Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Diagnòstic i intervenció psicopedagògica en alumnes amb problemes d'agressivitat a l'educació secundària obligatòria: una proposta per a la millora de l'atenció psicopedagògica

  • Autores: Sílvia Mayoral Rodríguez
  • Directores de la Tesis: Carme Timoneda Gallart (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Girona ( España ) en 2004
  • Idioma: catalán
  • ISBN: 84-688-6951-1
  • Depósito Legal: GI-470-2004
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Octavi Fullat (presid.), Jordi Feu i Gelis (secret.), Juan Mateo Andrés (voc.), Joaquim Pèlach y Busóm (voc.), Frederic Pérez Alvarez (voc.)
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TDX
  • Resumen
    • La quantitat de demandes ateses dalumnes que mostren comportaments agressius a lescola fa palès que actualment el problema de la violència en els centres educatius suscita molta polèmica. Podem trobar que en lúltima dècada shan dut a terme molts estudis per tal desbrinar els tipus de comportament agressiu que es donen a lescola, la quantitat dagressions que hi tenen lloc i les causes de lagressivitat. De tota manera, malgrat aquesta sèrie destudis, el problema de la violència en els centres dEducació Secundària Obligatòria sembla no eradicar-se. Aquesta realitat em va portar a pensar que devia estar passant alguna cosa perquè els comportaments agressius dins els centres educatius anessin creixent. És a dir, que laugment daquests comportaments disruptius pot estar relacionat amb el fet que aquesta mena de conductes siguin reforçades per les mateixes mesures adoptades per encarar aquesta problemàtica.

      Aquesta tesi doctoral pretén trobar resposta a aquest conflicte, partint de lobservació de quina és la realitat dun institut concret i realitzant una intervenció a nivell emocional en els joves que estiguin etiquetats de conflictius al seu centre escolar, des dun model de Diagnòstic-intervenció concret, el model Humanista-Estratègic.

      A partir daquesta experiència, sha elaborat una proposta amb lobjectiu de millorar latenció psicopedagògica que reben aquests estudiants. Lobjectiu general, per tant, és aportar noves vies dintervenció, i alhora millorar la qualitat de vida daquests nois i noies, que en definitiva és lobjectiu principal i últim de qualsevol psicopedagog.

      En el primer capítol exposo la Base teòrica del Model de Diagnòstic-Intervenció Humanista-Estratègic, de la qual parteixo per explicar els comportaments agressius en els alumnes. També explico la concepció que adopten altres models respecte de lagressivitat humana; i finalment exposo els objectius.

      En el segon capítol descric la metodologia emprada en la recerca per tal dassolir els objectius plantejats.

      El capítol tercer correspon a la presentació dels resultats. A la primera part presento els resultats obtinguts en lestudi de casos, i a la segona els resultats de la valoració que fan diferents professionals del món de leducació de latenció que es dóna en lEducació Secundària Obligatòria als nois i noies que presenten problemes dagressivitat.

      En el capítol quart duc a terme la discussió centrada en els resultats obtinguts i en la comparació amb els resultats de les investigacions exposades en el primer capítol. També hi aporto una proposta de millora per a latenció i la prevenció de lagressivitat dins els centres educatius.

      En el capítol cinquè presento les conclusions de la nostra recerca.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno