Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Dinámica de los componentes de la ingesta energética en las diferentes etapas de la vida

Francesca Capdevila Muñoz

  • Objectius: Descriure quins són els canvis en la ingesta energètica, la densitat energètica i el volum alimentari que es donen en una població sana, en funció de ledat i el sexe, i determinar el paper relatiu de la densitat energètica i del volum alimentari en la consecució de la ingesta energètica necessària en cada etapa de la vida. També es pretén veure si la dinàmica que sestableix entre aquests factors és comparable entre dues poblacions de característiques genètiques, socials i culturals diferents, com són els nens de Reus (Espanya) i els de Guadalajara (Mèxic).

    Material i mètodes: Projecte que consta de tres estudis observacionals, transversals i prospectius. A) Estudi de la ingesta alimentària i nutricional en un grup de 120 nens en letapa de diversificació alimentària (4 a 12 mesos). B) Estudi nutricional en una mostra de la població de Reus dentre 1 i 98 anys. C) Comparació de la ingesta alimentària i nutricional duna mostra de nens mexicans de 1 a 4 anys amb una mostra de la població de Reus daquestes mateixes edats. En els tres casos, a partir de les dades recollides mitjançant recordatoris de 24 hores, es va obtenir la ingesta mitjana dels diferents grups daliments i es van quantificar els valors dingesta energètica diària (kcal/dia) i de macronutrients (g/dia de proteïnes, lípids i hidrats de carboni). Es va realitzar el càlcul del volum alimentari, de la densitat energètica de la dieta, del percentatge de lenergia total aportat pels macronutrients, de la ingesta denergia per kg de pes corporal i del volum alimentari per kg de pes corporal.

    Resultats i conclusions: La ingesta energètica, el volum alimentari i la densitat energètica de la dieta augmenten progressivament al llarg de la infància i fins al final de la pubertat. A la pubertat comencen a fer-se patents diferències significatives entre sexes en les variables analitzades. Durant ledat adulta sobserva una tendència significativa (p<0.001 als dos sexes) al descens de la ingesta energètica i de la densitat energètica de la dieta. El volum alimentari mostra un progressiu augment des del segon any de vida fins al final de la pubertat; però en ledat adulta aquesta variable no mostra una tendència significativa a la disminució amb ledat a les dones, i als homes el descens del volum alimentari es dóna a partir dels 45 anys i és molt menys marcat que el que sobserva a la densitat energètica.

    Al comparar la població infantil de Reus amb la mostra de nens mexicans sobserva que les diferències existents en la dieta dambdós països condicionen una densitat energètica diferent, que fa que els nens mexicans ingereixin un volum daliments major per tal dobtenir la ingesta energètica necessària, a partir duna dieta menys densa des del punt de vista energètic.

    El percentatge de lenergia total aportat per proteïnes i lípids és superior a les recomanacions en gairebé tots els grups dedat, mentre que el percentatge aportat pels hidrats de carboni en molt pocs casos arriba al 50%.

    De lanàlisi dels tres estudis es desprèn que, al llarg de les diferents etapes de la vida, la variació de la ingesta energètica en resposta a canvis fisiològics en les necessitats saconsegueix bàsicament mitjançant variacions en la densitat energètica de la dieta, tot i que en diferents moments en les quals les necessitats energètiques sincrementen puntualment o bé la dieta presenta una baixa densitat, sobserva també un augment del volum daliments ingerit. En canvi, amb ledat, quan les necessitats es van fent menors, no es constata una reducció del volum alimentari paral.lela a lobservada en la ingesta energètica i la densitat energètica.

    SUMMARY OF THE THESIS ENTITLED: DYNAMICS OF THE COMPONENTS OF THE ENERGY INTAKE ALONG THE DIFFERENT STAGES OF LIFE.

    Francesca Capdevila Muñoz Objectives: To describe which are the changes in energy intake, energy density and food volume that take place in a healthy population, according to age and sex, and to determine the relative role of energy density and food volume in the achievement of the energy intake which is necessary in each stage of life. We also try to see whether the dynamics established between these two factors is comparable between two populations of different genetic, social and cultural characteristics, like the children from Reus (Spain) and the ones from Guadalajara (Mexico).

    Material and methods: Project that consists of three observational, cross-sectional and prospective studies. A) Study of the food and nutritional intake in a group of 120 children during the dietary diversification age (4 to 12 months old). B) Study of the food and nutritional intake in a sample of the Reus population, aged from 1 to 98 years old. C) Comparison of the food and nutritional intake of a sample of 1 to 4 year-old Mexican children with a sample of the Reus population of the same ages. In the three studies, from the data obtained by means of 24-hour recalls, the mean intakes of the different food groups were calculated and the values of daily energy intake (kcal/day) and macronutrients (g/day of proteins, lipids and carbohydrates) were quantified.

    We also calculated the food volume, the dietary energy density, the percentage of total energy provided by each macronutrient, the energy intake per kg of body weight and the food volume per kg of body weight.

    Results and conclusions: From infancy to the end of puberty there is a progressive increase of the energy intake, the food volume and the energy density of the diet. At the pubertal age significant differences between sexes are established in the variables analysed. During adulthood there is a significant tendency (p<0.001 in both sexes) towards a decrease in the energy intake and in the energy density of the diet. The food volume shows a progressive increase from the second year of life onwards; however, in adulthood this variable does not show a significant tendency towards a decrease in women and, in men, the descent of the food volume begins from the age of 45 and it is much less pronounced than that observed in the energy density.

    When we compare the children from Reus with the sample of Mexican children, we observe that the existing differences between the diets of both countries determine a different energy density, so the Mexican children eat a greater food volume in order to obtain the necessary energy intake from a less dense diet.

    The percentage of total energy intake that is provided by proteins and lipids exceeds the recommendations in nearly all the age groups, whereas the percentage provided by carbohydrates rarely achieves a 50%.

    From the analysis of these three studies we can see that, along the different life stages, the variation in the energy intake -due to physiological changes in the energy requirements- is achieved basically by means of variations in the energy density of the diet, although in certain moments, when the energy requirements increase momentarily or the diet has a low energy density, we also observe an increase in the volume of foods consumed. Whereas, with age, as the requirements tend to decrease, we dont find a decrease of the food volume parallel to the one observed both in the energy intake and in the energy density.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus