Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Ezarpen esperientzia: iraunkortasuna eta erantzukizun soziala giza dietetikako eta nutrizioko graduan

Olaia Martínez González, Jonatan Miranda Gómez, Arrate Lasa Elguezua, Edurne Simón Magro, Iñaki Etaio Alonso, Marian Bustamante Gallego, Diego Rada Fernández de Jáuregui, Virginia Navarro Santamaría, Itziar Churruca Ortega

  • español

    La sostenibilidad y la responsabilidad social (SRS) resultan aspectos sumamente importantes en el ámbito laboral-sanitario. Sin embargo, en los títulos universitarios no se encuentran claramente definidos, como tampoco son sistemáticamente trabajados ni evaluados. El equipo de investigación “Food Responsibility” de la Universidad del País Vasco, ha puesto en marcha una propuesta metodológica para desarrollar la competencia SRS en el Grado en Nutrición Humana y Dietética (NHD).

    Tras concretar los criterios para evaluar la competencia SRS de forma continua y secuencial, se definieron las actividades cooperativas y activas para desarrollarla. Diez fueron las asignaturas, de diferentes cursos de NHD, incluidas en el proyecto. La asignatura de tercer curso “Seguridad y Calidad Alimentaria” (SCA) se ha escogido como ejemplo ilustrativo de la metodología.

    En SCA se trabajaron la visión holística, la capacidad anticipatoria, así como estrategias de intervención efectivas existentes actualmente, proponiendo dos actividades con un valor del 10% sobre la calificación final. El 38,5% del alumnado de SCA, entendió que las actividades habían logrado una repercusión en su actitud de SRS.

    Se puede concluir que para el alumnado las actividades orientadas a la implementación de la competencia SRS en SCA, han resultado interesantes.

  • euskara

    Iraunkortasunak eta erantzukizun sozialak osasun arloko lan profiletan garrantzi handia badute ere, argiro definitu gabeko alderdiak dira eta ez dira modu orokortuan sistematikoki lantzen eta ebaluatzen unibertsitate-graduetan.

    Euskal Herriko Unibertsitateko, “Food Responsibility” ikerketa taldeak proposamen metodologiko bat jarri du martxan, IES gaitasuna lantzea helburu duena era jarrai eta antolatu batean, Giza Nutrizioko eta Dietetikako Graduan (GND). Aurrena, IES gaitasuna ebaluatzeko irizpideak zehaztu dira mailaz-maila eta jarraian, horiek lantzeko ariketak definitu. Jarduera guztiak elkarlanean oinarritutakoak izan dira eta ikasleen jardun aktiboa sustatu da.

    Inplikatutako irakasgaien artean (guztira hamar, GNDn zeharreko maila desberdinetatik), hirugarren mailako “Elikagaien Segurtasuna eta Kalitatea” (ESK) aukeratu da idazki honetan, metodologiaren adierazle.

    Ikuspegi holistikoa eta aurreikuspen gaitasuna landu eta martxan dauden interbentzio estrategia eraginkorrak aztertu ziren ESK irakasgaian. Aurreko guztia kontutan hartuz, bi jarduera proposatu ziren, behin-betiko notan %10eko pisua izan zutenak eta ikasleek interesgarri gisa baloratu zituztenak. Jarduera hauek ikasleen iraunkortasunari eta erantzukizun sozialari lotutako jarreretan eraginik izan ote zuten galdetuta, %38,5ak baiezko erantzuna eman zuen. Lortutako emaitzen arabera, ESK irakasgaian “Iraunkortasuna eta Erantzukizun Soziala“ gaitasunaren ezarpenera bideratutako jarduerak interesgarriak izan direla ikasleen ikuspuntutik ondoriozta dezakegu.

  • English

    Even if sustainability and social responsibility (SSR) are important aspects in health workforce, they are not sufficiently defined, systematically addressed nor evaluated at Universities. “Food Responsibility” working group from the University of the Basque Country started to implement a methodology approach to this issue in the Human Nutrition and Dietetics (HND) degree. This approach pretended to address SSR competence in a gradual and coordinated way.

    Ten courses from HND degree took part in the project. First, continuous and sequential-evaluation criteria, were established and second, active and collaborative activities for students were defined for each course. Experience taken place in the course of Food Safety and Quality (3th year) is described here as a methodological example.

    Systems-thinking capacity, anticipatory competence, as well as, intervention analysis were the main tasks addressed in FSQ. Two activities were proposed with a total weight on the final mark of 10%, which were evaluated by students as interesting. When asked if these activities affected on their behaviour linked to sustainability and social responsibility, 38.5% affirmed they did.

    It could be concluded that activities conducted for the implementation of SSR competence in FSQ were very interesting from the students ́ point of view.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus