Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Cuines i espais de cuina en el món rural d’època romana del nord-est hispànic

  • Autores: Josep Burch, Josep Maria Nolla Brufau, Pere Castanyer i Masoliver, Joaquim Tremoleda i Trilla
  • Localización: Cooking, kitchen and food in rural areas during the Roman period, 2019, ISBN 9788499845005, pág. 83
  • Idioma: catalán
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • català

      Totes les cultures antigues i modernes han desenvolupat uns costums culinaris que els són característics. Més enllà dels gustos a la cuina, l’arqueologia documenta els elements materials on es realitzava aquest procediment de transformació alimentària. Amb aquesta intenció, a les comarques gironines fem un breu repàs, sense ànim de ser exhaustius, dels principals exemples de cuines i fogons on es cuinava en els establiments rurals. Comencem amb un exemple del món de l’ibèric final com és la ben coneguda granja indígena de Can Pons. Seguirem amb el gruix principal de l’estudi, que està format per les vil·les i altres establiments romans on s’han realitzat intervencions arqueològiques. Són vil·les del territori com ara La Font del Vilar, Mas Gusó, Tolegassos, Vilauba i Pla de l’Horta o clarament vinculades a la costa, com la del Collet de Sant Antoni, Pla de Palol, Els Ametllers i Mas Carbotí. Aquests exemples aporten una cronologia que va des d’època republicana fins a l’antiguitat tardana o l’època visigoda, amb l’exemple del castellum de Sant Julià de Ramis. Finalment, ens fixarem en les cuines de dues de les bòbiles excavades en extensió, la del Collet Est i la d’Ermedàs, i que proporcionen alguns dels exemples més ben coneguts.

    • English

      All ancient and modern cultures have developed characteristic culinary customs. Beyond the tastes in the kitchen, archaeology documents the material elements in which this process of food transformation was carried out. With this intention, in the counties of Girona we briefly review, without being exhaustive, the main examples of kitchens and hobs where cooked in rural establishments.Let’s start with an example of the Later Iberian world, such as the well-known Can Pons indigenous farm. We will continue with the main focus of the study, which is made up of the villas and other Roman establishments where archaeological interventions have been carried out. They are villas of the territory such as La Font del Vilar, Mas Gusó, Tolegassos, Vilauba and Pla de l’Horta or clearly linked to the coast, such as Collet de Sant Antoni, Pla de Palol, Els Ametllers and Mas Carbotí. These examples provide a chronology that goes from Republican times to late antiquity or the Visigoth era, with the example of the Castellum de Sant Julià de Ramis. Finally, we will look at the kitchens the pottery workshops of Collet Est and that of Ermedàs, and which provide some of the best-known examples.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno