Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Detecció de compostos volàtils, clorofenols, cloroanisoles i 2,4,6-tribromoanisole, relacionats amb el "gust del suro"

  • Autores: Sara Insa Aguilar
  • Directores de la Tesis: Enriqueta Anticó Daró (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Girona ( España ) en 2006
  • Idioma: catalán
  • ISBN: 84-690-0356-9
  • Depósito Legal: Gi-858-2006
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Juan Francisco Cacho Palomar (presid.), Lluís Bañeras (secret.), Josep Guasch Torres (voc.), Juan Manuel Sánchez Navarro (voc.), José Antonio García Regueiro (voc.)
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TDX
  • Resumen
    • català

      Dentre els defectes organolèptics associats al vi, en destaca lanomenat gust de suro habitualment vinculat a la presència de cloroanisoles, els quals són productes de lactivitat microbiana formats a partir dels corresponents clorofenols. La present tesi doctoral recull, en primer lloc, metodologies analítiques adreçades principalment a la determinació dels compostos clorofenòlics (2,4,6-triclorofenol, 2,3,4,6-tetraclorofenol i pentaclorofenol) en el control de qualitat dels taps suro, emprant dissolucions hidroalcohòliques com a medi de maceració o dextracció i utilitzant les tècniques dextracció en fase sòlida (SPE) i microextracció en fase sòlida (SPME) acoblades a la cromatografia de gasos (GC).

      En segon lloc, per tal de dur a terme lanàlisi de cloroanisoles juntament amb els seus precursors en matrius de suro sha avaluat un mètode basat en lextracció amb dissolvent orgànic, el qual ha estat aplicat per a lestudi de diferents sistemes deliminació daquests anàlits en la matriu citada.

      En darrer lloc, shan proposat metodologies per lanàlisi de mostres de vi, en les quals duna banda shan determinat els compostos clorofenòlics utilitzant la SPME i de laltra el 2,4,6-tricloroanisole i el 2,4,6-tribromoanisole mitjançant lacoblament de la SPE i la injecció de grans volums (LVI) en el sistema cromatogràfic.

    • English

      The organoleptic defect known as cork taint is associated with a musty or mouldy aroma in wine. Chloroanisoles, which are produced through a process of detoxification by fungal methylation of chlorophenolic compounds, are considered to be the main contributory substances. In the present work, analytical methods for the determination of chlorophenols (2,4,6-trichlorophenol, 2,3,4,6-tetrachloropheol and pentachlorophenol) in cork matrices using the solid-phase extraction (SPE) and the solid-phase microextraction (SPME) as preconcentration techniques were evaluated. Therefore, hydroalcoholic solutions have been proposed as extractant solvent in order to test the quality of cork stoppers.

      Furthermore, a methodology based on extraction with an organic solvent for the simultaneous determination of chloroanisoles and chlorophenols in cork matrices was proposed. This methodology was applied with the aim of checking the efficiency of several washing treatments to remove the target analytes in naturally contaminated cork samples.

      Finally, different procedures have been developed for the analysis of wine samples. On one hand, chlorophenols were quantified by employing a SPME method. On the other hand, a reliable SPE method coupled to large volume injection was proposed for the determination of both 2,4,6-trichloroanisole and 2,4,6-tribromoanisole.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno