Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


La Innovació tecnològica en els envasos alimentaris

  • Autores: Rafael Gavara Clemente, Ramón Catalá Moragrega
  • Localización: TECA: Tecnologia i Ciència dels Aliments, ISSN-e 1137-7976, Nº. 10 (desembre 2006), 2006, págs. 42-50
  • Idioma: catalán
  • Enlaces
  • Resumen
    • català

      Els envasos alimentaris no estan al marge dels importants canvis que es produïxen en la nostra societat de consum. Els esforços en el sector productiu alimentari per aportar noves tecnologies i nous materials, la forta competència en el sector de la distribució i la necessitat de diferenciació entre productes de preu i qualitat molt similars, fa de l'envàs un element diferenciador fonamental. Els productors també volen utilitzar l'envàs per donar informació al consumidor, per identificar la traçabilitat, el preu, a més d'altres aspectes que la legislació sol demanar (codis de barres o microxips).D'altra banda hi ha la compatibilitat de l'envàs amb les noves tecnologies de processament (irradiació, altes pressions, microones, etc.) i el cada dia més important impacte ambiental. A tot això cal afegir les alarmes mediàtiques relacionades amb la seguretat dels aliments. La innovació en envasos alimentaris va més encaminada a la millora dels materials ja coneguts que permetin noves tècniques d'envasar o de processar en la línia de producció. Les millores estan orientades a reforçar l'efecte barrera d'alguns materials, per exemple, aplicant metal·litzats en el disseny de pel·lícules de permeabilitat modificable o selectiva.Una línia de recerca és l'obtenció de polímers a partir de fonts renovables (biopolímers) per a recobriments comestibles dels aliments i per a envasos biodegradables. Els anomenats envasos actius o intel·ligents que aporten o eliminen enzims, gasos, aromes, etc., en l'aliment envasat, amb la qual cosa prolonguen la seva vida útil, normalment solen ser materials continguts en una bossa dins de l'envàs principal junt amb l'aliment.

    • English

      Food packaging challenges at present are highly demanding, and should accomplish several functions such as quality preservation, carrying consumer information, as well identification capabilities as traceability, bar codes, etc. On the other hand, new food processing technologies such as irradiation, high pressure, microwave, etc. should be compatible, as well as environment friendly requirements. Innovation trends on food packaging, in particular material improvements to enhance barrier effect, are described and discussed, in particular concerning active and intelligent packaging.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno