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Seguimiento del proceso de salado en jamón ibérico mediante espectroscopía de reflectancia en el infrarrojo cercano

  • J. Fernández Novales [1] ; C. Garrido Novell [1] ; E. de Pedro Sanz [1] ; J.E. Guerrero [1] ; A. Garrido Varo [1] ; D. Pérez Marín [1]
    1. [1] Universidad de Córdoba

      Universidad de Córdoba

      Cordoba, España

  • Localización: XV Jornadas sobre Producción Animal: 14 y 15 de mayo de 2013, Zaragoza / Jorge Hugo Calvo Lacosta (aut.), Isabel Casasús Pueyo (aut.), Margalida Joy Torrens (aut.), Javier Álvarez Rodríguez (aut.), Luis Varona Aguado (aut.), Begoña Panea Doblado (aut.), Carlos Calvete Margolles (aut.), Joaquín Balcells Teres (aut.), Vol. 2, 2013, ISBN 978-84-695-7684-7, págs. 637-639
  • Idioma: español
  • Títulos paralelos:
    • Monitoring salting process of iberian ham by near infrared reflectance spectroscopy
  • Enlaces
  • Resumen
    • The aim of the present study was to evaluate a portable MEMS-NIRS instrument to predict salt content in Iberian pig hams during the salting process. The results obtained suggest, that the predictive ability (SEP =0,98; R2 = 0,86) of the best equation obtained for the prediction of the salt content is enough, to ensure continuous monitoring of each individual ham during the salting process.


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