Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de L'avaluació d'activitats d'educació del consum des de la perspectiva de la educación per a la sostenibilitat i la complexitat: una proposta d'instrument

Salvador Viciana Caballero

  • La tesi doctoral Avaluació d'activitats d'Educació del Consum des de la perspectiva de l'Educació per a la Sostenibilitat i la Complexitat: una proposta d'instrument té per finalitat proposar un instrument d'avaluació per a determinar el grau de qualitat d'activitats d'Educació de Consum des de la perspectiva de l'Educació per a la Sostenibilitat i la Complexitat, i orientar tot el procés educatiu, des del seu disseny a la seva regulació. Pretén realitzar una realitzar, d'una banda, una contribució en el camp de l'educació del consum vinculada a l'educació per a la sostenibilitat i el paradigma de la complexitat. I d’altra, continuar avançant en el disseny d'instruments estandarditzats que incorporen els principis de la complexitat.

    Amb aquest propòsit s'han definit dos objectius de recerca. El primer està relacionat amb el disseny d'un instrument d'avaluació per a avaluar activitats d'educació del consum. I el segon està relacionat amb la validació de l'instrument des de la perspectiva teòrica i l'aplicada en el context.

    En relació amb el primer objectiu es proposa un instrument per a avaluar activitats d'educació del consum des de la perspectiva de l'educació per a la sostenibilitat i els principis de la complexitat. L'instrument que s'estructura sobre la base d'àmbits, criteris i indicadors dialògics. L'instrument té dos àmbits - Què ensenyem? i Com ensenyem? -, deu criteris - alternatives de futur, pensament crític i creatiu, visió sistèmica, coneixement transdisciplinari, contextualització curricular, aprenentatge autèntic, metodologies creatives, estratègies cooperatives, pràctica docent transformadora i espais innovadors d'aprenentatge – i deu parelles d'indicadors dialògics. Des d'aquesta organització i perspectiva, l'instrument que permet avaluar les activitats d'educació del consum des d'una perspectiva holística i escalar on els àmbits, les categories i els indicadors estan en constant relació.

    En relació amb el segon objectiu l'aplicació del mètode DELPHI amb experts i les diverses validacions realitzades en el context han permès validar l'adequació de l'educació per a la sostenibilitat i els principis de la complexitat com a referents teòrics. Així mateix l'obtenció, anàlisi i triangulació de dades ha permès revisar, modificar i fer propostes que han permès reformular i validar els àmbits, criteris i indicadors dialògics i, estar en condicions de definir un instrument final per a avaluar activitats d'educació del consum des de la perspectiva de la complexitat i l'educació per a la sostenibilitat.

    Sobre la base d'aquests resultats, podem afirmar que l'instrument Avaluació d’activitats d’Educació del Consum des de la perspectiva de l’Educació per a la Sostenibilitat i la Complexitat (AvECESC) suposa una contribució metodològica en el camp dels instruments d'avaluació estandarditzats que incorporen els principis de la complexitat i que és coherent amb l'enfocament de la perspectiva de la complexitat, afavoreix donar qualitat al procés de disseny de les activitats i contribueix a avançar en la proposta d'instruments transferibles en la comunitat educativa


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus