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Resumen de Supercritical extraction of bioactive compounds from cocoa husk: study of the main parameters

Sergio Mauricio Pico Hernández, Jaime Jaimes Estévez, Luis Javier López Giraldo, Cristian Jahir Murillo Méndez

  • español

    El cacao es un producto rico en polifenoles, principalmente procianidinas yflavan-3-oles, con un gran poder antioxidante. El objetivo del presente trabajo fueestudiar los efectos del diámetro de partícula, tiempo de extracción, temperatura, presióny concentración de etanol en la extracción de compuestos bioactivos de cáscara de cacaoutilizando fluidos supercríticos (EFS). Este trabajo se desarrolló en dos etapas. La primeraetapa tuvo como objetivo estudiar el impacto del tamaño de partícula y el tiempo deextracción a condiciones constantes. Una vez definidas estas condiciones, se dió paso ala segunda etapa, donde se evaluó el efecto de tres niveles de temperatura (308.15, 313.15 y318.15 K), presión (10, 15 y 20 MPa) y concentración de etanol (2, 11 y 20%). Los resultadosde este estudio sugieren que los tamaños de partícula menores de 0.26 mm y tiempos deextracción superiores a 147 min podrían aumentar el contenido de polifenoles totales (CPT).Finalmente, se desarrolló un análisis estadístico multivariado, donde se evidenció que lascondiciones más favorables corresponden a 308.15 K, 20 MPa y 20% de etanol. Bajo estascondiciones, los rendimientos de CPT, (CTF) y el (CTC) fueron de 35.11(±1.57) mgEAG/gEL,12.89 (±0.51) mgEEP/gEL y 64.35 (±1.54) mg EBC/gEL respectivamente. Del mismo modo,para el punto óptimo de extracción, la cáscara de cacao mostró una capacidad antioxidantede 489.58μmol ET/gEL.

  • English

    Cocoa is a product of natural origin rich in polyphenols, mainly procyanidinsand flavan-3-ols, which has a high antioxidant power. Its regular consumption bringspositive health effects. The objective of the present study was to evaluate the effects ofdiameter of particle, extraction time, temperature, pressure and ethanol concentration inthe supercritical fluid extraction (SFE) of bioactive compounds from cocoa husk. This workwas developed in two stages. The first stage was aimed to study the impact of the particlesize and extraction time. Extractions were carried out under constant conditions. Onceparticle size and extraction time were defined, it gave way to the second stage, wherethe effect of three levels of temperature (308.15, 313.15 and 318.15 K), pressure (10, 15and 20 MPa) and concentration of ethanol (2, 11, and 20% ethanol) were evaluated. Theresults of this study suggest that particle sizes less than 0.26mm and extraction timesexceeding 147min could increase the total polyphenol content (TPC). Finally, a multivariatestatistical analysis was developed, showing that the most favorable conditions for obtainingextracts rich in polyphenols corresponded to 308.15K, 20MPa and 20% ethanol, underwhich the TPC was 35.11(±1.57)EAGmg/LEg, a total flavan-3-oles content (TFC) of 12.89(±0.51)EEPmg/gLE and total carotenoids content (TCC) of 64.35(±1.54)EBC mg/gLE. Theresults obtained suggest that SFE favors the extraction of apolar compounds (carotenoids)from cocoa husk. Likewise, for the optimal extraction point, husk cocoa showed antioxidantcapacity of 489.58μmol ET/LEg.


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