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Resumen de Estatus férrico, cambios ponderales y composición corporal durante la recuperación de la anemia en un modelo experimental: efecto de la leche fermentada de cabra o vaca

María Robles Rebollo, Inmaculada López Aliaga, Javier Díaz Castro, Jorge Moreno Fernández, María José Muñoz Alférez

  • español

    Objetivo: determinar la relación entre estatus férrico, cambios ponderales, ingesta, índice hepatosomático y composición corporal durante la recuperación de la anemia ferropénica con dietas basadas en leche fermentada de cabra o vaca. Material y métodos: sesenta ratas macho Wistar albinas se han distribuido en dos grupos experimentales (control y anémico) y se han alimentado durante 40 días con dieta AIN-93G con contenido férrico normal (45 mg/kg de dieta) o bajo (5 mg/kg de dieta). Posteriormente, ambos grupos experimentales se alimentaron durante 30 días con dietas basadas en leche de cabra o vaca fermentada. Se han determinado los parámetros hematológicos y bioquímicos relacionados con el estatus de hierro, así como los cambios ponderales y la ingesta de alimento, relación hepatosomática y composición corporal. Resultados: el índice hepatosomático fue mayor en el grupo anémico . En ambos grupos de animales alimentados con dieta de leche fermentada de cabra, el índice hepatosomático fue mayor debido a menor peso corporal y mayor peso del hígado. La ingesta de alimento, ganancia de peso y grasa corporal fueron menores en el grupo anémico, mientras que la masa magra, el agua libre y el agua total fueron mayores. En ambos grupos de animales alimentados con dieta de leche de cabra fermentada, el peso y la grasa corporal fueron menores, mientras que los porcentajes de masa magra, agua libre y agua total fueron mayores . Conclusión: la ferrodeficiencia disminuyó la ganancia de peso, masa magra y grasa corporal, indicando menores almacenes de energía. La dieta basada en leche de cabra fermentada recupera más eficientemente el nivel de hierro durante la recuperación de la ferrodeficiencia, disminuye la adiposidad y aumenta el gasto energético.

  • English

    Background: anemia is a public health problem worldwide and although diet is still the main determinant of iron status in the body, recent studies suggest that adiposity and body composition could be additional determinants of iron status. Diet plays a key role in body composition, but in addition to affecting the body’s energy balance, there is still limited information on the influence of specific foods and nutrients, and in this sense dairy products are an important group of foods and an important source of nutrients in the diet. Objective: to provide detailed information on iron status, body changes, food intake, hepatosomatic index, and body composition during recovery from severe iron deficiency anemia with fermented cow or goat milk. Material and methods: sixty male Wistar albino rats were divided into two experimental groups (control and anemic) and fed ad libitum an AIN-93G diet for 40 days, receiving a normal Fe diet (45 mg/kg of diet) or a low-Fe diet (5 mg/kg of diet), respectively. After induction of anemia, both the control and anemic groups were additionally fed for 30 days either a fermented cow milk-based or fermented goat milk-based diet with normal Fe content. Hematological and iron-related biochemical parameters, weight changes, food intake, hepatosomatic index, and body composition were assessed.Results: the hepatosomatic index was higher in the anemic group versus the control group (p < 0.05). In both groups fed a fermented goat milk-based diet the hepatosomatic index was higher (p < 0.001) due to lower body weight (p < 0.01) and a higher liver weight (P < 0.001). Food intake, weight gain, and total body fat were lower (p < 0.05, p < 0.001, p < 0.001, respectively), whereas lean mass and free and total water were higher (lean mass: p < 0.01; free and total water: p < 0.001) in the anemic group as compared to the control group. In both animal groups fed a fermented goat milk-based diet body weight and body fat were lower (p < 0.001) and the percentages of lean mass and free water and total water were higher (lean mass: p < 0.01; free and total water: p < 0.001). Conclusion: iron deficiency decreased weight gain, lean mass, and body fat, indicating lower energy stores. Fermented goat milk-based diet recovers more efficiently iron status, decreased adiposity, and increased energy expenditure


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