Aquest article es basa en una recerca històrico-antropològica sobre la vida pagesa als pobles de la falda de Montserrat (Marganell, el nucli de Sant Cristòfol a Castellbell i el Vilar i el raval del serrat de les Cametes, terme del Bruc). En concret s’analitza la relació entre la pagesia i la venda dels seus productes al mercat de les Pageses de l’abadia de Montserrat des de fa més de cinc generacions. Dins aquests productes, a més de la fruita, la verdura i els fruits secs, destaquem el mató com a producte tradicional, patrimonialitzat i que dona nom a les “matonaires”. A través de la documentació històrica i de les pròpies històries de vida de les protagonistes, aquest article analitza l’evolució d’aquest mercat i de les seves pràctiques com a patrimoni rural.
This article is based on a historical-anthropological research of peasants’ life in the villages on the slopes of Montserrat (Marganell, the village of Sant Cristòfol a Castellbell i el Vilar and the raval del serrat de les Cametes, near Bruc). Specifically, analyses the relationship between peasantry and the sale of their products in the market of peasant women at the Montserrat monastery for more than five generations. Among the different products sold, besides fruits, vegetables and dry fruits, we emphasize the “mató” as a traditional product, patrimonialized and that gives the producers the name of “matonaires”. Through historical documentation and life histories of the protagonists, this article analyses the evolution of this market and its practices as a rural heritage.
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados