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Resumen de Effect of genetic and diet on Iberian pig fresh loin (m. Longissimus dorsi)

E. González, Ana Isabel Carrapiso Martínez, José Luis Noguera Jiménez, Noelia Ibáñez Escriche, Juan Florencio Tejeda Sereno

  • español

    El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de la línea genética, la dieta y su interacción sobre el peso, rendimiento, contenido en grasa intramuscular y color del lomo (m. Longissimus dorsi) del cerdo Ibérico. Se utilizaron un total de 96 cerdos Ibéricos machos y castrados, que fueron divididos en 12 lotes (n=8) siguiendo un diseño factorial 4×3, con dos líneas genéticas (Retinto, RR, y Torbiscal, TT) y sus cruces recíprocos (R×T y T×R). Los cerdos fueron cebados en intensivo con tres tipos de piensos enriquecidos con tres niveles de ácido oleico (bajo, L, medio, M y alto, H). Se observó un efecto significativo (P

  • English

    This study was aimed to evaluate the effect of different genetic lines, diets and their interaction on the weight, yield, intramuscular fat content (IMF) and colour of loin (m. Longissimus dorsi) of Iberian pig. Ninety-six castrated male Iberian pigs were allotted into twelve groups (n=8) following a 4×3 factorial design with two Iberian genetic lines (Retinto, RR, and Torbiscal, TT) and their reciprocal crosses (R×T and T×R) fed in intensive conditions with three different oleic acid enriched diets (low, L, medium, M and high, H levels). Regarding loin weight and yield a significant effect of genetic line was observed due to the higher (P


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