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Resumen de Conservation of "Paluma" guavas coated with cassava starch and pectin

Anny Karoline RochaQuirino, Josenara Daiane de Souza Costa, Marylia de Sousa Costa, Carolina María Sánchez Sáenz, Acácio Figueiredo Neto

  • español

    Este estudio evaluó la conservación post-cosecha de guayabas "Paluma" recubiertas con almidón de yuca y pectina. Las muestras de frutos seleccionadas y desinfectadas, fueron recubiertas con almidón de yuca o pectina a concentraciones de 0 (control), 2, 4 y 6%. Los frutos se almacenaron a 25 ± 1,0 ° C durante 12 días. Cada tres días se realizaron evaluaciones de pérdida de masa, longitud, diámetro, color de piel y pulpa, firmeza de pulpa, sólidos solubles totales, pH y contenido de vitamina C. El experimento fue completamente al azar en un diseño factorial 4 x 5 con cuatro concentraciones de las soluciones y cinco periodos de almacenamiento con tres repeticiones. Los resultados mostraron que los revestimientos a base de almidón de yuca y pectina pueden ser una alternativa para mantener la calidad post-cosecha de las guayabas "Paluma". Las concentraciones de 4 y 6% de ambos tipos de revestimiento proporcionaron buenos resultados con respecto a la retención de algunos atributos. El almidón de yuca mantuvo las frutas más brillantes en comparación con las frutas cubiertas con pectina.

  • English

    This study was to evaluate the post-harvest conservation of "Paluma" guavas coated with cassava starch and pectin. The selected and disinfected fruit samples were coated with cassava starch or pectin at concentrations of 0 (control), 2, 4 and 6%. Then, fruits were stored at room temperature (25 ± 1.0°C) for 12 days. Every three days, evaluations of mass loss, length, diameter, color of peel andpulp, pulp firmness, total soluble solids, pH and vitamin C content were held. The experiment was completely randomized in a 4 x 5 factorial design with four concentrations of the solutions and five storage periods with three replications. The results showed that cassava starch and pectin-based coatings can be an alternative for maintaining the post-harvest quality of "Paluma" guavas. Concentrations of 4 and 6% of both types of coating provided good results regarding the retention of some attributes. The cassava starch kept the fruits brighter compared to fruits coated with pectin.


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