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Resumen de Influence of biofortification with chitosan-iodine complexes on thephyto chemical quality of jalapeño pepper fruits

Dora María de Jesús Sangerman Jarquín, Oscar Sariñana Aldaco, Eduardo Alberto Lara Reimers, Hortensia Ortega Ortíz, Selenne Yuridia Marquez Guerrero, Pablo Preciado Rangel

  • español

    El uso de complejos quitosano-yodo (Cs-I) puede ser unabuena estrategia para mejorar la calidad nutracéutica y la concentraciónde I en la parte comestible de los cultivos. El objetivo de este estudio fueevaluar los efectos de la biofortificación vía foliar de I en complejo con Cssobre la calidad nutracéutica de frutos de chile jalapeño. Los tratamientosfueron los siguientes: control absoluto, 1% Cs y complejo I (5, 10, 15, 20 y25 mg L−1) + 1% Cs. La aplicación del complejo de Cs-I con 15 mg L−1mejoró la calidad nutracéutica de los frutos, en contraste con la aplicaciónde 1% Cs de forma individual. Además, a medida que aumenta la dosis delcomplejo Cs-I, aumenta la acumulación de I en el fruto. El uso del complejoCs-I es una alternativa para modular la calidad nutracéutica y el contenidode I en frutos de chile jalapeño.

  • English

    The use of chitosan-iodine (Cs-I) complexes can be a goodstrategy to improve the nutraceutical quality and the concentration of Iin the edible part of crops. The objective of this study was to evaluatethe effects of biofortification via foliar of I in a complex with Cs on thenutraceutical quality of jalapeño pepper fruits. The treatments were thefollowing: absolute control, 1% Cs and I complex (5, 10, 15, 20, and 25 mgL−1) + 1% Cs. The application of the 15 mg L−1complex of Cs-I improvedthe nutraceutical quality of the fruits, in contrast to the application of 1%Cs individually. In addition, as the dose of the Cs-I complex increases, theaccumulation of I in the fruit increases. The use of the Cs-I complex is analternative to modulate the nutraceutical quality and I content in jalapeñopepper fruits.


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