Faro (Sé), Portugal
Oviedo, España
La clorosis férrica sigue siendo uno de los factores limitantes en la producción agrícola, pero es posible optimizar las técnicas de fertilización mediante la solución nutritiva. El objetivo general de este trabajo fue estudiar los mecanismos de respuesta de la rúcula (Eruca vesicaria spp. sativa) a la clorosis férrica y evaluar la recuperación de los síntomas después de aplicar Fe a la solución nutritiva. Durante todo el ensayo, un grupo de plantas crecieron sin Fe (Fe0) en la solución nutritiva y otro grupo de plantas se desarrolló a una concentración de Fe5. El grado de clorosis y la recuperación de los síntomas fueron estimados mediante los valores de SPAD-502, medidos en las hojas jóvenes a lo largo del ensayo. Al final del ensayo se determinó in vivo la actividad radicular de la enzima reductasa de quelato de hierro(QFR) y la biomasa de la parte aérea y radicular. Se observó que el estímulo de la actividad radicular de la enzima QFR fue superior en las plantas que presentaban bajas concentraciones de Fe disponible(Fe0.1), este hecho favoreció la recuperación de estas plantas al compararlas con las plantas del tratamiento sin Fe (Fe0). Estos resultados ponen de manifiesto la posibilidad de usar las respuestas dela deficiencia de Fe como medio para ajustar el patrón habitual de fertilización y diseñar nuevas líneas de investigación en el estudio de la dinámica del hierro en las plantas.
Iron chlorosis is one of the limiting factors in agricultural production, but it is possible to optimize fertilization techniques using a nutritional solution. The general objective of this work was to study the response mechanisms of arugula plants (Eruca vesicaria spp. sativa) to iron deficiency and evaluate the recovery of symptoms after Fe resupply to the roots. The experiment was carried out in a glass greenhouse at the University of Algarve (Portugal), using 18 plants per treatment, in a total of 54 plants,previously germinated in vermiculite and cultivated in Hoagland's solution with three levels of Fe:0 (Fe0), 0.1 (Fe0.1) and 5 (Fe5) μM of Fe, added in the form of Fe-EDDHA chelate. When clear symptoms of iron chlorosis appeared (SPAD < 20.6), a group of chlorotic plants of Fe0 and Fe0.1 treatments, were transferred to a nutrient solution with a higher concentration of Fe (Fe5). Additionally, a group of plants grew without Fe (Fe0) in the nutrient solution and another group of plants grew in the Fe5 concentration throughout the experiment. The degree of chlorosis and recovery from symptoms were estimated by SPAD-502 values. At the end of the experiment, the root ferric chelate reductase (FCR) activity was determined in vivo, and fresh and dry weight of shoots and roots were measured. It was observed that the greater root FCR activity of Fe0.1 plants allowed the recovery of these plants, compared to the recovery of plants grown without Fe (Fe0). These results demonstrate the possibility of using responses to Fe deficiency as a way of adjusting the usual fertilization pattern and designing new lines of investigation in the study of Fe dynamics in plants.
© 2001-2025 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados