J. E. Bowers, M. A. Faria, R. Magalhaes, F. Ferreira Monteiro, E. Nunes, Carole P. Meredith, A. Martins
págs. 4-8
pág. 8
The genetic variability of vine varieties: richness at risk
J. P. Cunha, D. Madeira, José Eduardo Eiras-Dias, Vanda Pedroso, L. C. Carneiro, A. Martins
págs. 9-15
Esterase and peroxidase isozyme patterns of some Vitis vinifera L. species from Hungarian area
Istvan Balogh, S. Lakatos, E. Stefanovits-Bányai, M. Kiss, I. Kerepesi
págs. 17-22
págs. 23-28
Etude phylogenetique de cepages blancs francais et spagnols
José Ramón Vidal Juviño, Morvan Coarer, A. Defontaine, A. Poulard
págs. 29-32
págs. 31-37
Touriga nacional in Douro region: management alternatives towards its preservation
Rogerio de Castro, Jorge Queiroz, Antonio Magalhaes, David Guimaraens, Francisco Rego Martínez
págs. 37-41
L. Barreiro, Rosa Bochicchio Visintin, J. Burgueño, G. Gil, Z. Gabard, Gustavo González Neves, M. Ferrer
págs. 42-50
págs. 51-57
Exploración del ambiente edáfico de la comarca del Salnes (D.O. Rías Baixas): su relación con la producción de la variedad Albariño
págs. 58-63
págs. 64-69
págs. 70-75
págs. 76-82
págs. 83-88
págs. 89-96
págs. 97-103
págs. 104-109
Production pollinique des fleurs de différents cépages de Vitis vinifera L
P. Richard, P. Cour, M. Calleja, Alain Carbonneau, T. Gudes-Lopes
págs. 110-115
págs. 116-120
Portugal: zona eleita para a uva de mesa: Contribuiçao para a definiçao das áreas de uva de mesa do País
Carmine S. Liuni, Luis Carlos Peres de Sousa, G. Ochiogrosso, D. Antovacci
págs. 121-130
págs. 131-135
págs. 136-140
págs. 141-148
Patrimonio vitícola de las Islas Canarias
María Ángeles Mendiola Ubillos, José Ramón Lisarrague, Vicente Sotés Ruiz, E. González
págs. 149-154
The influence of ecosystem on diversibility of marked clones variety population Cabernet Franc
Lazar Avramov, Ddragan Vujovic, Dragoljub Zunic, Aleksandar Nakalamic, Sladjana Zagorac, Slobodan Jovic
págs. 155-159
págs. 160-165
Facteurs d' instabilité du rendement de clones de vigne
S. Mestre, C. Almeida, I. Ramadas, L. C. Carneiro, A. Martins, J. Neves-Martins, E. Gonçalves
págs. 169-174
págs. 175-183
págs. 184-189
págs. 190-198
págs. 201-207
págs. 208-212
págs. 213-221
La viticultura de la Denominación de Origen (D.O.) "Rias Baixas" en la subzona Val do Salnés (España): particularidades de una viticultura atlántica
Julián Beneitez Villanueva, Miguel Tubio, Rafael Fraga Serantes, José Antonio Legaspi Pedreiza
págs. 222-227
Pollen ultrastructure and germinability of some grapevine cultivars
Rosanna Caramiello, M. L. Miaja, Rosalina Vallania, Ivana Gribaudo, M. Porporato
págs. 228-231
págs. 232-237
Approche biologique dans la lutte contre les maladies et les ravageurs de la vigne: notion de bioresistance
págs. 238-242
págs. 244-246
págs. 247-252
págs. 254-259
págs. 260-265
The extension as an instrument for the development of the wine sector in a small scale farming
Gonçalo Maria Pizarro de Campos Magalhaes, Américo Manuel dos Santos Carvalho Mendes, José Carlos Magalhaes Campelo
págs. 266-268
págs. 269-270
págs. 272-276
págs. 277-281
La recolte et la conservation du germoplasme viticole italien: l' action de l' Istituto Sprimentale per la Viticoltura
págs. 283-289
págs. 290-291
Effect of nitrogen and potassium fertilization on yield and must quality of Vitis vinifera cv. Bical
J. C. Soveral-Dias, C. M. Sempiterno, Fátima Calouro, C. Pacheco, A. Aires, Anabela Andrade
págs. 292-298
págs. 299-304
L' assurance qualite facteur de progres de l' analyse oenologique
A. Feneuil, M. C. Désautels, C. Benoit, Dominique Tusseau, M. Proix, J. M. Rouchaussé, S. van Laer
págs. 3-6
Pratiques oenologiques: progres et risques dans la diversite des caracteristiques naturelles des vins
págs. 7-11
págs. 12-19
págs. 20-24
págs. 29-33
págs. 34-40
Salette Reis, Carla Guimaraes, Francisco A. M. Silva, José L. F. C. Lima, M. Fernanda M. Borges, Carla Matos
págs. 43-48
págs. 49-54
págs. 55-60
The extraordinary structural similarity of the wine proteins
Artur R. Teixeira, Virgílio Loureiro, Ricardo B. Ferreira, María A. Piçarra-Pereira, Sara Monteiro
págs. 61-65
Influence of Chrysonilia sitophila development on the cork slabs on the cork stoppers quality
J. J. Figueiredo Marques, C. S. Pereira, Carlos Santos, S. Leal, M. V. San Romao
págs. 66-69
Differential influence of mould growth on sensory quality of cork stoppers: new results and implementation
W. R. Sponholz, K. Tarrach, Adolf Rapp, D. Kugler, M. K. Grossmann
págs. 70-75
págs. 76-82
Defining the uniqueness of monovarietal wines from native portuguese varieties of Vitis vinifera
C. Pina, M. C. M. Silva, Carlos Santos, Tim Hogg, I. Vasconcelos, P. de Pino Guedes, L. Cabral
págs. 83-88
Caractérisation de vins de Cabernet Franc provenant de différentes régions viticoles du Brésil
Pascal Schlich, Jean-Pierre Rosier, Alberto Miele, Mauro C. Zanuz, J.Luis A. Rizzon
págs. 89-92
págs. 93-98
págs. 100-105
Determination of aromatic constituints from grapes of different varieties of Madeira wine
J. C. Marques, J. S. Cámara, M. A. Alves, M. Isabel Spranger
págs. 106-108
Controle microbiologique des vins: utilisation de l' ATP-metrie pour une meilleure maitrise de l' hygiene des chaines d' embouteillage
págs. 109-116
págs. 119-125
Influence de la température et de la durée de macération sur la composition en flavonoïdes et incidence sur les caractéristiques sensorielles des vins de Cabernet Franc de divers terroirs en Val de Loire: contribution pour una définition objective de la typicité
Christian Asselin, F. Brossaud, Véronique Cheynier, Michel Moutounet
págs. 126-137
Influence of enzyme clarification on the polysaccharide composition of Bairrada white wines
Manuel A. Coimbra, Maria Joao Costa, Vitor Ramalheira, Ivonne Delgadillo, Fernando Gonçalves, Antonio Barros, Antonio Dias Cardoso
págs. 138-145
Zymological indicators: a new approach to assess microbiological quality of wines
págs. 146-152
págs. 154-159
págs. 161-169
págs. 171-176
págs. 177-182
págs. 183-189
págs. 190-196
págs. 197-202
Compuestos fenólicos y organoclorados relacionados con alteraciones sensoriales detectadas en vinos
C. García Vallejo, María Brigida Fernández de Simón Bermejo, J. A. Suarez, Estrella Cadahía, María Teresa Hernández García, A. Peña Iglesias
págs. 205-211
págs. 213-220
Estudio para la determinación de la calidad microbiológica de los tapones de corcho
M. Giua, S. Poddighe, I. Fois, F. Pampiro, M. Esteban, G. A. Farris, G. Pinna
págs. 222-226
Aide a la conduite des pressoirs a membrane par capteurs qualitatives
Jean-Luc Berger, B. Fage, Jean-Michel Desseigne, Yves Heinzle, Jean-Luc Favarel
págs. 227-232
Utilisation du lysozyme en Oenologie
V. Gerbaux, Jean-Luc Berger, Philippe Cottereau, C. Barrère, E. Meistermann, C. Cuinier
págs. 233-242
págs. 243-246
págs. 247-250
Caracterización taxonómica, genética (RAPDs, SSRs y AFLPs) y enológica de razas fisiológicas de Saccharomyces cerevisae: discrepancia de S. cerevisae r.f. uvarum
María Angeles Pérez Izquierdo, K. Fernández, I. Martínez, P. Hidalgo, F. Javier Gallego Rodríguez, Juan A. Carcel
págs. 251-256
Contribution to the study of some causes of the "cork taint" in wine
L. F. Vilas Boas, P. Venâncio, M. V. SanRomâo, Paulo Laureano, A. Pires
págs. 258-264
págs. 265-268
Hygiene stricte des equipements et qualite des vins
J. Y. Morard, F. Guyot, Alice Bruetschy, Joëlle Béguin, C. Cuinier
págs. 269-273
págs. 274-279
págs. 280-284
págs. 285-290
Estudio del contenido polifenólico de los brandies y su relación con el sistema de envejecimiento
Manuel Olalla Herrera, Rafael Giménez Martínez, Herminia López García de la Serrana, Marina Villalón Mir, María del Carmen López Martínez
págs. 291-295
Estudio del sistema de crianza sobre las características organolépticas de los brandies comerciales
Rafael Giménez Martínez, Herminia López García de la Serrana, Marina Villalón Mir, María del Carmen López Martínez
págs. 296-301
págs. 302-306
L. Monedero, Manuel Olalla Herrera, J. Quesada Granados, H. López García, Marina Villalón Mir, María del Carmen López Martínez
págs. 307-316
L. Monedero, Manuel Olalla Herrera, H. López García, Rafael Giménez Martínez, Francisco Martín-Lagos López, Marina Villalón Mir, María del Carmen López Martínez
págs. 317-327
Sequential injection system with flame atomic absorption spectrometry for multiparametric determinations in wine: determination of zinc and total iron
Alberto N. Araújo, Rui Cerdeira C. Costa, M. Lúcia Saraiva, María Isabel Cardoso, José L. F. C. Lima
págs. 329-333
págs. 334-338
Estudio de vinos rosados elaborados en ausencia y con pequeñas dosis de sulfuroso: efecto de la Fermentación maloláctica
José Luis Aleixandre Benavente, M.J. García, Victoria Lizama Abad, Aranzazu Aznar Samper
págs. 339-348
Selection de levures: optimisation des strategies
P. Daniel, Morvan Coarer, G. Culas, P. Poupault, Joëlle Béguin, R. Boisson, C. Cuinier
págs. 349-352
págs. 353-359
págs. 362-365
págs. 367-369
Vinagre de Jerez obtenido por cultivo sumergido: condiciones experimentales y composición final
Wendu Tesfaye, María del Carmen García Parrilla, Ana María Troncoso González, María Lourdes Morales Gómez
págs. 371-376
págs. 377-381
Effet de l' ensoleillement sur les teneurs en precurseurs d' aromes des baies de Syrah
Claude L. Bayonove, Raymond L. Baumes, Alain Razungles, S. Bureau
págs. 382-388
Composición de vinos tintos Merlot, Cabernet Sauvignon y Tannat de Uruguay
L. Barreiro, María del Carmen Gómez Cordovés de la Vega, Rosa Bochicchio Visintin, Alicia Tessore Vidal, G. Gil, Gustavo González Neves, G. Gatto
págs. 389-396
L. Barreiro, Rosa Bochicchio Visintin, María Luisa González San José, G. Gil, M. J. Contreras, Gustavo González Neves, G. Gatto
págs. 397-404
Application de la demarche qualite au respect de l' environnement, demarche ISO 14001
Fabien Leroy, Francis Desautels, Valérie Mouton-Ferrier, Jean-Marc Guillemot, Joël Rochard, Carine Chatelain
págs. 405-408
Maitrise des residus de produits phytosanitaires dans les raisins et les vins
E. Méroni, V. Vigne, M. Duplan, J. J. Balikian, O. Jacquet, Magali Grinbaum, R. Bernard
págs. 409-415
págs. 416-421
Conservación de vinos rosados de Bobal elaborados con dosis mínimas de sulfuroso: evolución de algunos compuestos volátiles
José Luis Aleixandre Benavente, Victoria Lizama Abad, M.J. García, Inmaculada Álvarez Cano
págs. 422-428
L' application d' enzymes pectolytiques a activites glycosidases aux vins blancs de cepage: effets sur la composition aromatique
M. Cristina Clímaco, Jorge Manuel Ricardo da Silva, Leonor Limbert
págs. 429-434
págs. 435-440
Sara Epifanio, R. López, María Pilar Santamaría Martínez, Ana Rosa Gutiérrez Viguera, Jesús Martínez Gascueña
págs. 441-446
L' emploi de l' anhydride sulfureux en differentes etapes du processus de vinification
Roberto Reinke, Luiz Antenor Rizzon, Roberta Boscato, Julio Meneguzzo, Vitor Manfroi
págs. 447-452
The extraordinary structural diversity of the wine proteins
Virgílio Loureiro, A. R. Teixeira, María A. Piçarra-Pereira, Ricardo B. Ferreira, Sara Monteiro
págs. 453-457
El aumento del color en vinos tintos mediante el uso de factores de copigmentación: posibilidades futuras de manipulación del color
Jacinto Darias Martín, Roger B. Boulton, Eugenio Díaz Díaz, Marta Carrillo López, Valerio Luis Gutiérrez Alfonso
págs. 458-465
págs. 466-471
Elaboration du cognac: la qualite se controle a chaque etape
págs. 472-490
págs. 492-497
Niveles de fluoruro en los vinos de las Islas Canarias: años 1996 y 1997
Teresa María Borges Miquel, Juan Pedro Pérez Trujillo, Carlos Díaz Romero, Olga B. Martínez Peraza, Eugenio Díaz Díaz
págs. 498-502
págs. 503-509
Study of polyphenol composition of port wine enriched with procyanidins from grape seeds
Víctor A. P. de Freitas, M. A. Costa Godinho, Eugénia Ló Pereira
págs. 510-515
Aseguramiento de la calidad en la industria vinícola
María Jesús Cantalejo Díez, M. J. Noriega, Ana Casp Vanaclocha
págs. 516-521
págs. 522-527
págs. 528-532
págs. 533-538
págs. 540-545
Comparative evaluation of aromatic compounds from portugese, american and french oak woods
Jorge Manuel Ricardo da Silva, M. H. Picciochi-Paulo, Olga Laureano
págs. 546-551
Effect of heat treatment of grapes on colour and polyphenoloxidase activity in order to produce Jams
Jorge Manuel Ricardo da Silva, Isabel Sousa, C. Gaspar, Olga Laureano
págs. 552-557
José Antonio Couto Teixeira, C. Pina, Carlos Santos, Tim Hogg, I. Vasconcelos, P. de Pino Guedes, M. C. Silva
págs. 558-562
págs. 563-569
págs. 572-577
págs. 579-584
págs. 585-591
Determination simultanée de 22 amines biogènes dans les vins de Porto: développement d'une méthode par chromatographie en phase gazeuse couplée àla spectrometrie de masse
págs. 592-593
Productions de vins mousseux à partir de "vinhos verdes" monovarietaux
Pedro B. Oliveira, Ana R. Castro, M. Odete Maia, Joaquim Arantes, José de Oliveira Fernandes
págs. 594-599
Influence de la macération pélliculaire sur la composition et qualité des vins blancs de Bairrada
Manuel A. Coimbra, M. J. Costa, Vitor Ramalheira, Aquiles A. Barros, F. Gonçalves, José Carvalheira, Antonio Dias Cardoso
págs. 600-697
José Garijo, María Rosario Salinas Fernández, Gonzalo L. Alonso Díaz Marta, María Teresa Hernández García, Francisco Pardo, A. Peña Iglesias
págs. 608-614
págs. 615-620
págs. 621-627
Wine spectrocolorimetry: procedure matching the global metrology pre-requisites
págs. 628-635
Sparkling wine visual foaming and effervescence evaluation
María del Carmen de la Torre Boronat, J. M. Obiols, Cristina de la Presa Owens, J. L. Bori
págs. 636-640
Study of grape juice and wine polysaccharides by gel-permeation chromatography
M. López-Barajas, Susana Buxaderas Sánchez, Elvira López Tamames, Concepción Lao Luque
págs. 641-646
págs. 647-650
págs. 651-656
Essais de stabilisation tartrique sur "vinho verde": étude comparatif de l' électrodialyse et d'un procédé traditionnel
F. Santos, M. Pires da Silva, F. Gonçalves, P. J. Cameira dos Santos, M. Isabel Spranger, O. M. Pereira
págs. 657-662
págs. 3-10
págs. 11-16
págs. 17-21
La protection des indications geographiques viticoles: un defi pour la viti-viniculture de l' an 2000
págs. 22-26
págs. 28-35
págs. 36-44
págs. 47-55
Regulation de l' offre et interprofessions viti-vinicoles: questions theoriques et problemes empiririques
págs. 56-63
págs. 64-67
págs. 69-72
págs. 73-96
The interprofession and the origin denominations management: the Portuguese experience
págs. 97-101
Dinamics of the United States wine market: the exporter perspective
págs. 102-107
Charting the path for future discovery by applyng: the tools of strategic market planning based ofn the management of market based assets for a globalised wine industry driven by the expansion in the world trade in wine
págs. 108-116
págs. 117-121
Elaboration du cognac: la qualite se protege, gage de securite pour le consommateur
págs. 123-134
págs. 135-142
págs. 143-149
págs. 153-158
págs. 159-164
págs. 165-169
El vino, la "otra" vía: los vinos jóvenes europeos
págs. 170-172
págs. 174-189
Les jeunes consommateurs et le vin: pour une cohérence pédagogique
págs. 191-199
págs. 203-209
págs. 210-216
págs. 217-226
págs. 227-231
The Australian experience: bilateral agreements in the new world
págs. 235-237
págs. 239-244
págs. 245-249
págs. 254-258
Vente en primeur: une analyse par la théorie financière
págs. 260-266
Un exemple de gestion interprofessionannelle jeune: le Comite Interprofessionnel des vins du Sud-Ouest (CIVSO)
págs. 268-274
Role strategique d'une organisationi interpofessionnelle dans la regulation economique d'un marche viticole: organisation du marche des A.O.C. de la Vallee du Rhone
págs. 275-279
Vieille socio-economique, del outils: une opportunite pour l' interprofession
págs. 280-286
págs. 287-292
El costo de producción para las culturas de la planta perenne: el método del costo anualizado de producción para la cultura de la uva (vinifera de Vitis) en el área de Jales (sp)
Aparecida C. Boliani, Silvia María A. Lima Costa, María Aparecida A. Tarsitano
págs. 293-298
Mise en place d'un dispositif de controle-qualite pour les vins D'A.O.C. de la Vallee du Rhone: primieres observations
págs. 299-305
Les règles d' étiquetage des V.Q.P.R.D. portugais: mentions obligatoires et facultatives
págs. 307-311
De la science au client: le project Ökovin
págs. 317-321
Identification, préservation et divulgation du patrimoine vitivinicole portugais: le project culturel de l' Institut de la Vigne et du Vin
págs. 322-326
págs. 327-331
págs. 333-336
págs. 337-340
págs. 341-345
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