Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Potencial de l’espectrometria de masses per a l’anàlisi de contaminants ambientals i alimentaris

Héctor Gallart Ayala

  • La presència de contaminants en el medi ambient i en els aliments és un tema d’important interès social que ha adquirit relevància en els últims anys. Entre els compostos que han suscitat més interès cal citar els que poden interferir amb el sistema endocrí dels éssers vius i que es coneixen amb el nom d’alteradors endocrins (endocrine disruptors, EDs). El motiu de preocupació es deu a l’observació d’efectes adversos en els éssers vius com són l’augment en la incidència de certes malalties en humans i alteracions en el sistema reproductor d’animals. Entre aquests compostos hom pot citar entre d’altres alguns pesticides i herbicides, els productes de degradació dels alquilfenols polietoxilats, certs productes farmacèutics i plastificants. La majoria d’aquests contaminants no estan encara regulats però són considerats contaminants emergents candidats a formar part en el futur de les llistes de compostos legislats. La seva inclusió en aquestes llistes depèn dels resultats dels estudis toxicològics i del seu potencial efecte sobre la salut. D’entre els alteradors endocrins en aquesta memòria s’ha estudiat el Bisfenol A (BPA) compost àmpliament utilitzat a la industria plàstica. L’elevada producció i utilització d’aquest compost fa que es trobi en el medi ambient i de fet, ha estat un compost força estudiat en els darrers anys. Atès que avui dia aquest compost comença a ser substituit per altres bisfenols (BPs) d’estructures similars és important desenvolupar metodologia anàlitica per a l’anàlisi d’aquests nous compostos. Un aspecte de la contaminació alimentària a la qual s’ha prestat relativament poca atenció és a la presència de contaminants que provenen de materials susceptibles d’entrar en contacte amb els aliments, com són els envasos, els utensilis de cuina, la maquinària emprada a la industria alimentària o els contenidors industrials. A la industria alimentaria s’utilitzen un seguit de materials com plàstics, cel•lulosa regenerada, paper i cartró (P&C), vidre, materials ceràmics, elastòmers, metalls, fusta, ceres, etc, i encara que aquests materials es formulen de manera que presentin unes propiètats físico-químiques adequades per protegir els aliments de canvis ambientals, químics i físics, petites quantitats dels constituents d’aquests materials poden migrar als aliments degut al contacte directe. Exemples de compostos que poden migrar cap als aliments són el propi bisfenol A així com els altres bisfenols i compostos relacionats emprats en la síntesi de les resines epoxi utilitzades per exemple en els recubriments de les llaunes de conserva. A més de la migració de contaminants deguda al contacte directe entre l’aliment i el material que els conté també es poden trobar als aliments altres components dels materials. Entre aquests compostos es poden citar els utilitzats en les tintes d’impressió dels empaquetaments. En aquesta memòria s’estudien els fotoiniciadors utilitzats en les tintes UV. En aquesta Tesi s’ha desenvolupat metodologia analítica basada en la cromatografia de líquids acoblada a l’espectrometria de masses en tàndem (LC-MS/MS) per a l’anàlisi de compostos àmpliament utilitzats en la fabricació d’envasos per a la industria alimentària com són el bisfenol A i compostos relacionats que s’utilitzen com a material de partida en la producció de plàstics i resines epoxi i els fotoiniciadors addicionats les tintes UV utilitzades en la impressió dels envasos.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus