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The amazing colors of peruvian biodiversity: Select peruvian plants for use as food colorants

    1. [1] Ohio State University

      Ohio State University

      City of Columbus, Estados Unidos

    2. [2] China Agricultural University

      China Agricultural University

      China

    3. [3] Universidad Nacional de San AntonioAbad del Cusco
    4. [4] Engineering Technology Research Cente
  • Localización: Anales Científicos, ISSN-e 2519-7398, Vol. 83, Nº. 1, 2022, págs. 1-17
  • Idioma: inglés
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      The increasing consumer demand for more nutritious foods, naturally sourced ingredients, and cleaner labels is pushing the food and cosmetic industries to transition from the use of artificial colorants towards naturally sourced alternatives. In this context, the industry is continuously searching for sources of more stable colorants, with special interest in plant sources. The vibrant biodiversity found in Peru represents an exciting economic opportunity. In this review, we highlight select Peruvian crops with excellent potential for use as colorant sources for industrial applications, with some sources being extensively studied and others receiving attention in more recent years. Purple corn, a crop native to the Andes region, is a rich source of pigments with great stability and a long history of use in different applications around the world. Colored-fleshed potatoes, underutilized Andean crops, can express different colors due to their assorted pigment profiles. Sauco, the Peruvian elderberry, has strong antioxidant activity and a unique pigment profile that gives it its characteristic black-purple color. Berberis species, a diverse class of shrubs with highly-pigmented berries, can be directly used as color additives without the need of extraction procedures. Huito, an understudied fruit native to the Amazon, is naturally colorless, but it can turn blue when exposed to oxygen or amino acids and can express different hues depending on the source of the primary-amine group. Overall, purple corn,colored-fleshed potatoes, sauco, Berberis species, and huito are promising Peruvian sources of natural colorants for food and cosmetic applications due to their versatility, stability, and attractive color characteristics.

    • English

      La creciente demanda de los consumidores de alimentos más nutritivos, ingredientes de origen natural y etiquetas más limpias está empujando a las industrias de alimentos y cosméticos a pasar del uso de colorantes artificiales a alternativas de origen natural. En este contexto, la industria busca continuamente fuentes de colorantes más estables, con especial interés en las fuentes vegetales. La vibrante biodiversidad que se encuentra en el Perú representa una emocionante oportunidad económica. En esta revisión, destacamos cultivos peruanos seleccionados con excelente potencial para su uso como fuentes de colorantes para aplicaciones industriales, con algunas fuentes que se estudian ampliamente y otras que reciben atención en años más recientes.El maíz morado, un cultivo nativo de la región de los Andes, es una ricafuente de pigmentos con gran estabilidad y una larga historia de uso en diferentes aplicaciones alrededor del mundo. Las papas de pulpa coloreada, cultivos andinos subutilizados, pueden expresar diferentes colores debido a sus perfiles de pigmentos variados. Sauco, la baya del saúco peruana, tiene una fuerte actividad antioxidante y un perfil de pigmento único que le da su característico color negro-púrpura. Las especies de Berberis, una clase diversa de arbustos con bayas altamente pigmentadas, se pueden usar directamente como aditivos de color sin necesidad de procedimientos de extracción. Huito, una fruta poco estudiada originaria del Amazonas es naturalmente incolora, pero puede volverse azul cuando se expone al oxígeno o a los aminoácidos y puede expresar diferentes tonalidades según la fuente del grupo de aminas primarias.En general, el maíz morado, las papas de pulpa coloreada, el sauco, las especies de Berberis y el huito son fuentes peruanas prometedoras de colorantes naturales para aplicaciones alimentarias y cosméticas debido a su versatilidad, estabilidad y atractivas características de color.


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