Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


La Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista:: reflexions a propòsit de la seva reforma per la Llei 17/2020

  • Autores: Laura Román Martín
  • Localización: Revista d'estudis autonòmics i federals, ISSN 1886-2632, Nº. 36, 2022, págs. 65-104
  • Idioma: catalán
  • Enlaces
  • Resumen
    • English

      In the area of gender policies of the Generalitat de Catalunya, one of the first and most important laws is the one that addresses gender violence. This paper presents and analyses Law 5/2008, of 24 April, on the right of women to eradicate gender-based violence, and stresses the novelties introduced by Law 17/2020, of 22 December. It sets out the international and national legal framework for the fight against gender violence, and places gender policies within the Catalan Statute. Next, it explains the main contributions made by Law 5/2008 and its developments. The rest of the paper deals with the 2020 reform:

      it sets out the circumstances and scope of the reform and raises its most relevant issues, which include new areas of violence and some contested definitions. Finally, it presents as future challenges the need to strengthen the protection of minors and the need to deploy the responsibility of public authorities arising from the inclusion of the institutional scope of gender-based violence.

    • català

      En l’àmbit de les polítiques de gènere de la Generalitat de Catalunya, una de les primeres normes i de major transcendència és la que aborda les violències masclistes. Aquest article se centra a presentar i analitzar la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista, i posa un èmfasi especial en les novetats introduïdes per la Llei 17/2020, del 22 de desembre. Per fer-ho, es parteix del marc internacional i estatal de lluita contra la violència de gènere, i se situen les polítiques de gènere en el marc estatutari català. A continuació, s’expliquen les principals aportacions que va fer la Llei 5/2008 i quin n’ha estat el desenvolupament. La resta de l’article es dedica a la reforma del 2020: s’exposen les circumstàncies i l’abast de la reforma i els temes més rellevants que planteja, que inclou nous àmbits de violència o definicions discutides. Finalment, planteja com a reptes de futur la necessitat de reforçar la protecció de les persones menors i de desplegar la responsabilitat dels poders públics derivada de la inclusió de l’àmbit institucional de la violència masclista.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno