Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Canvis cognitius i cerebrals associats a una intervenció fonològica intensiva en alumnes amb dificultats lectores

  • Autores: Susana Forne Gonzalez
  • Directores de la Tesis: Anna López Sala (dir. tes.), Josep Maria Serra Grabulosa (codir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Autònoma de Barcelona ( España ) en 2020
  • Idioma: español
  • ISBN: 9788449095528
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Beatriz Molinuevo Alonso (presid.), Llorenç Andreu Barrachina (secret.), Roser Colomer Roura (voc.)
  • Programa de doctorado: Programa de Doctorado en Psiquiatría por la Universidad Autónoma de Barcelona
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TDX
  • Resumen
    • Introducció: la dislèxia és el trastorn de l’aprenentatge més freqüent en la població infantil amb repercussions importants en el desenvolupament acadèmic, social i emocional dels infants que la pateixen. En els darrers anys s’ha fet un gran esforç per identificar quins són els factors de risc de les dificultats lectores i desenvolupar noves metodologies per ajudar als infants a superar-les. S’ha demostrat que la intervenció primerenca té més èxit que la tardana i que els programes d’entrenament intensiu poden beneficiar els nens i les nenes amb dificultats de lectura.

      Objectiu: avaluar els canvis cognitius i cerebrals associats a l'aplicació d’un programa intensiu d’entrenament fonològic informatitzat per millorar el rendiment lector en infants de primer cicle d’educació primària amb dificultats lectores.

      Metodologia: trenta-dos nens i nenes amb dificultats de lectura es van assignar aleatòriament a cadascun dels dos grups d’intervenció amb una durada de 16 setmanes, el grup amb dificultats lectores d’entrenament intensiu informatitzat (sessions diàries individuals de 10-15 minuts, 5 dies a la setmana), DLEI (n=20), centrat en el treball de consciència fonològica, fonèmica, descodificació i velocitat lectora i el grup amb dificultats lectores d’entrenament ordinari a l’aula (1 sessió setmanal de 50 minuts cadascuna, en grup reduït), DLEO (n=12), que va rebre reforç tradicional de lectura a l’escola basat en lectura col•lectiva i modelatge de la mestra. Els nens i les nenes sense dificultats lectores es van assignar al grup de control C (n=24). Tots/es els i les alumnes van ser valorats mitjançant un protocol cognitiu i de neuroimatge en dos moments temporals, abans i després de la intervenció.

      Resultats: tant els infants del grup DLEI com DLEO van mostrar un major rendiment de lectura després de la intervenció sent superior el del grup DLEI. El grup de C no va mostrar canvis significatius durant el mateix període. Vam observar que presentar rendiments baixos en les variables de precisió i velocitat lectora de pseudoparaules, precisió lectora de paraules i text així com en ortografia natural són predictores d’un baix rendiment en lectura. Tanmateix, la velocitat lectora de lletres, la precisió lectora de pseudoparaules i l’ortografia natural serien les tres variables predictores de l’èxit de la reeducació intensiva. El perfil lector dels alumnes amb dificultats lectores (65,62%) va ser d’afectació mixt. Les anàlisis VBM van objectivar un % de VSB superior en el grup DLEI associat a la intervenció intensiva.

      Conclusions: els resultats suggereixen que la intervenció primerenca intensiva basada en l’entrenament fonològic, és una estratègia eficaç per solucionar les dificultats de lectura que s’hauria d’utilitzar a l’escola com a primer enfocament per afrontar-les.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno