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Evaluation of canola seeds of different cultivars with special emphasis on the quantification of erucic acid and glucosinolates

  • Autores: Sadia Ali, Farooq Anwar, Samia Ashraf, Farah Naz Talpur, Muhammad Ashraf
  • Localización: Grasas y aceites, ISSN-e 1988-4214, ISSN 0017-3495, Vol. 60, Nº 1, 2009, págs. 89-95
  • Idioma: inglés
  • Títulos paralelos:
    • Evaluación de semillas de canola procedentes de diferentes variedades con especial énfasis en la cuantificación de ácido erúcico y glucosinolatos
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Este estudio describe de la caracterización de semillas y de sus aceites de cinco cultivos locales de canola: Zafar2002, Bulbul (Frontier), Dunkeld, Oscar y Con 11. El contenido de aceite de las semillas de canola varió entre un 34.3 y un 39.3%. Los niveles de proteína, fibra, ceniza y humedad fueron 22.1-41.0, 12.0-14.0, 3.0-3.5 and 4.0-7.5%, respectivamente. El contenido de glucosinolatos (GSL) en las semillas de canola examinadas varió entre un 49.7 y un 78.1 mmol g-1. El aceite de canola extraído tuvo un índice de yodo de 118.2-124.6 g de I/100g de aceite; índice de refracción (40°C), 1.460-1.464; densidad (24°C), 0.914-0.919 mg mL�1; índice de saponificación, 187-195; materia insaponifiable, 0.51-1.10%; acidez (% como ácido oleico), 0.40-1.40, y color (cubeta de 1 pulgada), 1.35-1.73 R + 21.0-38.0 Y. El índice de peróxido (meq/ kg de aceite) y la extinción específica a 232 and 270 nm fueron 2.00-7.08, 2.17-3.16 and 0.440.91, respectivamente. El aceite de las semillas de los cinco cultivos de canola contenían principalmente ácido oleico (C18:1), ácido linoleico (C18:2) and ácido linolenico (C18:3) a unos niveles de 49.16-62.14, 14.61-23.45 and 6.97-9.10%, respectivamente. Las concentraciones de ácido palmítico (C16:0), ácido esteárico (C18:0), ácido erúcico (C22:1) y ácido gadoleico (C20:1) variaron entre 3.47 y 6.00, 1.51 y 2.10, trazas y 13.03, y 1.30 y 10.63%, respectivamente. Una pequeña cantidad de ácido araquídico (20:0) con una contribución por debajo del 1% fue también detectada. El contenido de tocoferoles (?, ?, y ?) en los aceites de canola fue de 77.1-270.3, 191-500, 3.5-15.6 mg kg-1, respectivamente. La presencia de niveles relativamente altos de ácido erúcico y GSL en el presente análisis de la canola incide en la necesidad de reducir el contenido de estos dos constituyentes anti-nutricionales en los cultivares investigados.

    • English

      This study reports the characterization of the seeds and seed oils of five locally grown canola cultivars: Zafar-2002, Bulbul (Frontier), Dunkeld, Oscar and Con-11. The oil contents from canola seeds ranged from 34.3 to 39.3%. The levels of protein, fiber, ash and moisture were found to be 22.1-41.0, 12.0-14.0, 3.0-3.5 and 4.0-7.5%, respectively. The glucosinolate (GSL) contents in the canola seeds examined ranged from 49.7 to 78.1 mmol g-1. The extracted canola seed oils revealed an iodine value of 118.2-124.6 g of I/100g of oil; refractive index (40 °C), 1.460-1.464; density (24 °C), 0.914-0.919 mg mL�1; saponification value, 187-195; unsaponifiable matter, 0.51-1.10%; acidity (% as oleic acid), 0.40-1.40, and color (1-in. cell), 1.35-1.73 R + 21.0-38.0 Y. Peroxide value (meq/ kg of oil) and specific extinctions at 232 and 270 nm were determined to be 2.00-7.08, 2.17-3.16 and 0.44-0.91, respectively. The seed oils of the five canola cultivars mainly consisted of oleic (C18:1), linoleic (C18:2) and linolenic (C18:3) acids at levels of 49.16-62.14, 14.61, 23.45 and 6.97-9.10%, respectively. The concentrations of palmitic (C16:0), stearic (C18:0), erucic (C22:1) and gadoleic (C20:1) acids ranged from 3.47 to 6.00, 1.51 to 2.10, traces to 13.03 and 1.30 to 10.63%, respectively. A small amount of arachidic acid (20:0) with a contribution below 1% was also detected. The contents of tocopherols (?, ?, and ?) in the canola oils accounted for 77.1-270.3, 191-500, 3.5-15.6 mg kg-1, respectively.The presence of rather high levels of erucic acid and GSL in the present analysis of canola emphasized the need to further reduce the contents of these two antinutritional constituents in the investigated cultivars.


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