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Resumen de Qualitative analysis of the volatile fraction of different kinds of wine cork stoppers by gas chromatography-mass spectrometry

María Consuelo Díaz-Maroto Hidaldo, Emilia Guchu, María Elena Alañon, Lucía Isabel Castro Vázquez, M. Soledad Pérez Coello

  • español

    Se ha determinado la composición cualitativa volátil mediante destilación-extracción simultánea (SDE) de los extractos de diferentes tipos de tapones de corcho. Han sido identificados ochenta y uno compuestos volátiles, pertenecientes a diferentes familias químicas: terpenoides, compuestos alifáticos de carbonilo, furanoides, ácidos carboxílicos, ésteres, compuestos fenólicos, alcanos y alcoholes. Los compuestos responsables del defecto organoléptico del vino conocido como "sabor a corcho", como 2,4,6-tricloroanisol, 1-octen-3-ol, 1-octen-3-uno y geosmina, se encontraron en todas las muestras de corcho.

  • English

    The qualitative volatile composition of simultaneous distillationextraction (SDE) extracts of different types of cork stoppers has been determined. Eighty one volatile compounds have been identified, belonged to different chemical families: terpenoids, aliphatic carbonyl compounds, furanoids, carboxylic acids, esters, phenolic compounds, alkanes and alcohols. Compounds responsible for the organoleptic wine defect known as �cork taint�, like 2,4,6-trichloroanisole, 1-octen-3-ol, 1-octen-3-one and geosmin, were found in all the cork samples.


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