Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de L'Aprovisionament de carn a Barcelona durant els segles XIV i XV

Ramon Agustí Banegas López

  • català

    L’objectiu d’aquesta tesi era analitzar tot el procés de comercialització de la carn en una gran ciutat baixmedieval com Barcelona. Per aconseguir aquest objectiu s’ha buidat de manera sistemàtica tota la documentació de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB). El fet de triar la documentació d’aquest arxiu de manera preferent es deu a l’important paper que va tenir el Consell de Cent en el mercat de la carn. Al llarg de la recerca s’ha pogut comprovar que els carnissers monopolitzaven tot el procés comercial de la carn, des de la compra del bestiar a les fires i mercats ramaders fins a la venda al detall a la taula. Aquest monopoli del mercat per part dels carnissers fins a finals del segle XV ens ha permès delimitar clarament els dos actors principals en aquest comerç: els carnissers i els consellers de la ciutat. Dos actors amb interessos contraposats o coincidents segons el moment del procés mercantil del qual parlem; així, eren coincidents en la defensa dels privilegis de pas i pastura de la ciutat contra els senyors feudals de Catalunya, però eren absolutament divergents a l’hora de fixar els preus i les imposicions que gravaven la carn, o a l’hora de crear les mesures higièniques que regulaven la venda de carn.

  • English

    The aim of this thesis was analyze the whole process of meat trade in a great city of Late Middle Ages like Barcelona. To obtain this aim the whole documentation of the AHCB (Historical Archive of the City of Barcelona) has been analyzed in a systematic way. We chose the documentation of this archive because the Consell de Cent played an important role on the meat market. Along the research we verify that the butchers were monopolizing the whole commercial process of the meat, they bought the cattle in the fairs and cattle markets and they sold the meat in their stalls. The monopoly of the market by the butchers until ends of the 15th century has allowed us to delimit clearly the both principal actors in this trade: the butchers and the city ministers. This two actors had opposite or coincidental interests in the different moments of the mercantile process; so, they were coincidental in the defense of the tolls and pasture city privileges against the Catalonia’s feudal Lords, but they were absolutely divergent in the moment to fix the meat prices and taxes, or in the moment to create the hygiene legislation of the meat.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus