All through the 19th century an important food industry developed in the Eixample district of Barcelona. This paper analyses in detail three of these companies:
two sugar refineries and one factory producing soup pasta. They are Refinería Barcelonesa de Azúcar (1880-1899), Refinería de San Luis (1889-1940) and Pastas Alimenticias Ramón Flo, the producer of El Pavo cannelloni, which was founded at the beginning of the 20th century and became an important reference in the food sector.
Al llarg del segle xix a l'Eixample de Barcelona es desenvolupà una important indústria del sector de l'alimentació, del qual en aquesta comunicació analitzem amb detall tres empreses, dues refineries de sucre i una fàbrica de pastes de sopa. Es tracta de la Refinería Barcelonesa de Azúcares (1880-1899), de la Refinería de San Luis (1889- 1940) i de Pastas Alimenticias Ramón Flo, fabricant de canelons El Pavo, creada a inicis del segle xx, que ha esdevingut amb el temps un important referent del sector.
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados