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Resumen de Sustainability of cacao farms in the district of Huicungo (San Martín, Perú) with the “rapid agroecological method”

O. Tuesta, Mercedes Santistevan Méndez, R. Borja, V. Castro, Alberto Marcial Julca Otiniano

  • español

    Este trabajo se llevó a cabo con el objetivo de determinar la sostenibilidad de las fincas de cacao en el distrito de Huicungo (San Martín, Perú) utilizando el “Método Agroecológico Rápido”. El estudio se realizó en la región San Martín, provincia de Mariscal Cáceres, distrito de Huicungo. La zona tiene una precipitación anual de 1, 200 mm y una temperatura anual de 30ºC. Para el análisis de sostenibilidad, seleccionamos “fincas tipo” de cada uno de los tres grupos que se encuentran en el área. En cada uno de ellos, los indicadores de calidad del suelo y salud de los cultivos se evaluaron utilizando valores que iban del 1 al 10 (1: menos sostenible, 10: más sostenible). Con los datos recolectados se realizó la Prueba de Duncan (p ≤ 0.05) para determinar las diferencias estadísticas entre las “fincas tipo”. Los resultados mostraron que las fincas de cacao evaluadas tenían valores superiores a cinco, por lo tanto, son sostenibles. No hubo diferencias estadísticas entre las tres “fincas tipo” estudiadas aquí.

  • English

    This work was carried out with the objective to determine the sustainability of cocoa farms in the district of Huicungo (San Martín, Perú) by using the “Rapid Agroecological Method”. The study was conducted in the San Martín region, province of Mariscal Cáceres, district of Huicungo. The zone has an annual precipitation of 1, 200 mm and an annual temperature of 30ºC. For the sustainability analysis, we selected “type farms” from each of the three groups found in the area. In each of these, indicators of soil quality and crop health were evaluated using values ranging from 1 to 10 (1: less sustainable, 10: more sustainable). With the collected data, Duncan Test (p ≤ 0.05) was performed to determine the statistical differences between the “type farms”. Results showed the evaluated cacao farms had values greater than five, therefore, they are sustainable. There were no statistical differences between the three “type farms” studied here.


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