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Resumen de Electromagnetic Fields (0.04 to 0.39) mT effect on cellular growth cycles of Saccharomyces cerevisiae wine strains

Eliseo Amado González, Alveiro Álvarez Ovallos, Alfonso Quijano Parra

  • español

    Se estudiaron los efectos de los campos electromagnéticos (EMF) de baja frecuencia sobre los ciclos de crecimiento de la levadura Saccharomyces cerevisiae cepas de vino Rv1 y Rhône. Una bobina cilíndrica indujo campos magnéticos con inducciones de hasta 0,39 mT. El tiempo de exposición a EMF varió entre (1 - 10) min a 30 ° C. El crecimiento de la biomasa se controló en los medios de cultivo del reactor (extracto de levadura + midiendo la densidad óptica de (0 a 32) h. La biomasa se encontró en peso seco. Después de exponer la levadura a los diferentes campos electromagnéticos, el número de ciclos de crecimiento disminuyó de 4 ciclos a 2 o 1. Sin embargo, la producción de biomasa aumentó casi 50%. La mejor producción de biomasa se encontró a 0,39 mT y 10 minutos de tiempo de exposición.

  • English

    Low frecuency electromagnetic fields effect (EMF) on growth cycles of yeast Saccharomyces cerevisiae wine strains Rv1 and Rhône were studied. A cylindrical coil induced magnetic fields with inductions up to 0,39 mT. Exposure time to EMF varied between (1 – 10) min at 30 °C. The biomass growth were monitored in the reactor culture media (yeast extract + by measurement optical density from (0 to 32) h. The biomass was found by dry weight. After yeast expose to the different EMF, the number of growth cycles decreased from 4 cycles to 2 or 1. However, the biomass production increased almost 50 %. The best biomass production was found at 0.39 mT and 10 min exposure time.


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