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Resumen de In vitro study of the antihypertensive, antioxidant and antiproliferative activities of peptides obtained from two varieties of Phaseolus coccineus L

Gerardo Teniente Martínez, Aurea Bernardino Nicanor, Carmen Valadez Vega, José Luis Montañez Soto, José Mayolo Juárez-Goiz, Leopoldo González Cruz

  • español

    Se analizaron tres actividades biológicas para los péptidos obtenidos de dos variedades de frijol ayocote, propiedades antioxidante y antihipertensiva y actividad antiproliferativa contra celulas de cánce de mama MDA. Para los péptidos obtenidos de la variedad negra de frijol ayocote, la mayor actividad antihipertensiva se obtuvo con péptidos de masa molecular baja, principalmente con aquellos entre 5 y 10 kDa. Sin embargo, para los péptidos obtenidos de la variedad morada del frijol ayocote, la mayor actividad antihipertensiva se alcanzó con péptidos con masa molecular ≥10 kDa, mientras que la mayor actividad antioxidante fue observada para péptidos obtenidos de la variedad morada del frijol ayocote. Todos los péptidos tanto de la variedad morada como de la variedad negra del frijol ayocote inhibieron la proliferación de céluals MDA, sin embargo, la CI50 solo se alcanzó con concentraciones altas de péptidos (2000 or 5000 µg*mL−1) y tiempos de exposición de 12 o 72 h. Los resultados obtenidos revelan una posible relación entre la actividad antihipertensiva, la actividad antioxidante y las propiedades anticancerígenas de los péptidos.

  • English

    Three biological activities were assessed for peptides obtained from two ayocote bean varieties, antioxidant and antihypertensive properties and antiproliferative activity against MDA breast cancer cells. For the peptides obtained from the ayocote bean black variety the highest antihypertensive activity was obtained with low-molecular weight peptides, principally with those between 5 and 10 kDa. However, for the peptides obtained from ayocote bean purple variety, the highest antihypertensive activity was achieved with peptides with a molecular weight ≥10 kDa, while that the higher antioxidant activity was noted for peptides obtained from ayocote bean purple variety. All peptides from both purple and black ayocote beans varieties inhibited MDA cells proliferation; however, the IC50 was only reached with high concentrations of peptides (2000 or 5000 µg*mL −1) and exposure times of 12 or 72 h. The obtained results reveal a potential relationship among the antihypertensive, antioxidant activities and anticancer properties of the peptides.


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