Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Educacio per a una societat de la informacio sostenible

  • Autores: Marc Alier Forment
  • Directores de la Tesis: Miquel Barceló García (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ( España ) en 2009
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Javier Álvarez del Castillo (presid.), Enric Mayol (secret.), Llorenç Valverde García (voc.), Jordi Adell Segura (voc.), Xavier de Pedro Puente (voc.)
  • Materias:
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • En l'actualitat s'ha arribat a un punt, en el que no es pot mantenir el ritme de desenvolupament socioeconòmic, sense comprometre la disponibilitat de recursos naturals per a les generacions futures. El desenvolupament sostenible es pot explicar com la presa de consciencia d'aquest problema i les accions preses en conseqüència. Es tracta d'un problema que ha generat el model predominant de societat humana consolidat el S. XX, que genera greus desequilibris entre els pobles i està afectant a tot el planeta amb fenòmens com, per exemple, el canvi climàtic.

      Aquest problema global es revela simultàniament a un canvi de model socio-econòmic, que tendeix cap a quelcom que no hem arribat a comprendre del tot - perquè encara s'està definint - i que anomenem 'societat de la informació i el coneixement'. El el context d'Internet s'estan forjant nous models de conducta social i econòmica; com el món del programari lliure i el coneixement lliure. Aquests moviments son impulsats per allò que Petra Himanen anomena l'Ètica del Hacker.

      Els sistema educatiu està dissenyat com a eina per a integrar els nous individus en la societat, no perquè la transformin de dalt a baix. Malauradament el repte del desenvolupament sostenible requereix que la societat humana trobi noves maneres de fer que les que han originat el problema present.

      Per tant cal replantejar els objectius i els mètodes de la educació d'acord amb les necessitats d'un model de societat que encara no ha estat definit.

      Una tasca difícil.

      Les Nacions Unides estan d'acord en que per aconseguir un desenvolupament sostenible cal crear uns valors culturals globals que fomentin actituds d'acord amb el desenvolupament sostenible. Com a possible guia disposem de l'informe encarregat per la UNESCO conegut com l'Informe Delors, que proposa un model educatiu orientat a que les noves generacions aprenguin a conèixer, fer, viure plegats i ésser; anant més enllà de les dicotomies que planteja el món a la actualitat.

      Però l'informe Delors planteja més una 'utopia necessària' que no pas un pla d'acció. Els reptes d'aquesta utopia s'han d'afrontar a partir de la situació actual, amb les eines i recursos (humans, organitzacionals, pedagògics i tecnològics) disponibles.

      Les TIC representen una (r)evolució en la forma de representar, emmagatzemar i comunicar informació i coneixement que esta canviant profundament la societat. Aquest canvi implica també a la educació. La aplicació de les TIC a la educació avui comença amb el repte afegit de combatre la fractura digital. El camí per resoldre-ho passa per incloure les TIC en els processos educatius, però cal analitzar de quina forma es fa i com afecta als paradigmes educatius.

      Després d'analitzar aquest escenari es proposa una metodologia didàctica per guiar els processos d'aplicació de les TIC a la educació: la 'Didàctica de coneixement lliure'. A continuació es presenta un cas d'estudi d'aplicació de la Didàctica de coneixement lliure en l'us i aplicació una tecnologia de la informació (els wikis) a la educació. L'anàlisi es presenta en forma d'una col.lecció de patrons de disseny instruccional. Aquesta aplicació va vinculada al programari desenvolupat durant el període de recerca, el mòdul NWiki per a Moodle, que incorpora les eines per poder aplicar els patrons indicats. Aquest mòdul ha estat adoptat per la comunitat de programari lliure Moodle com a part de la distribució oficial de Moodle, que compta amb


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno