S. Lengyel, N. Szalóki, A. Geiger, Zs. Zsófi, X. Pálfi, K.Z. Váczy
pág. 66
Ignacio Martín Rueda, Natalia Domínguez Miguel, Juana Martínez García, Diego López, Enrique García-Escudero Domínguez
pág. 67
pág. 68
Water and soil management in vineyard: relationship between soilmicrobial community and its functional role
Antonia Romero Munar, P. Sancho, Elena Baraza Ruíz, Esther Hernández Montes, Josefina María Bota Salort, José Mariano Escalona Lorenzo
pág. 69
Luis Gonzaga Santesteban García, Diana Marín Ederra, Maite Loidi, Diego Sebastiano Intrigliolo Molina, José Manuel Mirás Avalos, José Mariano Escalona Lorenzo, Amelia Montoro Rodríguez, Felicidad de Herralde Travería, P. Baeza, Pascual Romero Azorín, Jesús Yuste Bombín, David Uriarte Hernández, Jesús Martínez Gascueña, Javier José Cancela Barrio, Virginia Pinillos Villatoro, Jorge Urrestarazu Vidart, Carlos Miranda Jiménez, José Bernardo Royo Díaz
pág. 70
pág. 71
Regulation of night-time water use in grapevine: Regulation of night-time water use in grapevine: the effects of drought andvapour pressure deficit across genotype: Regulation of night-time water use in grapevine: the effects of drought andvapour pressure deficit across genotypes
S. Dayer, Guillaume Charrier, Z. Dai, J.C. Domec, S. Delzon, G.A. Gambetta
pág. 72
Whole-plant water use in field grown grapevine: seasonal andenvironmental effects on water and carbon balance
Cyril Douthe, Hipólito Medrano Gil, Ignacio Tortosa Montojo, José Mariano Escalona Lorenzo, Esther Hernández Montes, Alicia Pou Mir
pág. 73
Diversity of microbiome of botrytised grape berries from Tokaj
J. Hegyi Kaló, S. Lengyel, N. Szalóki, A. Geiger, R. Golen, J. Soh, Christoph W. Sensen, K.Z. Váczy
pág. 74
Big Changes at Veraison: Acidity and Respiration
Esther Hernández Montes, Y. Zhang, Hipólito Medrano Gil, M. Keller
pág. 75
María Soledad Andrades Rodríguez, Alain Quintana Gento, Pedro Villalta Villalta, María Sonia Rodríguez Cruz, María Jesús Sánchez Martín, Eliseo Herrero Hernández
pág. 76
Entomopathogenic nematode natural distribution in vineyards managedwith cover crops: impact on activity and soil organisms’ assemblage
Ruben Blanco Pérez, María Gloria Sáenz Romo, Sergio Ibáñez Pascual, Ignacio Vicente Díez, Elena Martínez Villar, Ignacio Pérez Moreno, Vicente Santiago Marco Mancebón, Raquel Campos Herrera
pág. 77
Effects of the ground cover management on the phytoseiid mites abundancein a Mediterranean vineyard
María Gloria Sáenz Romo, Luz Dary Carvajal Montoya, Ariadna Veas Bernal, Héctor Martínez García, Sergio Ibáñez Pascual, Elena Martínez Villar, Ignacio Pérez Moreno, Vicente Santiago Marco Mancebón
pág. 78
Z. Karácsony, A. Geiger, Sz Lengyel, K.Z. Váczy
pág. 79
Effect on grape and wine quality of the ozonated water used in vineyards tocontrol wood diseases
Kortes Serrano de la Hoz, A. Campayo, M. García Martínez, V. Tolosa, J.F. Sánchez Martínez, R. Munoz, G.L. Alonso, María Rosario Salinas Fernández
pág. 80
Predator insect community in a vineyard agroecosystem: influence of thesurrounding vegetation
Ariadna Veas Bernal, L Jiménez García, María Gloria Sáenz Romo, Luz Dary Carvajal Montoya, Héctor Martínez García, T. García Bañares, D. Jiménez García, Vicente Santiago Marco Mancebón, Ignacio Pérez Moreno
pág. 81
a Web-based decision support system for the sustainable management ofvineyards
E. González Domínguez, Sara Elisabetta Legler, G. Fedele, Tito Caffi, V. Rossi
pág. 82
Exploit biodiversity in viticultural systems to reduce pest damage andpesticide use, and increase ecosystems services provision: the BIOVINEProject
V. Manstretta, M. Si Ammour, J. Armengol, Patrik Kehrli, A.M. Ranca, S. Sirca, Daniel Wipf, V. Rossi
pág. 83
DRoplet digital PCR: an innovative technology for Cadophora luteo-olivaceaquantification in grapevine planting material
María Mercedes Maldonado González, Rebeca Bujanda Muñoz, Luis Rivacoba Gómez, David Gramaje
pág. 84
Germplasm screening of Tempranillo clones for resistance to Neofusicoccumparvum
Carmen Berlanas Vicente, Marcos Andrés Sodupe, Elisa Baroja Hernández, Sonia Ojeda García, David Gramaje
pág. 85
Carmen Berlanas Vicente, Marcos Andrés Sodupe, Beatriz López Manzanares, María Mercedes Maldonado González, David Gramaje
pág. 86
Phenotyping assays to identify tolerant grapevine cultivars toPhaeomoniella chlamydospora infection
María del Pilar Martínez Diz, Emilia Díaz Losada, Enrique Barajas, David Ruano Rosa, Marcos Andrés Sodupe, David Gramaje
pág. 87
José Manuel García Queijeiro, Francisco Javier Rodríguez Rajo, Alba Piña Rey, Estefanía González Fernández, María Fernández González, María Jesús Aira Rodríguez
pág. 88
Cadophora luteo-olivacea: endophytic fungus or grapevine trunk pathogen?
R. Cobos, A. Diez, A. Ibáñez, J.M. Álvarez Pérez, S. González García, José Enrique Garzón Jimeno, J.J.R. Coque
pág. 89
In Vitro evaluation of bio-control agents against fungal pathogens causinggrapevine trunk diseases
R. Cobos, M. Martín, A. Ibáñez, C. Calvo, J.J.R. Coque, S. Astudillo Calderón, José del Moral de la Vega, A. Mejías, Beatriz Pintos López, Aranzazu Gómez Garay
pág. 90
Modulating effect of green fertilizers on heavy metal toxicity
Audrey etbédé Gatas, María del Carmen Sancho, Luis Manuel Pérez Martínez, Francisco Carlos Pérez Martínez, Enrique Navarro
pág. 91
In Vitro evaluation of plant extracts against fungal pathogens causinggrapevine trunk diseases
L. Martín, R. Cobos, A. Diez, C. Calvo, J.J.R. Coque, S. Astudillo Calderón, José del Moral de la Vega, A. Mejías, Beatriz Pintos López, Aranzazu Gómez Garay
pág. 92
In Vitro evaluation of plant extracts and bio-control agents againstDiplodia seriata
S. Astudillo Calderón, L. Martin, M.T. Solis, Beatriz Pintos López, Aranzazu Gómez Garay
pág. 93
Evaluation of plant growth-promoting rhizobacteria for bio-control ofDiplodia seriata
S. Astudillo Calderón, M. Montanari, J.M. Alonso de Robrador, Adolfo Avalos García, Elena Pérez-Urría Carril, Beatriz Pintos López, Aranzazu Gómez Garay
pág. 94
Metabolomic alterations in elicitor treated grapevine leavesmonitored by 1H NMR
A. Burdziej, G. Da Costa, L. Gougeon, I. Le Mao, Marie-France Corio-Costet, Jean-Michel Mérillon, A. Szakiel, T. Richard, Stéphanie Cluzet
pág. 95
pág. 96
Biological control of Dactylonectria torresensis with Trichoderma spp.in hydroponic system
C. Pintos, V. Redondo, H. Reynaud, R. Canaguier, C. Rial, José Pedro Mansilla Vázquez, María del Carmen Salinero Corral
pág. 97
Effect of hot-water treatment on Grapevine Trunk Disease fungi inVitis vinifera “Albariño” plants
Cristina Pintos Varela, V. Redondo, Olga Aguín Casal, José Pedro Mansilla Vázquez, María del Carmen Salinero Corral
pág. 98
pág. 99
Z. Karácsony, A. Geiger, K.Z. Váczy
pág. 100
pág. 101
Real-time PCR assay for the quantification of Botrytis cinerea in grapevinebunch trash
M. Si Ammour, G. Fedele, E. González Domínguez, C. Morcia, V. Terzi, V. Rossi
pág. 102
pág. 103
Carmen Berlanas Vicente, Mónica Berbegal Martínez, Meriem Laidani, Georgina Elena Jiménez, Félix Cibriain Sabalza, Ana Sagüés Sarasa, David Gramaje
pág. 104
Luis Manuel Pérez Martínez, María del Carmen Sancho, Enrique Navarro, Francisco Carlos Pérez Martínez, Francisco Antonio García Morote
pág. 105
pág. 106
E. González Domínguez, Carmen Berlanas Vicente, María del Pilar Martínez Diz, Emilia Díaz Losada, David Gramaje, Xavier Armengol Díaz, Mónica Berbegal Martínez
pág. 107
pág. 108
Microorganisms involved in unconventional alterations of wines during theirconservation
A. Parra, R. Escribano, Patrocinio Garijo Jiménez, Isabel López Alfaro, Rosa López Martín, María Pilar Santamaría Aquilué, Ana Rosa Gutiérrez Viguera, Lucía González Arenzana
pág. 109
Control of Brettanomyces and acetic acid bacteria in wine with a kaolin silvercomplex
Rosa López, Pedro Miguel Izquierdo Cañas, Esteban García Romero, Santiago Mínguez Sanz, Pascal Chatonnet, Antonio Tomás Palacios García, María Pilar Santamaría Martínez, Lucía González Arenzana, Ana Puig Pujol
pág. 110
Interaction between yeasts in mixed non-Saccharomyces inocula
R. Escribano, Patrocinio Garijo Jiménez, Isabel López Alfaro, R. López, P. Santamaría, A.R. Gutiérrez, Lucía González Arenzana
pág. 111
Combined effect of heat shock and must nutrition that lead stuck andsluggish wine fermentation
A. Vargas Trinidad, M.C. Lerena, B. Esteve Zarzoso, A. Mas, Amparo Querol Simón, M. Combina
pág. 112
Mobile applications to prevent microbial contaminations on wines andconcentrated grape juices
M.C. Rojo, M.E. Sturm, M. Gonzalez, V. Chimeno, L. Mercado, M. Combina
pág. 113
pág. 114
pág. 115
Phenolic composition of monovarietal red wines: volatile phenols andprecursor compounds
Adriana Lima, Carla Oliveira, Cristina Santos, Francisco M. Campos, José Antonio Couto Teixeira
pág. 116
Enological Potential of Hanseniaspora vineae
V. Martin, Jessica Lleixa, L. Farina, Eduardo Dellacassa, F. Carrau, A. Carrau
pág. 117
Miguel de Celis Rodríguez, Javier Ruíz Ruíz, Alejandro Alonso, Domingo Marquina Díaz, Eva Navascués López Cordón, María de los Ángeles Gómez Flechoso, Ignacio Belda Aguilar, Antonio Santos
pág. 118
Phenotypical characterization of Saccharomyces cerevisiae wine strainswith different IRC7 genotypes: implications on growth ability
J. Ruiz, M. Martin, Miguel de Celis Rodríguez, Eva Navascués López Cordón, Daniel Marquina, I. Belda, A. Santos
pág. 119
pág. 120
Can iprovalicarb, mepanipyrim and tetraconazole modify the proteomicprofile of Lalvin T73™ yeasts?
Noelia Briz Cid, José Oliva Ortiz, Miguel Ángel Cámara Botia, Raquel Rial Otero, Jesús Simal Gándara
pág. 121
I. Seixas, C. Barbosa, P. Lage, A. Mendes Faia, U. Güldener, I. Vasconcelos, A. Mendes Ferreira, N. P. Mira
pág. 122
The WM&B_Lab yeast culture collection: biodiversity of non-Saccharomyces as a source for the development of new starter-cultures
Carolina C. Barbosa, P. Lage, M. Esteves, R. Dias, A. Mendes Faia, A. Mendes Ferreira
pág. 123
M. Esteves, C. Barbosa, I. Vasconcelos, Arlete Mendes-Faia, N. P. Mira
pág. 124
pág. 125
pág. 126
pág. 127
The selection of low-yield ethanol evolved Saccharomyces cerevisae andnon-Saccharomyces strains
X. Zhu, Y. Navarro, H. Roca Mesa, María Jesús Torija Martínez, G. Beltran, A. Mas
pág. 128
Interactions between S. cerevisiae and T. delbrueckii yeasts during alcoholic fermentations
H. Roca Mesa, A. Mas, M.J. Torrija, G. Beltran
pág. 129
Influence of grape varieties and different vineyard pruning methods on grape yeast populations
F. Rodríguez, E. Igeño, A. Marin, Francisco Noé Arroyo López, M. Pérez Fernández, Belén Puertas García, E. Valero
pág. 130
pág. 131
pág. 132
Impact of different wild yeasts on the aromatic profile of cv. Verdejo wines
G. Miró, M. Puxeu, Ana María Mislata, R. Ferrer Gallego, Enric Nart, Immaculada Andorrà Solsona
pág. 133
Evaluation of wild lactic acid bacteria from Rioja and Ribera del Duero Tempranillo wines
Noelia Espligares, G. Miró, M. Puxeu, Ana María Mislata, R. Ferrer Gallego, Immaculada Andorrà Solsona
pág. 134
Prions do not seem to be relevant for either sluggish fermentation or reduced alcohol yield
José Antonio Curiel Gámiz, P. Morales, Jordi Tronchoni, J. A. Rodrigues, Ana Mencher Beltran, K.R. Patil, K. Jousten, R. González
pág. 135
pág. 136
pág. 137
pág. 138
Sensory properties of red sparkling wines elaborated by different oenological techniques
Miriam González Lázaro, Leticia Martínez Lapuente, Zenaida Guadalupe Mínguez, Belén Ayestarán Iturbe, Marta Bueno Herrera, P. López de la Cuesta, Silvia Pérez Magariño
pág. 139
Uravelling the basis of wine texture
L. Laguna, Diego Taladrid Gandía, M. Victoria Moreno-Arribas, B. Bartolomé
pág. 140
An interesting approach to find grape quality markers
Sara Ferrero del Teso, María Pilar Sáenz Navajas, I. Arias Perez, A. Escudero, V. Ferreira, Blanca Lacau, J. Astrain, C. Baron, Purificación Fernández Zurbano
pág. 141
Thais Sieiro Sampedro, Noelia Briz Cid, Carmen González Barreiro, Raquel Rial Otero, Jesús Simal Gándara
pág. 142
R. Castellanos, Teresa Garde Cerdán, L. Giuffrida, L. Abdala, M. Cervera, A. Catania, A. Diaz Sambueza, M. Assof, M. Fanzone, Viviana Jofré
pág. 143
Red wines quality judgements prediction by experts and wine consumers using a trained pane
M. Gonzalez, Marta Dizy Soto, Purificación Fernández Zurbano, Agustín V. Ruiz Vega
pág. 144
Sensory characterization of ultrapremium Spanish wines and its relation with the structure
S. Y. Liu, M. Winkler, Purificación Fernández Zurbano, Marta Dizy Soto, Agustín V. Ruiz Vega
pág. 145
pág. 146
L. Pereira, A.M. Fortes, F. Leal, J. R. A. Fernandes, Paula Martins Lopes
pág. 147
Phenolic characterization of Vitis vinifera intraspecific hybrids from Monastrell and their wines
Rocío Gil Muñoz, Juan Daniel Moreno Olivares, Diego Fernando Paladines Quezada, Ana Cebrián Pérez, José Ignacio Fernández Fernández
pág. 149
Maite Rodríguez Lorenzo, Pablo Carbonell Bejerano, Carolina Royo Brun, A. N. Mauri, Gilles Hilbert, C. Renaud Gentie, Serge Delrot, J. L. Rambla, Antonio Granell Richart, Gianfranco Diretto, José Miguel Martínez Zapater
pág. 150
pág. 151
A missense mutation in the MADS-box gene VviAGL11 is responsible for seedlessness in table grapes
Carolina Royo Brun, Rafael Torres Pérez, N. Mauri, N. Diestro, J. A. Cabezas, C. Marchal, Thierry Lacombe, J. Ibáñez, M. Tornel, J. Carreño, José Miguel Martínez Zapater, Pablo Carbonell Bejerano
pág. 152
Characterization of deletions causing berry color variation in Garnacha and Tempranillo
Nuria Mauri Panadero, Maite Rodríguez Lorenzo, Pablo Carbonell Bejerano, Carolina Royo Brun, Félix Cibriain Sabalza, Julián Suberviola Ripa, Ana Sagüés Sarasa, Javier Ibáñez Marcos, José Miguel Martínez Zapater
pág. 153
pág. 154
On the causes of bunch compactness: characterization of the reproductive performance of grapevine cultivars
S. Ibáñez, Jerome Bruno Grimplet, Elisa Baroja Hernández, Silvia Hernáiz Alonso, J. Ibáñez
pág. 155
Bioactive compounds content in the grape skin and relationships with skin colour
Gregorio Muñoz Organero, F. Cabello, A. Gómez, L. González, M. Díaz, A.M. Vargas, V. Sáez, María Aller, María Teresa de Andrés Domínguez
pág. 156
Flavan-3-ols in seeds of a Grenache x Tempranillo progeny: influence of polymerization on antioxidant activity
pág. 157
An integrated approach for wine authenticity: the case of Alvarinho
S Gomes, L. Pereira, J.R. Fernandes, E. Gomes, R Teixeira, Paula Martins Lopes
pág. 158
On the causes of bunch compactness: phenotypic, hormonal and genomic variation among Tempranillo clones
Jerome Bruno Grimplet, S. Ibáñez, Elisa Baroja Hernández, J. Tello, J. Ibáñez
pág. 159
pág. 160
Water Use Efficiency Ranking as selection criteria of Tempranillo in a longterm trial
Ignacio Tortosa Montojo, Alicia Pou Mir, Pedro José Balda Manzanos, G. Toro, José Mariano Escalona Lorenzo, Hipólito Medrano Gil
pág. 161
pág. 162
pág. 163
Pablo Carbonell Bejerano, Carolina Royo Brun, L. Pereira, J. Sanz González, Pablo Villoslada Blanco, A.N. Mauri, Rafael Torres Pérez, N. Diestro, José Díaz Riquelme, J. A. Cabezas, E. Borzeck, M. Torenel, J. Carreño, Jesús Yuste Bombín, José Miguel Martínez Zapater
pág. 164
L. Estaún, Y. Lacasta, Manuel López-Vicente, S. García, M. Piñero, I. Navarro, E. Guasch, Pilar Gracia Ansotegui, Yolanda Gogorcena Aoiz
pág. 165
Pablo Carbonell Bejerano, Carolina Royo Brun, A.N. Mauri, Rafael Torres Pérez, Marta Arrizabalaga Arriazu, Mónica Oyarzun, Elisa Baroja Hernández, Fermín Morales Iribas, Inmaculada Pascual Elizalde, Enrique García-Escudero Domínguez, Detlef Weigel, José Miguel Martínez Zapater
pág. 166
Y. Ferradás, Carolina Royo Brun, Maite Rodríguez Lorenzo, Pablo Carbonell Bejerano, Elisa Baroja Hernández, Enrique García-Escudero Domínguez, M. Rey, José Miguel Martínez Zapater
pág. 167
Association analysis of grapevine traits related to reproductive performance
Lalla Hasna Zinelabidine, S. Ibáñez, Elisa Baroja Hernández, J. Tello, M.I. Montemayor, Silvia Hernáiz Alonso, Rafael Torres Pérez, Jerome Bruno Grimplet, J. Ibáñez
pág. 168
M.R. González, M. Cuadrillero, R. González, A. Vicente, R. Sánchez, José Manuel Rodríguez Nogales, P. Martin
pág. 169
A tool to differentiate vineyard soils: grape nitrogen compositio
Eva Pilar Pérez Alvarez, José María Martínez Vidaurre, Teresa Garde Cerdán
pág. 170
pág. 171
pág. 172
Potential of the use of minority white grape varieties for the “Palo Cortado”sherry wine
A. Jiménez Cantizano, Antonio Amores Arrocha, Daniel Martín Guillén, Pau Sancho Galán, Victor alacios
pág. 173
Microbiological and agronomic study of a restored soil vineyard with organicmanagement
S. Turturro, J.Fernández Novales, Vanesa Estepa Pérez, Carmen Tenorio Rodríguez, María Paz Diago Santamaría, Fernanda Ruiz Larrea
pág. 174
Tannin content and antioxidant capacity of five Greek red grapes varieties
Maria Kyraleou, Stamatina Kallithraka, E. Gkanidi, Stefanos Koundouras
pág. 175
C. Calvo Garrido, Felicidad de Herralde Travería, X. lorduy, Enric Bartra, E. Giraud-Héraud, J. M. Gil, C. Escobar, I. Rodríguez, Rafael Cela Torrijos, Miguel Tubio, Robert Savé Montserrat, Xavier Aranda, Jean Roudet, Pascal Lecomte, Denis Thiery, M. Fermaud
pág. 176
David Uriarte Hernández, María del Mar Vilanova de la Torre, Luis Alberto Mancha Ramírez, Amelia Montoro Rodríguez, Javier José Cancela Barrio, Enrique García-Escudero Domínguez, E. Valdés, María Fandiño Beiro, Irene Torija, Jesús Martínez Gascueña, Luis Rivacoba Gómez, Daniel Martínez Porro, María Henar Prieto Losada, Jesús Yuste Bombín
pág. 177
Diego Sebastiano Intrigliolo Molina, Camilo Chirivella Romero, F. Sanz, Alejandro Martínez Moreno, A. Yeves, Ignacio Buesa Pueyo
pág. 178
Use of different fermentation temperatures in Cabernet Sauvignon
Ana Ruiz Rodríguez, Miguel Palma Lovillo, Carmelo García Barroso
pág. 179
pág. 180
Emilia Díaz Losada, A. Díaz Fernández, María Fandiño Beiro, José Manuel Mirás Avalos, X. P. González, Javier José Cancela Barrio
pág. 181
F.Javier Abad, Félix Cibriain Sabalza, Luis Gonzaga Santesteban García, Diana Marín Ederra, Ana Sagüés Sarasa
pág. 182
Forcing vine regrowth to delay ripening over two months to a cooler periodof the growing season
Fernando Martínez de Toda Fernández, Pedro José Balda Manzanos
pág. 183
pág. 184
Use of a seaweed algae extract as biostimulant on Tempranillo blancograpevines: effect on grape amino acids content
Gastón Gutiérrez Gamboa, Eva Pilar Pérez Alvarez, Pilar Rubio Bretón, Teresa Garde Cerdán
pág. 185
N. Lavado, David Uriarte Hernández, Luis Alberto Mancha Ramírez, D. Moreno, E. Valdés, María Henar Prieto Losada
pág. 186
Application of crown/cyclic proanthocyanidins relative abundances toassess wine authenticity
V. Merkyte, E. Longo, Fabrizio Rossetti, A. Jouin, C. Miramont, Michaël Jourdes, Pierre-Louis Teissedre, Emanuele Boselli
pág. 187
pág. 188
Vine-shoot chips improve the wine quality
C. Cebrián Tarancón, R. Sánchez Gómez, A. Zalacaín, C. Lorenzo, G.L. Alonso, María Rosario Salinas Fernández
pág. 189
pág. 190
Early leaf removal in white varieties: impact on the polyphenolic content ofwines
Juana Martinez, Ana Gonzalo Diago, Elisa Baroja Hernández, Enrique García-Escudero Domínguez
pág. 191
Miriam González Lázaro, Leticia Martínez Lapuente, Zenaida Guadalupe Mínguez, Belén Ayestarán Iturbe, Marta Bueno Herrera, P. López de la Cuesta, Silvia Pérez Magariño
pág. 192
F. Rossetti, V. Merkyte, E. Longo, A. Jouin, Michaël Jourdes, Pierre-Louis Teissedre, Emanuele Boselli
pág. 193
Changes in wine aroma influenced by ultrasonic bath treatment
Marina Tomašević, Katarina Lukić, Mladen Brnčić, Karla Kelšin, Natka Ćurko, K. Kovacevic Ganic
pág. 194
Effect of crop level in different water regimes on Verdejo wine volatiles
María del Mar Vilanova de la Torre, E. Fernández, Jesús Yuste Bombín
pág. 195
pág. 196
Silvia Pérez Magariño, Marta Bueno Herrera, P. López de la Cuesta, Gerardo E. Barajas Vásquez, José Antonio Rubio Cano
pág. 197
Rocío Fernández Pérez, Ignacio García Estévez, Carmen Tenorio Rodríguez, Natalia Quijada Morin, María Teresa Escribano Bailón, Fernanda Ruiz Larrea
pág. 198
Ultrasound assisted extraction of anthocyanins and total phenoliccompounds in wine lees
Pau Sancho Galán, Antonio Amores Arrocha, A. Jiménez Cantizano, Marta Ferreiro Gonzalez, Víctor M. Palacios Macías, G.F. Barbero
pág. 199
pág. 200
Chemical breakdown of the lignocellulosic residue from a bioestimulantvine-shoot extract
Cristina Cebrián Tarancón, R. Sánchez Gómez, G.L. Alonso, María Rosario Salinas Fernández, A. Zalacaín
pág. 201
Effect of post-harvest CO2 atmosphere saturation grape treatments on cv.Cabernet Sauvignon red wines
pág. 202
Influence of different types of vineyard pruning on the volatile profiles ofseveral grape varieties
E. Valero, A. Marín, M. Pérez Fernández, Belén Puertas García, Raquel María Callejón Fernández, María Lourdes Morales Gómez
pág. 203
Study of the oxygen consumption rate of different wine polyphenol fractions
Ana Gonzalo Diago, Sara Ferrero del Teso, V. Ferreira, María Pilar Sáenz Navajas, Purificación Fernández Zurbano
pág. 204
Discrimination of aging wines with alternative oak products and microoxygenationby FTIR-ATR
R. Sánchez Gómez, Ofélia Serralha Dos Anjos, Ignacio Nevares Domínguez, T. Delgado, María del Álamo Sanza
pág. 205
Wine aging in barrels with different oxygen transfer rate
S. Prat, A. Martinez Gil, M. Asensio, R. Sánchez Gómez, María del Álamo Sanza, Ignacio Nevares Domínguez
pág. 206
A. Recio Torrado, Elvira Manjón, Montserrat Dueñas Patón, Ignacio García Estévez, María Teresa Escribano Bailón
pág. 207
Characterization of phenolic composition in Carignan wines from the Maule Valley (Chile
Gastón Gutiérrez Gamboa, M. Carrasco Quiroz, Teresa Garde Cerdán, Eva Pilar Pérez Alvarez, Y. Moreno Simunovic
pág. 208
After NitroPortugal – the implementation of Nitrogen-footprint concept at the farm level in NEP
C.M.d.S. Cordovil, S. Cruz, J.G. Serra, C. Rego, P. Reis, Tommy Dalgaard, M. A. Sutton
pág. 209
pág. 210
Gonzalo Garrido Bañuelos, Julia Schückel, Astrid Buica, J.J. Zietsman Anscha, William G.T Willats, John P. Moore, Wessel Du Toit
pág. 211
pág. 212
Targeted and untargeted 1H-NMR analysis to investigate Bordeaux wine quality and authenticity
Louis Gougeon, Gregory da Costa, François Guyon, Tristan Richard
pág. 213
The effect of pH and organic acids on anthocyanins and pigment stability of red wine
Angelita Gambuti, Martino Forino, Luigi Picariello, Petracca Francesca, Luigi Moio
pág. 214
pág. 215
pág. 216
pág. 217
Application of Atmospheric Pressure Cold Plasma to wine: a preliminary study
Lucía González Arenzana, Rocío Escribano Viana, R. González, R. López, P. Santamaría, A.R. Gutiérrez, Elisa Sainz García, Rodolfo Múgica Vidal, Fernando Alba Elías, Isabel López Alfaro
pág. 218
Use of membrane contactor technique to manage gas (oxygen, sulfur compounds and CO2) in red wines: effect on sensory characteristics, acetaldehyde and phenolic compounds
A. Gambuti, Luigi Picariello, Maria Tiziana Lisanti, F. Petracca, Luigi Moio
pág. 219
I. Belda, Carolina Cueva, I. Zorraquín Peña, E. Tamargo, R. Ortiz Álvarez, A. Acedo, Begoña Bartolomé, M. Victoria Moreno-Arribas
pág. 220
pág. 221
D. Piccardo, Jordi Gombau Roigé, Olga Pascual García, Adeline Vignault, P. Pons, Joan-Miquel Canals Bosch, Fernando Zamora Marín
pág. 222
pág. 223
Evaluation of the Oxygen Transfer Rate in Quercus Humboldtii Oak
Ángel Martínez Gil, Ignacio Nevares Domínguez, María del Álamo Sanza
pág. 224
Barrels with different oxygen transfer rate: a new tool for controlling the wine aging quality
S. Prat, I. Nevares, Vicente Martínez i Martínez, María del Álamo Sanza
pág. 225
pág. 226
Ozone-induced changes in the skin flavanol composition of red winegrapes during dehydration
Susana Río Segade, Ana Belén Bautista Ortín, Maria Alessandra Paissoni, Simone Giacosa, Vincenzo Gerbi, Luca Rolle, María Encarnación Gómez Plaza
pág. 227
Susana Río Segade, María del Mar Vilanova de la Torre, Matteo Pollon, Simone Giacosa, Fabrizio Torchio, Luca Rolle
pág. 228
pág. 229
pág. 230
María Encarnación Gómez Plaza, María del Pilar Martínez Pérez, Valerie Durand, Ana Belén Bautista Ortín
pág. 231
pág. 232
© 2001-2025 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados