Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Hezkuntza Nutrizionala: gluten gabeko dieta segurua, orekatua eta inklusiboa

Maialen Vazquez Polo, Maialen Diez, Gesala Perez Junkera, Idoia Larretxi Lamelas, Itziar Churruca Ortega, Arrate Lasa Elguezua, Olaia Martínez González, Marian Bustamante Gallego, Jesús Salmerón Egea, Virginia Navarro Santamaría

  • English

    Celiac disease is a chronic immune-mediated intestinal pathology. The social life of coeliacpatients is restricted, since having to follow a gluten free diet has a major impact on daily activities. Itis thought that an appropriate nutritional education program may improve coeliac people´s physicaland social health. Even more, as the impact on relatives of those with coeliac disease is significantand considering that general population play an important role in the care and inclusion of coeliacpeople, it is considered that addressing education not only to the patient but also to the society mightbe of interest. Therefore, the aim of this work is to design an intervention to develop NutritionalEducation. Didactic units have been created for the assimilation and integration of concepts related toceliac disease, gluten, diet and a healthy lifestyle, both for coeliacs and for the general population,based on the results of predetermined competencies and learning outcomes. In addition, a plan hasbeen designed to evaluate the effectiveness of these units.

  • euskara

    Gaixotasun zeliakoa oinarri immunologikoa duen heste patologia kronikoa da. Zeliakoen bizitzasoziala mugatuta dago, glutenik gabeko dieta eraman behar izanak eguneroko jardueretan inpaktuhandia baitu. Nutrizio Hezkuntza programa egoki batek pertsona hauen osasun fisiko eta soziala hobeditzakeela uste da. Are gehiago, gaixotasunak zeliakoaren ingurukoetan duen inpaktua handia izaniketa populazio orokorrak pertsona hauen zaintzan eta inklusioan duen rol garrantzitsua kontuan hartuz,pazienteari ez ezik, hezkuntza populazio osoari zuzentzea interesgarria izan daitekeela pentsatzen da.Horregatik, lanaren helburua Nutrizio Hezkuntza garatzeko esku-hartze bat diseinatzea da. Aurretikondo zehaztutako gaitasun eta ikasketa-emaitzak oinarri hartuta, unitate didaktikoak garatu dirazeliakiarekin, glutenarekin, dieta eta bizi ohitura osasuntsuarekin erlazionatutako kontzeptuakbarneratzeko eta integratzeko, bai zeliakoentzat bai populazio orokorrarentzat ere. Gainera, unitatehauen eraginkortasuna neurtzeko plana diseinatu da.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus