Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Estudi de cas de la transformació de dos centres educatius a partir de l'aplicació del projecte de l'àmbit artístic del cesire de la generalitat de catalunya: itineraris artístics autoplanificats. Formació continuada del professorat des de la consideració interdisciplinària i multidisciplinària de les arts

  • Autores: Ester Forne Castaño
  • Directores de la Tesis: Gemma París Romia (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Autònoma de Barcelona ( España ) en 2021
  • Idioma: catalán
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Ana Mauri Luján (presid.), Cecília Gassull Bustamante (secret.), José Carlos Suárez Fernández (voc.)
  • Programa de doctorado: Programa de Doctorado en Educación por la Universidad Autónoma de Barcelona
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TDX
  • Resumen
    • Han passat més de 50 anys des de la publicació de l’Informe Coleman (Coleman et al., 1966) on s’assenyalava que l’èxit escolar estaria determinat bàsicament per l’origen social i familiar de l’alumnat, i uns 50 des del naixement del moviment de les escoles eficaces (Brookover et al., 1979), que insisteix en la importància que tenen les escoles per a explicar el rendiment acadèmic.

      Avui, es pot afirmar que les principals conclusions de Coleman segueixen vigents (citat a Carabaña, 2016), malgrat també existeixen evidències que les escoles tenen molt a dir i que poden jugar un paper important en l’èxit escolar de l’alumnat (Ruiz de Miguel, 2009). Tal i com indiquen Flecha i Buslón (Flecha García i Buslón Valdez, 2016), la present tesi afirma que les actuacions educatives d’èxit sí milloren els resultats acadèmics.

      D’aquesta manera, el punt de partida és que les escoles poden jugar un paper important en la millora del rendiment acadèmic dels nois i les noies, i existeix evidència de què l’educació artística i el treball a través de les arts poden ser molt útils en aquest aspecte (Winsler et al., 2019), així com poden facilitar l’augment de la confiança en un mateix i en les habilitats comunicatives i cognitives (Swapp, 2016), i ajudar al desenvolupament de la voluntat, la creativitat i l’afectivitat, entre altres trets de la personalitat (Touriñán López, 2014), per citar només algunes referències actuals.

      En aquest ordre d'idees el docent com a agent promotor i acompanyant d'experiències d'aprenentatge significatives té la possibilitat d'aconseguir, a través de la seva praxi diària, que els alumnes descobreixin i coneixen el món per mitjà d’estratègies transversals d’aprenentatge que tenen com a centre els llenguatges artístics i les seves metodologies.

      Desafortunadament, molts cops, després de marcar-se aquests objectius s'enfronten amb l'obstacle de comptar amb poca formació sobre els diversos canvis i avanços pedagògics, metodològics, tècnics i conceptuals que s'han donat en l'expressió artística en general i en concret en els últims anys. Això limita les seves possibilitats per a incentivar les capacitats abans enunciades. És enfront d'aquesta situació, que els programes de formació continuada en educació artística per als docents constitueixen una opció de suport necessària en la millora i optimació del sistema educatiu.

      És en el marc d’aquesta situació, que la present recerca es proposa fer un estudi de cas aplicat a 2 escoles: escola Joan Miró de Canovelles i escola Ferrer i Guàrdia de Granollers, i que explicat d’una manera molt sintètica, s’orienta a comprovar l’eficàcia del model de formació contínua dels Itineraris Artístics Autoplanificats impulsats des de l’àmbit artístic del CESIRE -Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya- i adreçada als docents d’infantil i primària per tal d’analitzar les aportacions conceptuals, pedagògiques i didàctiques que produeixen aquest tipus de processos formatius proporcionats.

      La darrera finalitat serà, un cop aplicades les eines necessàries per la verificació del anterior comentari, explorar la transferència de coneixement – dels resultats obtinguts- tant a altres àmbits de coneixement com a la resta de les escoles de Catalunya.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno