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Rosemary, heather and heterofloral honeys protect towards cytotoxicity of acrylamide in human hepatoma cells

  • Autores: Ana I. Haza, Despoina Mademtzoglou, Angel Luis Coto, Paloma Morales
  • Localización: Revista complutense de ciencias veterinarias, ISSN 1988-2688, Vol. 4, Nº. 2, 2010, págs. 12-32
  • Idioma: español
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  • Resumen
    • In April 2002 the Swedish Agency for Food Safety alerts of the presence of acrylamide (AA) in carbohydrate-rich foodstuffs subjected to elevated frying temperatures (150 - 180°C) such as fried potatoes, biscuits or breakfast cereals. The International Agency on Research on Cancer (IARC) classified acrylamide as a probable carcinogen, Group 2A. In consequence, one of the priority objectives of Food Safety is to reduce the presence of this substance in food. Numerous studies show the inhibitory effect of antioxidants present in fruit and vegetable extracts against the formation of acrylamide. Honey is also a good source of antioxidants since it contains a great variety of phenolic compounds. Therefore the main objective of this work was to evaluate the protective effect of three Madrid honeys of different floral origin against the AA-induced cytotoxicity in human hepatoma cells (HepG2). The results showed that the acrylamide in concentrations 1.4 and 2.8 mg/ml and in a 24-hour incubation period significantly reduced the percentage of cell viability (67 and 24 %, respectively). In simultaneous treatment of acrylamide (2.8 mg/ml) and the corresponding honeys we noted that rosemary honey in all concentrations tested increased the percentage of cell survival in 40-49 %, while heather honey and heterofloral honey increased cell viability by 54 and 66% respectively. The artificial honey did not mitigate the AA-induced cytotoxic effect. As a result, the protective effect of the evaluated honeys can be attributed to its polyphenolic content and not the sugar constituents.;En abril del 2002 la Agencia Sueca de Seguridad Alimentaria alerta de la presencia de acrilamida (AA) en alimentos ricos en carbohidratos sometidos a temperaturas de fritura elevadas (150-180oC) como las patatas fritas, las galletas o los cereales de desayuno. La Agencia Internacional para la investigación del Cáncer (IARC) la clasifica como un agente carcinógeno probable, Grupo 2A. En consecuencia, uno de los objetivos prioritarios de la Seguridad Alimentaria ha consistido en reducir la presencia de esta sustancia en los alimentos. Numerosos estudios muestran el efecto inhibidor de los antioxidantes naturales presentes en extractos de frutas y vegetales en la formación de la acrilamida. La miel es también una buena fuente de antioxidantes ya que contiene una gran variedad de compuestos fenólicos. Por ello, el principal objetivo de este trabajo consistió en evaluar el efecto protector de tres mieles de Madrid de distinto origen floral frente a la citotoxicidad de la acrilamida, en células de hepatoma humano (HepG2). Los resultados obtenidos mostraron que la acrilamida a las concentraciones de 1,4 y de 2,8 mg/ml y un tiempo de incubación de 24 horas redujeron significativamente el porcentaje de viabilidad celular (67 y 24%, respectivamente). En los tratamientos simultáneos de acrilamida (2,8 mg/ml) y las correspondientes mieles observamos que la miel de romero a todas las concentraciones evaluadas incrementaba el porcentaje de viabilidad celular en un 40-49%. Mientras que, la miel de brezo y la miel multifloral lo hicieron en un 54 y 66% respectivamente. La miel artificial no atenúo el efecto citotóxico de la acrilamida. Por tanto, el efecto protector de las mieles evaluadas puede atribuirse a su contenido en polifenoles y no a su contenido en azúcares.


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