Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


L' autobiografia en els processos de construcció del jo en la recerca de la reflexibitat: la narració del sí - mateix al servei de la transformació i la resiliència

  • Autores: Jordi Bonaterra
  • Directores de la Tesis: Pilar Heras i Trias (dir. tes.), José Luis Medina Moya (tut. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Barcelona ( España ) en 2017
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Jaume Trilla Bernet (presid.), Txus Morata García (secret.), Ingrid Agud Morell (voc.)
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TDX
  • Resumen
    • Aquest és un projecte de tesi de caràcter indagatori que proposa una fenomenologia hermenèutica cap a l'escriptura autobiogràfica amb un punt d’inici i segurament d’inflexió vital. Un projecte del «jo» que ha d’iniciar el camí cap a la reflexivitat. Una reflexivitat que tendeixi ponts cap a l’emotivitat i a la intel·ligència emocional. Els de l’autoconeixement i de l’art d’ampliació de totes aquestes vies. D’algú que ha de conèixer i dominar els seus propis racons del «jo». El projecte del «jo» que s’indaga i que tracta d’implicar molt més amb sí mateix.

      En el present document presento els continguts realitzats en el projecte de tesi doctoral des de la metodologia narrativa: L’autobiografia en els processos de construcció del jo en la recerca de la reflexivitat: la narració del jo al servei de la transformació i la resiliència que té com a objectiu principal l’estudi sobre les metodologies didàctiques i la pedagogia basada amb l’escriptura per als processos d’autoconeixement i transformació en alumnes de qualsevol ensenyament orientats a generar processos de resiliència i/o transformació. Aquesta didàctica de l’escriptura pròpia dotaria més als educands de pautes de coneixement, creixement i maduració conscient no sols envers a ells mateixos sinó també des de la dimensió sociocèntrica i sociocrítica en l’atenció a l’altre.

      La fonamentació teòrica s’ha plantejat en configurar mitjançant la narració, i a través de la seva construcció, una mediació preparada per re – dimensionar tota experiència vital, vocacional i professional (tota activitat que es dirigeix a fer avançar a la persona) re – anomenant-la, re – significant-la per possibilitar un procés continu de construcció i de reflexió. Per això el plantejament és teòric en el sentit de partir de moltes fonts bibliogràfiques que fomenten o han fomentat l’escriptura autobiogràfica, la fenomenologia que es descriu en ella, i la transformació i resiliència que són els dos elements que busca l’escriptura fenomenològica hermenèutica.

      S’han identificat en els relats analitzats del subjectes de la mostra ja algunes dimensions d’anàlisi del seu procés d’escriptura resilient autobiogràfica:

      - els moments clau que s’identifiquen des dels que construir tots els elements del jo, - les transformacions en la pròpies indagacions fenomenològica i hermenèutica i les direccions que es poden emprendre, alhora que es veuen els camins entre la reflexió i la poètica, sobretot entre Gadamer, Nietzsche, Foucault, Barthes, Heidegger, Mújica, M.Zambrano, Pessoa.

      - S’han identificat en els relats analitzats del subjectes de la mostra ja algunes dimensions d’anàlisi del seu procés d’escriptura resilient autobiogràfica:

      - els moments clau que s’identifiquen des dels que construir tots els elements del jo, - les transformacions en la pròpies indagacions fenomenològica i hermenèutica i les direccions que es poden emprendre, alhora que es veuen els camins entre la reflexió i la poètica, sobretot entre Gadamer, Nietzsche, Foucault, Barthes, Heidegger, Mújica, M.Zambrano, Pessoa.

      - indicadors de millora de la creativitat, altruisme, reconeixement i la relació amb el jo, i els seus principals miralls, els altres (l’escriptura i els tallers d’escriptura com a reflex) i el món.

      Les tipologies formatives de l’escriptura autobiogràfica des de la incidència del taller d’escriptura són:

      - totes les conseqüències curriculars, didàctiques i pedagògiques.

      - indicadors de l’impacte de l’escriptura autobiogràfica per a la resiliència dels subjectes.

      - competències i factors clau d’èxit de l’escriptura autobiogràfica:

      *autoindagació;

      *reflexivitat;

      *competències de descoberta i experimentació;

      *l’autoaprenentatge, *la metacognició;

      *el pensament estratègic *les competències emprenedores *la dimensió artístico-estètica del relat com a obertura per a la reinvenció personal;

      *la recuperació de la memòria subjectiva i intersubjectiva;

      *l’autoavaluació;

      *l’autolideratge;

      *la capacitat de prospectiva personal i d’anticipar-se i crear projectes del jo per al futur.

      En aquest sentit s’han realitzat tallers d’escriptura creativa on s’han indagat aspectes sobre les històries de vida i en quines fases i metodologies han influït en les persones autores i en quins aspectes i nivells han pogut transformar vivències i percepcions tant en les valències de les seves escriptures, com en autoconeixement i valors personals respecte a les seves existències, tant respecte als seus pensaments, com emocions i sentiments en la seva percepció de la seva vida en la diversitat d’experiències viscudes.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno