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Efecto de la dieta, el peso de sacrificio y el sexo sobre índices productivos, calidad de canal y calidad de carne de conejos comerciales

  • Autores: Maria do Carmo Zamith de Franco Carrilho
  • Directores de la Tesis: Marina López Sánchez (dir. tes.), María del Mar Campo Arribas (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universidad de Zaragoza ( España ) en 2009
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Isidro Sierra Alfranca (presid.), J. A. Beltrán (secret.), Claudio Cavani (voc.), María del Pilar Hernández Pérez (voc.), Maria Angels Oliver Pratsevall (voc.)
  • Materias:
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • EL OBJETIVO DE LA PRESENTE TESIS DOCTORAL FUE ANALIZAR EL EFECTO DE LA ALIMENTACIÓN RICA EN FIBRA SOBRE EL CRECIMIENTO Y LA MORTALIDAD DURANTE EL CEBO, Y SU REPERCUSIÓN SOBRE LA CALIDAD DE LA CANAL Y DE LA CARNE. PARA ELLO SE UTILIZARON CONEJOS ALIMENTADOS BIEN CON UN PIENSO COMERCIAL ESTÁNDAR (PIENSO A, 14,28% FIBRA BRUTA, 2227 KCAL/KG MS), BIEN CON UN PIENSO CON COMPOSICIÓN CERCANA A LOS QUE HABITUALMENTE SE CONSIDERAN TERAPÉUTICOS POR EL NIVEL Y CALIDAD DE SU FIBRA (PIENSO B, 18,04% FIBRA BRUTA, 2169 KCAL/KG MS), O BIEN, POR ÚLTIMO, UN PIENSO EN EL QUE SE INCREMENTÓ EL NIVEL DE FIBRA Y SE REDUJO EL DE ENERGÍA PARA COMPROBAR LA RESPUESTA EN CRECIMIENTO COMPENSADOR (PIENSO C, 20,48% FIBRA BRUTA, 1917 KCAL/KG). LOS ANIMALES FUERON SACRIFICADOS AL PESO HABITUAL EN ESPAÑA (2,0 KG) O A UN PESO ALGO MÁS ELEVADO (2,3 KG) PARA COMPROBAR LA EVOLUCIÓN DEL CRECIMIENTO COMPENSADOR. EL TRABAJO SE REALIZÓ EN UNA GRANJA COMERCIAL QUE PRESENTA BROTES ESPORÁDICOS DE ENTEROPATÍA EPIZOÓTICA. POR ESTA RAZÓN, Y CON OBJETO DE EVITAR LA PRESENCIA DE ESTA ENFERMEDAD EN LA MUESTRA DE CONEJOS A ESTUDIAR, TODOS LOS PIENSOS CONTENÍAN NIVELES MÍNIMOS DE ANTIMICROBIANOS. LOS TRES GRUPOS DE CONEJOS RECIBIERON LOS PIENSOS EXPERIMENTALES TRAS EL DESTETE DURANTE APROXIMADAMENTE 3 SEMANAS Y, A CONTINUACIÓN, UN ÚNICO PIENSO BLANCO DE ACABADO HASTA EL MOMENTO DEL SACRIFICIO. LOS SACRIFICIOS SE REALIZARON EN EL MOMENTO DEL DESTETE, A LOS 1,6 KG, COINCIDIENDO CON EL MOMENTO DE LA SUSTITUCIÓN DEL PIENSO EXPERIMENTAL POR EL PIENSO DE RETIRADA Y A LOS PESOS COMERCIALES DE 2,0 KG Y 2,3 KG. EL ESTUDIO SE COMPUSO DE 3 PARTES. EN LA PRIMERA PARTE SE ESTUDIÓ EL CRECIMIENTO Y LA EVOLUCIÓN DE LA COMPOSICIÓN CORPORAL EN FUNCIÓN DEL PIENSO DESDE EL DESTETE HASTA EL FINAL DEL CEBO. EN LA SEGUNDA PARTE, LA CARNE PROCEDENTE DE CONEJOS ALIMENTADOS CON LOS 3 PIENSOS Y SACRIFICADOS EN LOS PESOS COMERCIALES SE EVALUÓ DESDE EL PUNTO DE VISTA INSTRUMENTAL Y SENSORIAL, CON EL FIN DE ANALIZAR LOS POSIBLES CAMBIOS EN LA CALIDAD CONSECUENTES A LA MODIFICACIÓN DE LA FORMULACIÓN DE LOS PIENSOS. LA TERCERA PARTE DEL ESTUDIO INCLUYÓ EL SEGUIMIENTO DEL PERFIL DE ÁCIDOS GRASOS DESDE EL MOMENTO DEL DESTETE, ASÍ COMO LA MODIFICACIÓN DEL MISMO EN FUNCIÓN DEL PIENSO. DE LOS CONEJOS UTILIZADOS EN EL EXPERIMENTO, EL 50% FUERON MACHOS Y EL 50% HEMBRAS.

      PARA EL ESTUDIO DEL CRECIMIENTO SE UTILIZARON 460 CONEJOS (HYLA). DE ELLOS, 30 CONEJOS SE SACRIFICARON RECIÉN DESTETADOS. LOS RESTANTES 430 FUERON DIVIDIDOS EQUITATIVAMENTE EN TRES GRUPOS CORRESPONDIENTES A LOS PIENSOS A, B Y C. EL PIENSO DE ALTA FIBRA (C) DIO LUGAR A UN PESO BAJO EN EL MOMENTO DE CAMBIO DE PIENSO (1,474±0,218 KG), REFLEJO DE UNA MENOR GANANCIA MEDIA DIARIA (31,82±8,71 G/D), Y A UNA TASA SUPERIOR DE CONVERSIÓN ALIMENTARIA (3,79) RESPECTO A LOS PIENSOS CON FIBRA BAJA (A) (36,63±8,23 G/D Y 3,27 DE ÍNDICE DE TRANSFORMACIÓN) Y FIBRA MODERADA (B) (35,54±7,94 G/D Y 3,08 DE ÍNDICE DE TRANSFORMACIÓN). TAMBIÉN HUBO DIFERENCIAS EN MORTALIDAD FAVORABLES EN ESTE CASO A LOS PIENSOS MÁS FIBROSOS (A 5,59%, B 4,23% Y C 4,17%). EL SEXO NO INFLUYÓ EN EL CRECIMIENTO.

      PARA EL ESTUDIO DE LA EVOLUCIÓN DE LA COMPOSICIÓN CORPORAL EN FUNCIÓN DEL PIENSO DESDE EL INICIO HASTA EL FINAL DEL CEBO SE UTILIZARON 300 CANALES: 30 DE LOS DESTETADOS ANTES INDICADOS, Y LAS RESTANTES 270 CORRESPONDIERON A 30 ANIMALES X 3 TIPOS DE PIENSOS X 3 PESOS DE SACRIFICIO. EL PORCENTAJE DEL TRACTO DIGESTIVO, DE INTESTINO DELGADO, CIEGO Y COLON+RECTO FUE SUPERIOR EN LOS ANIMALES ALIMENTADOS CON EL PIENSO C. EL PORCENTAJE DE VÍSCERAS, ESPECIALMENTE EL DE HÍGADO, FUE ALTO Y EL DE GRASA PERIRRENAL INFERIOR EN LOS ANIMALES DEL GRUPO C RESPECTO A LOS OTROS DOS GRUPOS, DE MODO QUE EL PIENSO C DIO LUGAR A UN DESARROLLO INFERIOR EN LOS CONEJOS QUE LO CONSUMÍAN.

      EL CONSUMO DEL PIENSO DE ACABADO, CON MAYOR NIVEL DE ENERGÍA Y MENOS FIBRA, DIO LUGAR A UN CRECIMIENTO COMPENSADOR EN EL PIENSO C CON UN INCREMENTO DEL PORCENTAJE DE CANAL EN RELACIÓN CON EL PORCENTAJE DEL QUINTO CUARTO, OBTENIENDO ASÍ UN ALTO RENDIMIENTO BIOLÓGICO A LOS 2,0 KG DE PESO DE SACRIFICIO (A 67,87±1,44%, B 68,68±1,33% Y C 68,60±1,14% P¿0,05). SIN EMBARGO, EL PORCENTAJE DE LAS VÍSCERAS PARECE HABER CONTRIBUIDO DE FORMA IMPORTANTE AL INCREMENTO DE ESE RENDIMIENTO DE CANAL, PUES A LOS 2,0 KG EL PORCENTAJE DE LA CANAL DE REFERENCIA (CANAL FRÍA SIN CABEZA NI VÍSCERAS) EN EL GRUPO C FUE EL MÁS BAJO. EL PORCENTAJE DE CARNE Y LA RELACIÓN CARNE:HUESO FUERON SIMILARES A LOS DEL GRUPO ESTÁNDAR A ESTE PESO DE SACRIFICIO Y SU ESTADO DE ENGRASAMIENTO TAMBIÉN. SIMILAR EVOLUCIÓN CORPORAL SIGUIÓ EL GRUPO B QUE, AUNQUE NO MOSTRÓ CRECIMIENTO COMPENSADOR, TAMBIÉN TUVO UN INCREMENTO DEL PORCENTAJE DE CANAL AL CONSUMIR EL PIENSO DE ACABADO. ESTE INCREMENTO SE ACOMPAÑÓ DE UNA DISMINUCIÓN DEL PORCENTAJE DEL QUINTO CUARTO ASÍ COMO DEL PORCENTAJE DE VÍSCERAS, DE MODO QUE PARECE QUE EL CONSUMO DEL PIENSO DE ACABADO SE REFLEJÓ EN EL PORCENTAJE DE CANAL DE REFERENCIA Y EN UNA COMPOSICIÓN MÁS MUSCULOSA, CON MAYOR RELACIÓN CARNE:HUESO (4,96±0,56) Y SIMILAR ESTADO DE ENGRASAMIENTO (1,55±0,48) QUE EL GRUPO CONTROL A.

      ENTRE 2,0 KG Y 2,3 KG, EL EFECTO DE LOS PIENSOS A, B Y C SE REDUJO PERO A ESTE PESO COMERCIAL DE 2,3 KG, EL GRUPO C TODAVÍA PRESENTABA MENOR PORCENTAJE DE CANAL DE REFERENCIA QUE EL GRUPO CONTROL, Y SUPERIOR PORCENTAJE DE HÍGADO QUE AMBOS GRUPOS A Y B.

      EL SEXO AFECTÓ LA COMPOSICIÓN TISULAR DE LOS GRUPOS A Y B. EN EL GRUPO A LOS MACHOS TUVIERON MENOR PORCENTAJE DE CARNE (79,30±2,78 VS. 80,07±2,92), RELACIÓN CARNE:HUESO (4,23±0,71 VS. 4,37±0,74) Y PORCENTAJE DE GRASA PERIRRENAL (1,32±0,52 VS. 1,55±0,56). EN EL GRUPO B PRESENTARON MENOR PORCENTAJE DE GRASA. NO SE OBSERVÓ EL EFECTO DEL SEXO SOBRE LAS OTRAS VARIABLES DE COMPOSICIÓN CORPORAL ESTUDIADAS EN ESTE TRABAJO.

      EN EL ESTUDIO DE PARÁMETROS INSTRUMENTALES Y SENSORIALES DE LA CARNE SE UTILIZARON 156 CONEJOS EN GRUPOS DE 26 CONEJOS X 3 PIENSOS X 2 PESOS DE SACRIFICIO (50% MACHOS Y 50% HEMBRAS). LA CARNE SE EVALUÓ EN LOS PESOS COMERCIALES DE 2,0 KG Y 2,3 KG PUESTO QUE NO ES CONSUMIBLE CARNE QUE NO HAYA PASADO UN PERÍODO DE SUPRESIÓN DE PIENSO MEDICADO. A NIVEL INSTRUMENTAL, SE REALIZARON MEDICIONES DEL PH A LAS 24 HORAS POST-MORTEM (LONGISSIMUS DORSI Y BICEPS FEMORIS). A LAS 48 HORAS POST-MORTEM SE MIDIERON EL COLOR EN EL MOMENTO DEL CORTE (0 MINUTOS) Y TRAS 15 MINUTOS DE OXIGENACIÓN AL AIRE EN LA PORCIÓN ANTERIOR DEL L. DORSI Y LA CAPACIDAD DE RETENCIÓN DE AGUA EN EL BICEPS FEMORIS. LA TEXTURA SE ANALIZÓ A TRAVÉS DEL TEST DE WARNER-BRATZLER, MIDIÉNDOSE LA FUERZA DE CORTE DE LA CIZALLA Y LA DUREZA (PORCIÓN CAUDAL DEL L. DORSI). A LOS 0 MINUTOS DE EXPOSICIÓN AL AIRE LOS CONEJOS QUE SE ALIMENTARON CON EL PIENSO A PRESENTARON LA MENOR LUMINOSIDAD Y LOS DE 2,0 KG DE PESO EL MAYOR ÍNDICE DE AMARILLO, B*, PERO ESTAS DIFERENCIAS SE NEUTRALIZARON A LOS 15 MINUTOS DE OXIGENACIÓN. EN GENERAL, LA CARNE DE LOS MACHOS FUE MÁS SATURADA QUE LA DE LAS HEMBRAS (C*0 = 4,58±1,56 VS. 4,11±1,26 Y C*15 = 4,86±1,69 VS. 4,33±1,34). NO SE OBSERVARON EFECTOS INDIVIDUALES SOBRE LOS OTROS PARÁMETROS DE COLOR, A* Y H* A LOS 0 Y 15 MINUTOS, L* Y B* A LOS 15 MINUTOS NI SOBRE LA TEXTURA INSTRUMENTAL, EL PH O LA CAPACIDAD DE RETENCIÓN DE AGUA. LA CALIDAD SENSORIAL INCLUYÓ LA EVALUACIÓN DE ATRIBUTOS RELACIONADOS CON LA INTENSIDAD DE OLOR (A CONEJO Y A HIERBA), TEXTURA (TERNEZA, FIBROSIDAD), JUGOSIDAD, INTENSIDAD DE FLAVOR (A CONEJO, FLAVOR ÁCIDO, Y FLAVOR METALICO) Y ACEPTACIÓN GLOBAL. LA CARNE DE LOS CONEJOS MÁS LIGEROS PRESENTÓ MAYOR INTENSIDAD DE OLOR A CONEJO Y A HIERBA Y FUE LA PREFERIDA POR LOS PANELISTAS.

      PARA EL ESTUDIO DEL PERFIL DE ÁCIDOS GRASOS DESDE EL MOMENTO DEL DESTETE, ASÍ COMO LA MODIFICACIÓN DEL MISMO EN FUNCIÓN DEL PIENSO, SE UTILIZARON 96 ANIMALES, 24 DE LOS SACRIFICADOS AL DESTETE, Y 8 CONEJOS POR CADA PIENSO Y PESO DE SACRIFICIO. EL PIENSO AFECTÓ EL PERFIL DE ÁCIDOS GRASOS A NIVEL INTRAMUSCULAR Y EL PORCENTAJE DE GRASA (DETERMINADOS SOBRE EL LONGISSIMUS DORSI). ASÍ, LOS ANIMALES RECIÉN DESTETADOS TUVIERON LOS VALORES MÁS ELEVADOS DE GRASA INTRAMUSCULAR (1,63% LOS DESTETADOS; RANGO DE 1,06% A 1,28% EN 1,6 KG; DE 1,13% A 1,40% EN 2,0 KG; Y DE 1,19% A 1,27% EN 2,3KG). EN ELLOS, DICHA GRASA SE CARACTERIZÓ POR ALTOS NIVELES DE C10:0 Y C12:0, PROPIOS DE LA LECHE DE LA MADRE, Y TAMBIÉN DE C14:0 Y LOS VALORES MÁS BAJOS DE C16:0, C17:1, C18:3 N-3, C20:5 N-3, Y C22:0. RESPECTO A LOS ÁCIDOS GRASOS DEL GRUPO N-3, SU NIVEL FUE REDUCIDO AL DESTETE. LA INCORPORACIÓN DE MATERIAS PRIMAS FIBROSAS EN LA DIETA AUMENTÓ EL CONTENIDO DEL ÁCIDO ¿-LINOLÉNICO Y, POR ELLO, DE LOS ÁCIDOS GRASOS POLIINSATURADOS DEL GRUPO N-3, DE LOS CUALES ES PRECURSOR, DISMINUYENDO EL PORCENTAJE DE LOS ÁCIDOS GRASOS DEL GRUPO N-6. ESTO FUE OBSERVADO ESPECIALMENTE EN ANIMALES DEL GRUPO C. ADEMÁS, COMO REFLEJO DE LA DIETA C, MÁS FIBROSA Y CON MENOS ENERGÍA, EN LOS ANIMALES DE 1,6 KG SE ENCONTRÓ UN PORCENTAJE BAJO DE ÁCIDOS GRASOS MONOINSATURADOS (MUFA), ALTO DE POLIINSATURADOS (PUFA) Y DE N-3, Y MENOR RELACIÓN N-6/N-3. A LOS 2,0 KG DE PESO COMERCIAL SE MANTUVIERON LAS DIFERENCIAS RELATIVAS A LOS PUFA Y HUBO UNA RELACIÓN PUFA/SFA MÁS SALUDABLE EN LOS GRUPOS A Y C (A 0,81±0,10, B 0,68±0,08 Y C 0,78±0,07). TODAS LAS DIFERENCIAS DESAPARECIERON AL PESO COMERCIAL DE 2,3 KG. EL PORCENTAJE DE LOS ÁCIDOS GRASOS SATURADOS NO FUE AFECTADO NI POR EL PIENSO NI POR EL PESO. EN RELACIÓN CON LOS ÁCIDOS GRASOS INDIVIDUALES, HUBO UN AUMENTO GENERAL DE C18:1 N-9 CON EL AUMENTO DE PESO. POR EL CONTRARIO, AUNQUE NO SIGNIFICATIVO PARA LOS CONEJOS ALIMENTADOS CON EL PIENSO MÁS ENERGÉTICO A, EL PORCENTAJE DE C18:2 N-6 DISMINUYÓ. EL EFECTO DEL PIENSO DENTRO DE CADA PESO DE SACRIFICIO FUE SIGNIFICATIVO EN LA MAYORÍA DE LOS ÁCIDOS GRASOS INDIVIDUALES EN CONEJOS SACRIFICADOS A 1,6 KG. A LOS 2,0 KG LAS DIFERENCIAS FUERON SIGNIFICATIVAS EN C18:1 N-9, C18:2 N-6, C18:3 N-6 Y C20:0, ASÍ COMO EN EL C20:4 N-6 Y EL C20:5 N-3. EL EFECTO DEL PIENSO DE CEBO DESAPARECIÓ EN EL ÚLTIMO PESO DE SACRIFICIO. NO SE OBSERVÓ EL EFECTO DEL SEXO SOBRE EL PERFIL DE ÁCIDOS GRASOS.

      EN CONCLUSIÓN, EN RELACIÓN CON EL FACTOR PIENSO, LA DIETA FIBROSA SEGUIDA DE PIENSO DE ACABADO ORIGINA CRECIMIENTO COMPENSADOR, AUNQUE NO LO SUFICIENTEMENTE INTENSO COMO PARA IGUALAR EL CRECIMIENTO FINAL DE LOS CONEJOS ALIMENTADOS CON PIENSO ESTÁNDAR, ASÍ COMO UN RENDIMIENTO COMERCIAL SIMILAR AUNQUE CON PORCENTAJES DE CANAL DE REFERENCIA BAJOS INCLUSO A 2,3 KG DE PESO DE SACRIFICIO. LOS PIENSOS MODERADAMENTE FIBROSOS NO PROVOCAN CRECIMIENTO COMPENSADOR PERO EL DESARROLLO DE LA CANAL DE REFERENCIA ES SIMILAR AL ESTÁNDAR. AMBOS PIENSOS DAN LUGAR A TASAS DE MORTALIDAD BAJOS. SU EFECTO SOBRE LA CALIDAD INSTRUMENTAL Y SENSORIAL DE LA CARNE ES PEQUEÑO Y SOBRE EL PERFIL DE ÁCIDOS GRASOS SE OBSERVA HASTA LOS 2,0 KG, ANULÁNDOSE A LOS 2,3 KG.

      LOS CONEJOS LIGEROS DE 2,0 KG, PRESENTARON OLORES MÁS INTENSOS A CONEJO Y A HIERBA Y FUERON LOS PREFERIDOS POR LOS PANELISTAS, CON MAYORES VALORES DE ACEPTACIÓN GLOBAL.

      EL EFECTO DEL SEXO SE OBSERVÓ EN EL PORCENTAJE DE CARNE Y EN LA RELACIÓN CARNE:HUESO, LOS MACHOS MOSTRARON VALORES INFERIORES RESPECTO A HEMBRAS. EN GENERAL LOS MACHOS PRESENTARON CARNE DE COLOR MÁS SATURADO QUE LAS HEMBRAS, AUNQUE A LOS PESOS DE SACRIFICIO COMERCIAL, EL SEXO INFLUYE DE MANERA MUY ESCASA EN LA CALIDAD DE CANAL Y CARNE.

      SUMMARY THE OBJECTIVE OF THE PRESENT PHD THESIS WAS TO ANALYZE THE EFFECT OF A RICH IN FIBRE FEED ON GROWTH AND MORTALITY DURING FATTENING AND ITS REPERCUSSION ON CARCASS AND MEAT QUALITY. FOR THIS AIM, RABBITS WERE FED WITH A STANDARD FOOD (DIET A, CRUDE FIBRE 14.28% 2227 KCAL/KG DM), A DIET WITH A COMPOSITION CLOSE TO THAT OFTEN CONSIDERED AS THERAPEUTIC DUE TO ITS FIBRE LEVEL AND QUALITY (DIET B, CRUDE FIBRE 18.04%, 2169 KCAL/KG DM), OR FINALLY, WITH A DIET IN WHICH THE LEVEL OF FIBRE WAS INCREASED AND THE LEVEL OF ENERGY REDUCED TO ASSESS THE RESPONSE IN COMPENSATORY GROWTH (DIET C , CRUDE FIBRE 20.48%, 1917 KCAL/KG DM). THE ANIMALS WERE SLAUGHTERED AT WEIGHTS HABITUALLY USED IN SPAIN (2.0 KG) OR AT A SLIGHTLY HIGHER WEIGHT (2.3 KG) TO KNOW THE DEVELOPMENT OF THE COMPENSATORY GROWTH. THE WORK WAS CARRIED OUT IN A COMMERCIAL FARM THAT PRESENTS SPORADIC OUTBREAKS OF EPIZOOTIC ENTHEROPATHY. FOR THIS REASON, AND IN ORDER TO AVOID THE PRESENCE OF THIS DISEASE IN THE STUDIED RABBITS, ALL DIETS HAD MINIMAL LEVELS OF ANTIMICROBIALS. THE THREE GROUPS OF RABBITS RECEIVED THE EXPERIMENTAL DIETS AFTER WEANING DURING APPROXIMATELY 3 WEEKS AND, AFTERWARDS, A COMMON BLANK FINISHING DIET UP TO SLAUGHTER. SLAUGHTERING TOOK PLACE AT WEANING, AT 1.6 KG, COINCIDING WITH THE MOMENT OF THE SUBSTITUTION OF THE EXPERIMENTAL DIET BY THE FINISHING DIET, AND AT COMMERCIAL WEIGHTS OF 2.0 KG AND 2.3 KG. THE STUDY WAS COMPRISED OF 3 PARTS. IN THE FIRST PART, GROWTH AND DEVELOPMENT OF THE BODY COMPOSITION FROM WEANING UP TO THE END OF FATTENING AS A FUNCTION OF DIET WERE STUDIED. IN THE SECOND PART, MEAT FROM RABBITS WHICH WERE FED WITH THE 3 DIETS AND SLAUGHTERED AT THE COMMERCIAL WEIGHTS WAS EVALUATED FROM THE INSTRUMENTAL AND SENSORY POINT OF VIEW, WITH THE AIM OF ANALYZING THE POSSIBLE CHANGES IN ITS QUALITY DUE TO THE MODIFICATION IN THE DIET FORMULATION. THE THIRD PART OF THE STUDY INCLUDED THE STUDY OF THE FATTY ACID PROFILE FROM WEANING, AS WELL AS ITS MODIFICATION AS A FUNCTION OF DIET. RABBITS USED IN THE EXPERIMENT COMPRISED 50% MALE AND 50% FEMALE.

      FOR STUDY OF GROWTH, 460 RABBITS (HYLA) WERE USED. FROM THEM, 30 WERE SLAUGHTERED JUST AFTER WEANING. THE REMAINING 430 WERE EQUALLY DIVIDED INTO THREE GROUPS CORRESPONDING TO DIETS A, B AND C. THE HIGH FIBRE DIET (C) GAVE PLACE TO A LOW WEIGHT AT THE MOMENT OF CHANGING THE DIET (1.474±0.218 KG), AS A CONSEQUENCE OF A LOWER AVERAGE DAILY GAIN (31.82±8.71 G/D), AND OF A HIGHER FEED CONVERSION RATIO (3.79) IN RELATION TO DIETS WITH LOW FIBRE (A) (36.63±8.23 G/D AND 3.27 FOOD CONVERSION RATIO) AND MEDIUM FIBRE (B) (35.54±7.94 G/D AND 3.08 FOOD CONVERSION RATIO). THERE WERE ALSO DIFFERENCES IN MORTALITY RATES FAVOURABLE FOR HIGHEST FIBROUS DIET (A 5.59%, B 4.23% AND C 4.17%). SEX HAD NO EFFECT ON GROWTH.

      FOR THE STUDY OF THE DEVELOPMENT OF THE BODY COMPOSITION FROM WEANING UP TO THE END OF FATTENING AS A FUNCTION OF DIET, 300 CARCASSES WERE USED: 30 OF THE RECENTLY WEANED RABBITS PREVIOUSLY MENTIONED, AND THE REMAINING 270 CORRESPONDED TO 30 ANIMALS X 3 DIET TYPES X 3 SLAUGHTER WEIGHTS. THE PERCENTAGE OF DIGESTIVE TRACT, SMALL INTESTINE, CAECUM AND COLON+RECTUM WAS HIGHER IN THE ANIMALS FED WITH DIET C. THE PERCENTAGE OF VISCERA, ESPECIALLY THAT OF LIVER, WAS HIGHER AND THAT OF PERIRRENAL FAT LOWER IN GROUP C ANIMALS IN RELATION TO OTHER GROUPS, SO DIET C GAVE PLACE TO A LOWER DEVELOPMENT IN RABBITS WHICH WERE FED ON IT.

      THE CONSUMPTION OF FINISHING FOOD, WITH HIGHER ENERGY LEVEL AND LESS FIBRE, GAVE PACE TO A COMPENSATORY GROWTH IN DIET C WITH AN INCREMENT OF THE PERCENTAGE OF CARCASS RELATED TO THE PERCENTAGE OF OFFAL, THUS OBTAINING A HIGH BIOLOGICAL YIELD AT 2.0 KG SLAUGHTER WEIGHT (A 67.87±1.44%, B 68.68±1.33% AND C 68.60±1.14%, P¿0.05). HOWEVER, THE VISCERA PERCENTAGE SEEMS TO HAVE GREATLY CONTRIBUTED TO THE INCREASE OF THAT CARCASS YIELD, BECAUSE AT 2.0 KG THE PERCENTAGE OF THE REFERENCE CARCASS (COLD CARCASS WITHOUT HEAD OR VISCERA) IN GROUP C WAS THE LOWEST. MEAT PERCENTAGE AND MEAT:BONE RATIO WERE SIMILAR TO THE STANDARD GROUP AT THIS SLAUGHTER WEIGHT, AS WELL AND ITS PERIRRENAL FAT PERCENTAGE. GROUP B FOLLOWED THE SAME BODY DEVELOPMENT AND, ALTHOUGH DID NOT SHOW COMPENSATORY GROWTH, IT ALSO HAD AN INCREMENT OF THE CARCASS PERCENTAGE WHEN CONSUMING THE FINISHING FOOD. THIS INCREASE WAS ACCOMPANIED BY A DECREASE OF THE PERCENTAGE OF OFFAL AS WELL AS OF VISCERA PERCENTAGE, SO IT SEEMS THAT THE CONSUMPTION OF THE FINISHING FOOD WAS REFLECTED ON THE REFERENCE CARCASS PERCENTAGE AND ON A MORE MUSCULAR COMPOSITION WITH A HIGHER MEAT:BONE RATIO (4.96±0.56) AND SIMILAR PERIRRENAL FAT PERCENTAGE (1.55±0.48) THAN THE CONTROL GROUP, A.

      BETWEEN 2.0 KG AND 2.3 KG, THE EFFECT OF DIETS A, B AND C WAS REDUCED BUT AT 2.3 KG COMMERCIAL WEIGHT, GROUP C DID STILL PRESENTED LOWER REFERENCE CARCASS PERCENTAGE THAN CONTROL GROUP, AND HIGHER PERCENTAGE OF LIVER THAN BOTH GROUPS A AND B.

      SEX AFFECTED THE TISSUE COMPOSITION OF GROUPS A AND B. IN GROUP A MALES HAD LOWER MEAT PERCENTAGE (79.30±2.78 VS. 80.07±2.92), MEAT:BONE RATIO (4.23±0.71 VS. 4.37±0.74) AND PERIRRENAL FAT PERCENTAGE THAN FEMALES (1.32±0.52 VS. 1.55±0.56). IN GROUP B, MALES HAD LOWER PERIRRENAL FAT PERCENTAGE. THERE WAS NO SEX EFFECT ON THE OTHER BODY COMPOSITION VARIABLES STUDIED IN THIS WORK.

      IN THE STUDY OF INSTRUMENTAL AND SENSORY MEAT PARAMETERS 156 RABBITS WERE USED IN GROUPS OF 26 RABBITS X 3 DIETS X 2 SLAUGHTER WEIGHTS (50% MALES AND 50% FEMALES). MEAT WAS EVALUATED AT 2.0 KG AND 2.3 KG COMMERCIAL WEIGHTS AS MEAT WHICH HAS NOT PASSED BY A MEDICATED FEED SUPPRESSION CANNOT BE CONSUMED. AT INSTRUMENTAL LEVEL, PH MEASUREMENTS AT 24 HOURS (LONGISSIMUS DORSI AND BICEPS FEMORIS) POST-MORTEM WERE CARRIED OUT. AT 48 HOURS POST-MORTEM, MEASUREMENTS OF COLOUR ON THE L. DORSI CRANIAL PORTION AT THE CUTTING TIME (0 MINUTES) AND AFTER 15 MINUTES OF BLOOMING AND WATER HOLDING CAPACITY ON THE BICEPS FEMORIS WERE CARRIED OUT. TEXTURE WAS ANALYZED THROUGH THE WARNER-BRATZLER TEST, AND MAXIMUM LOAD AND TOUGHNESS WERE MEASURED (L. DORSI CAUDAL PORTION). AT 0 MINUTES OF BLOOMING RABBITS WHICH WERE FED WITH DIET A SHOWED THE LOWEST LIGHTNESS AND THOSE OF 2.0 KG WEIGHT THE HIGHEST YELLOWNESS, B*, BUT THESE DIFFERENCES WERE NEUTRALIZED AT 15 MINUTES OF BLOOMING. IN GENERAL, MEAT OF MALES WAS MORE SATURATED THAN THAT OF FEMALES (C*0 = 4.58±1.56 VS. 4.11±1.26 AND C*15 = 4.86±1.69 VS. 4.33±1.34). NO INDIVIDUAL EFFECTS ON THE COLOUR PARAMETERS A* AND H* AT 0 AND 15 MINUTES, L* AND B* AT 15 MINUTES OR ON THE INSTRUMENTAL TEXTURE, PH OR WATER HOLDING CAPACITY WERE OBSERVED. SENSORY QUALITY INCLUDED THE EVALUATION OF ATTRIBUTES RELATED WITH THE ODOUR (RABBIT AND GRASS) INTENSITY, TEXTURE (TENDERNESS, FIBROSITY), JUICINESS, FLAVOUR (RABBIT, ACID, AND METALLIC) INTENSITY AND OVERALL APPRAISAL. LIGHTER RABBITS SHOWED HIGHER RABBIT AND GRASS ODOUR INTENSITIES AND WERE THE PREFERRED BY THE PANELLISTS.

      FOR THE FATTY ACID PROFILE FROM WEANING, AS WELL AS ITS MODIFICATION AS A FUNCTION OF THE DIET, 96 RABBITS WERE USED, 24 OF THOSE SLAUGHTERED AT WEANING, AND 8 RABBITS FROM EACH DIET AND SLAUGHTER WEIGHT. DIET AFFECTED THE INTRAMUSCULAR FATTY ACID PROFILE AND FAT PERCENTAGE (DETERMINED ON THE LONGISSIMUS DORSI). THUS, THE RECENTLY WEANED RABBITS HAD HIGHER VALUES OF INTRAMUSCULAR FAT (1.63% THE WEANED; RANGING FROM 1.06% TO 1.28% AT 1.6 KG; FROM 1.13% TO 1.40% AT 2.0 KG; AND FROM 1.19% TO 1.27% AT 2.3KG). IN THEM, THE FAT WAS CHARACTERIZED BY HIGH LEVELS OF C10:0 Y C12:0, CHARACTERISTIC FROM THE MOTHER¿S MILK, AND ALSO OF C14:0, AND LOW VALUES OF C16:0, C17:1, C18:3 N-3, C20:5 N-3, AND C22:0. IN RELATION TO THE N-3 GROUP FATTY ACIDS, ITS LEVEL WAS LOW AT WEANING. THE INCORPORATION OF FIBROUS RAW MATERIAL IN THE DIET INCREASED THE ¿-LINOLENIC ACID CONTENT AND, THEREFORE, IT ALSO INCREASED THE CONTENT OF POLYUNSATURATED FATTY ACIDS (PUFA) OF THE N-3 GROUP, OF WHICH IT IS PRECURSOR, DECREASING THE N-6 FATTY ACIDS GROUP. THIS WAS OBSERVED ESPECIALLY ON GROUP C ANIMALS. FURTHERMORE, AS A CONSEQUENCE OF THE MORE FIBROUS AND LESS ENERGETIC C DIET, 1.6 KG ANIMALS SHOWED LOW MONOUNSATURATED FATTY ACIDS (MUFA) PERCENTAGE, HIGH PUFA PERCENTAGE, HIGH N-3 PERCENTAGE, AND A LOWER N-6/N-3 RATIO. AT 2.0 KG COMMERCIAL WEIGHT THE DIFFERENCES RELATED TO PUFA REMAINED AND THERE WAS A HEALTHIER PUFA/SFA IN GROUPS A AND C (A 0.81±0.10, B 0.68±0.08 AND C 0.78±0.07). ALL DIFFERENCES DISAPPEARED AT 2.3 KG COMMERCIAL WEIGHT. THE PERCENTAGE OF SATURATED FATTY ACIDS WAS NOT AFFECTED BY THE DIET OR THE WEIGHT. IN RELATION TO INDIVIDUAL FATTY ACIDS, THERE WAS A GENERAL INCREASE OF C18:1 N-9 WITH THE INCREASE IN WEIGHT. ON THE CONTRARY, ALTHOUGH NOT SIGNIFICANT FOR THE RABBITS FED WITH THE MORE ENERGETIC DIET A, THE C18:2 N-6 PERCENTAGE DECREASED. THE DIET EFFECT WITHIN EACH SLAUGHTER WEIGHT WAS SIGNIFICANT ON THE MAJORITY OF INDIVIDUAL FATTY ACIDS IN RABBITS SLAUGHTERED AT 1.6 KG. AT 2.0 KG THE DIFFERENCES ON C18:1 N-9, C18:2 N-6, C18:3 N-6 AND C20:0, AS WELL AS ON C20:4 N-6 AND ON C20:5 N-3, WERE SIGNIFICANT. THE FATTENING DIET EFFECT DISAPPEARED AT THE LAST SLAUGHTER WEIGHT. NO SEX EFFECT WAS OBSERVED ON THE FATTY ACID PROFILE.

      IN CONCLUSION, CONCERNING THE DIET, THE FIBROUS DIET FOLLOWED BY A FINISHING DIET, PROVOKES A COMPENSATORY GROWTH ALTHOUGH NOT SUFFICIENTLY INTENSE TO REACH THE FINAL GROWTH OF THE RABBITS FED WITH STANDARD DIET, AS WELL AS A SIMILAR DRESSING PERCENTAGE BUT WITH LOW REFERENCE CARCASS PERCENTAGES INCLUDING AT 2.3 KG SLAUGHTER WEIGHT. THE MEDIUM FIBROUS DIETS DO NOT PROVOKE COMPENSATORY GROWTH BUT THE REFERENCE CARCASS DEVELOPMENT IS SIMILAR TO THAT OF THE STANDARD DIET. BOTH DIETS GIVE PLACE TO LOW MORTALITY RATES. THEIR EFFECT ON THE INSTRUMENTAL AND SENSORY MEAT QUALITY IS SMALL AND ON THE FATTY ACID PROFILE IS STILL OBSERVED UP TO 2.0 KG BEING ANNULLED AT 2.3 KG.

      THE LIGHT 2.0 KG RABBITS SHOWED MORE INTENSE RABBIT AND GRASS ODOURS AND WERE PREFERRED BY THE PANELLISTS, WITH HIGHER OVERALL APPRAISAL VALUES.

      SEX EFFECT WAS OBSERVED ON MEAT PERCENTAGE AND THE MEAT:BONE RATIO, THE MALES PRESENTED LOWER VALUES THAN THE FEMALES. IN GENERAL MALES HAD MORE SATURATED MEAT COLOUR THAN FEMALES, ALTHOUGH AT COMMERCIAL SLAUGHTER AGES, THE SEX INFLUENCES VERY LITTLE IN THE CARCASS AND MEAT QUALITY.


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