Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


História del collegi oficial de farmacèutics de Lleida. Primer etapa (1898-1920)

  • Autores: Ramon Maria Guiu Pujol
  • Directores de la Tesis: M. Dolors Gaspar i Garcia (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Barcelona ( España ) en 2010
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Xavier Sorní i Esteva (presid.), Núria Casamitjana i Cucurella (secret.), Josep Boatella Riera (voc.)
  • Materias:
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • 1. Introducció.

      Mentre gairebé tots els Col¿legis Oficials e Farmacèutics catalans coneixen, amb més o menys aprofundiment, les seves circumstàncies històriques, el de Lleida precisava un estudi de recerca que pogués arribar a determinar les circumstàncies dels seus orígens, la seva influència en el mon de la professió farmacèutica i la seva implicació en la societat lleidatana. Aquesta investigació ha suposat un veritable repte atesa la pràctica inexistència de documents oficials del col¿legi lleidatà. D'altra banda, les especials característiques rurals de la província de Lleida i les circumstàncies històriques de la societat lleidatana d'aquell tombant de segle, han fet interessant aquesta inèdita recerca.

      2. Objectius.

      ¿ Establir les circumstàncies històriques, socials i econòmiques que varen envoltar la creació i desenvolupament del Col¿legi Oficial de Farmacèutics de Lleida en la seva primera etapa.

      ¿ Aclarir els antecedents immediats a la seva creació.

      ¿ Analitzar les qüestions més rellevants sobre els farmacèutics lleidatans, tant des del punt de vista institucional, com científic-professional, polític i social 3. Metodologia i Material.

      3.1. Metodologia. Es diferencies dues etapes metodològiques. En una primària, es tracta de la cerca i localització de documentació específica, posteriorment, s'ha imposat la ordenació documental, amb criteris cronològics i temàtics, i el tractament informàtic de les dades que ho requerien. Finalment, es va abordar l'estudi analític del contingut dels documents, establint així el resultats i discussió de la investigació.

      3.2. Material de base. Consta de dos tipus de fonts documentals: 3.2.1. Fonts documentals primàries: textos oficials, documentació d'arxius, premsa corporativa professional i ordinària i material gràfic procedent d'arxius oficials i privats.

      3.2.2. Fonts documentals secundàries i terciàries: textos històrics, de legislació i entrevistes personals.

      4. Resultats i discussió.

      Després de la revisió dels antecedents previs immediats a la creació del Col¿legi Oficial de Farmacèutics de la província de Lleida, conseqüència del R.D. de 12 d'abril de 1898, es van revisant i estudiant de manera cronològica els fets d'aquesta etapa. Des de la primera constitució, que va resultar fallida amb la pràctica desaparició del Col¿legi, l'aparició del Cos de Farmacèutics Titulars, fins el seu ressorgiment, el 1917, i la creació l'any 1920, del Sindicat d'Apotecaris de Lleida Tot això, evidentment acompanyat de les circumstàncies històriques de la societat lleidatana d'aquella època.

      5. Conclusions.

      En podem destacar en aquest resum Les següents: ¿ El Col¿legi Oficial de Farmacèutics de la Província de Lleida, neix l'any 1898, però no serà fins l'any 1917, que es pot considerar establert de manera definitiva.

      ¿ Des del seu inici, els farmacèutics lleidatans varen ser ferms defensors de la idea de l'establiment del col¿legi, tant en la seva creació, l'any 1898, com en la seva refundació, l'any 1917.

      ¿ Els farmacèutics lleidatans en general i, els dirigents col¿legials en particular, varen estar fortament vinculats a les institucions polítiques i culturals de la societat lleidatana.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno