Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Adhesio al patro de dieta mediterrania: analisi metodologica i aplicacions

  • Autores: Anna Bach Faig
  • Directores de la Tesis: Josep Lluís Carrasco Jordan (dir. tes.), Lluís Serra Majem (codir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Barcelona ( España ) en 2008
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Lluís Salleras Sanmartí (presid.), Lluis Jover Armengol (secret.), Maria Victoria Arija Val (voc.), Ramón Estruch Riba (voc.)
  • Materias:
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • L'objectiu d'aquesta tesi es l"estudi de les diferents tecniques de mesura d"adhesió al patró d'alimentació mediterrània (PDM) i les seves aplicacions.

      S'ha dut a terme una analisi metodologica basada en la comparació i avaluació dels índexs d'adherència existents, de la seva composicio i de les seves aplicacions. Els índexs fan una avaluació global de la qualitat de la dieta a partir d'un patró d'alimentació tradicional de referència, descrit a prior, general i qualitatiu. Es tracta d'eines útils per estudiar el patró d'alimentació mediterrani i les seves associacions amb la salut. Malgrat que la majoria d'índexs troben associacions positives entre dieta i salut, la magnitud dels efectes roman bastant modesta, la qual cosa suggereix la necessitat d'una millora dels índexs existents per tal que siguin millors predictors de morbiditat i mobilitat i mortalitat. En aquest sentit destaca la necessitat d'una definició mes precisa i quantitativa del patró d'alimentació mediterrani. Una altra millora possible del índexs podria ser a traves de la seva validació mitjançant biomarcadors.

      Per altra banda, s'ha dut a terme l'aplicació de dos índexs a dades de tipologia diversa. A partir d'una enquesta nutricional i d'enquestes de consum familiar, s'ha analitzat l'adherència al PDM en dues poblacions mediterrànies, la catalana i l'espanyola, respectivament. La recerca s'ha dut a terme a traves d'estudis transversals en mostres representatives d'ambdues regions. S'ha observat en primer lloc que en la mostra de població catalana les generacions mes joves i els habitants de poblacions grans i mitjanes son els que presenten un seguiment menor al PDM a nivell de tot l'estat espanyol s'ha observat un allunyament progressiu del PDM fins a finals de la dècada dels 1990, seguit d'una lleugera recuperació a finals de segle i un estabilització fins l'actualitat.

      Finalment, una vegada valorada la composicio i contruccio del índexs existents, s'ha establert una proposta d'índex amb aplicacions epidemiologiques i en l'àmbit de l"educació nutricional. L'índex es defineix amb punts de tall absoluts quantitatius, i assignant pesos especifics per cada component segons la posició d'aquest dintre la piràmide de la dieta mediterrània. S'inclouen la varietat alimentaria i l'ajust per energia com a paràmetres també a puntuar.

      L'estil de vida mediterrani, caracteritzat pel patró d'alimentació mediterrani i per la practica d'activitat física regular, s'hauria de proporcionar, especialment a les generacions mes joves. Aquesta mesura pot contribuir a pal·liar i restituir els canvis observats en el patró d'alimentació de cara a canviar el rumb de moltes de les malalties cròniques prevalents, i d'aquesta manera, canviar un futur incert que requereix de polítiques de nutrició adequades i coherents.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno