The scientific manuscripts presented in the 10th Workshop on Agri-Food Research for young researchers (WIA2021) are here reported. The WiA2021 is an annual Scientific Workshop organized by the Doctoral Program in Advanced Techniques for Research and Development in Food and Agriculture (TAIDA) of the Universidad Politécnica de Cartagena (UPCT) in Spain, in where PhD candidates present their research works. This WIA edition was virtually held on July 21st 2021 with more than 50 TAIDA PhD candidates from the Agri-food sector who presented the main advances of their annual research activities. It was an international event connecting our young researches from several countries. Presentations showed a great scientific interest and reflect the outstanding potential of the Research Groups involved in the TAIDA PhD Program belonging to several Research institutions of the Region of Murcia (UPCT, CEBAS-CSIC and IMIDA), other Spanish Regions, and to several foreign institutions. We expect that during its celebration, an exchange of research ideas and experiences among PhD candidates, and research groups, have been favored. The scientific program is structured into three sessions: three sessions: Food Technology & Agri-food Economy, Plant Production Technology & Engineering, and Agri-Food Biotechnology & Gardening. In this edition, 4 young researchers have been awarded for their presentations. The Scientific & Organizing Committee considers that it is necessary for TAIDA PhD candidates to undertake this formative training activity to acquire the typical skills of a PhD, remarking how to summarize their results, highlighting the main important results while presenting and disseminating clearly and concisely to a diverse audience in a limited time, as usually happens in the presentations at worldwide scientific conferences.
págs. 10-13
Producción de alimentos sostenibles e importancia del etiquetado de alimentos frente al consumidor
J. Donate, María Dolores de Miguel Gómez
págs. 14-16
Calidad y seguridad microbiológica del brócoli cocinado en microondas
E. Paulsen, Diego A. Moreno Fernández, Paula María Periago Bayonas, P. Lema
págs. 17-20
Noelia Castillejo Montoya, Loren Martínez, P.A. Gómez, Juan Luis Pedreño Molina, Francisco Artés Calero
págs. 21-24
Evaluación de tecnologías para la extracción de compuestos fenólicos de cacao
E. Acosta Nieto, Juan Camilo Mazo Rivas, Cristina García Viguera
págs. 25-28
págs. 29-32
Comparación de calafate con otros frutos nativos de Chile con potencial biológico
María Eugenia Romero Román, M. D. López, Pablo Salvador Fernández Escámez, Cristina García Viguera
págs. 33-36
Evapotranspiración de limeros jóvenes en condiciones mediterráneas
Ana B. Mira García, Wenceslao Conejero Puente, J.J. Vera, M.R. Conesa, Emilio Nicolás Nicolás
págs. 38-41
págs. 42-45
págs. 46-49
Preacondicionamiento al estrés hídrico mediante el uso de bioestimulantes en melón
Susana Zapata García, Pedro Jesús Espinosa, Antonio María Pérez Pastor
págs. 50-53
Estimación de la conductancia estomática en cerezos a partir del uso de imágenes térmicas
Pedro José Blaya Ros, Roque Torres Sánchez, Víctor Blanco Montoya, Rafael Domingo Miguel
págs. 54-57
págs. 58-61
págs. 62-65
Valoración de índices salinos basados en la conductividad eléctrica del medio
Sebastián Bañón Arias, Juan José Alarcón Cabañero, M. J. Sánchez Blanco
págs. 66-69
págs. 70-73
Influencia de los materiales de partida para la obtención de compost supresivo
A. Hernandez Lara, M. Ros, Catalina Egea Gilabert, J.A. Pascual
págs. 75-78
Introducción de leguminosas como cultivo asociado para mejorar la calidad del suelo
M. Marcos Temprano, V. Sánchez Gutiérrez, Raúl Zornoza Belmonte
págs. 79-82
Antonio Vallecillos Quijada, Mohamed Soula, María Jesús Zamorano Serrano, Emilio María-Dolores Pedrero, Manuel Guillermo Ramis Vidal
págs. 83-86
Jessica Cuartero Moñino, Onurcan Ozbolat, Virginia Sánchez Navarro, Marcos Egea Gutíerrez-Cortines, Raúl Zornoza Belmonte
págs. 87-90
págs. 91-94
págs. 95-97
Capacidad de regulación microclimática por el arbolado del parque San Ginés de la Jara (Cartagena)
P. Toledo Agüero, J.A. Ros, Pedro Calaza Martínez, J. J. Ochoa Amor
págs. 98-101
Desarrollo de un contenedor vertical para jardinería urbana
Albert Navarro Luna, J. A. Ros Hernández, Juan Suardíaz Muro, Jesús Ochoa Rego
págs. 102-105
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados