Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de El perfil acadèmic de sortida dels psicòlegs de les organitzacions i el perfil professional dentrada del tècnic júnior en Recursos Humans des de la perspectiva de les competències

Antonio Chaves Lechuga

  • RESUM

    Centrada en làmbit de la formació universitària de competències, aquesta tesi doctoral estudia el nivell de competències dels estudiants de lúltim curs de Psicologia de les Organitzacions de la Facultat de Psicologia, Ciències de lEducació i de lEsport Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull.

    El focus de la investigació és doble: Per una banda, es comparen les competències dels subjectes al final de la seva carrera amb les competències del perfil duna categoria professional concreta, la del tècnic en Recursos Humans, que ha estat definit i validat per experts en actiu daquesta àrea de activitat professional. I per altra banda, es valora el grau de desenvolupament de les competències dun grup de subjectes que ha rebut una formació específica al llarg de tot el curs acadèmic 2003- 2004 en un espai formatiu concret, el seminari daprenentatge cooperatiu en el format que és propi de la metodologia Blanquerna.

    Des daquesta perspectiva professional i educativa a la vegada, la recerca troba els seus fonaments teòrics en tres eixos que configuren el marc conceptual: les competències com a factor de qualitat incorporat a diversos models de gestió, el disseny dels curricula de formació universitària davant els reptes plantejats per lEspai Europeu dEducació Superior i les exigències competencials de làrea dels Recursos Humans, on els nou titulats de Psicologia de les Organitzacions solen trobar una primera via dentrada a la professió.

    La metodologia del treball utilitza lassessment center com a mètode integral davaluació de les competències, per tal dobtenir també una aportació doble: els instruments que serviran als avaluadors externs per mesurar el nivell competencial del grup focal i del grup control tant al començament i com al final del curs i les activitats formatives adreçades a desenvolupar les competències del perfil estudiat. Mitjançant el tractament estadístic de les dades obtingudes en les diferents fases del procés és possible establir els nivells comparatius entre el perfil acadèmic de sortida i el perfil professional dentrada, així com el grau de desenvolupament de les competències del grup focal que rep la formació basada en competències.

    Dacord amb les hipòtesis plantejades, els resultats confirmen que existeixen diferències significatives entre el perfil de formació i el perfil professional i que les accions formatives implementades al seminari són efectives per desenvolupar, també significativament, algunes de les competències que configuren el perfil.

    RESUMEN

    Centrada en el ámbito de la formación universitaria de competencias, esta tesis doctoral estudia el nivel de competencias de los estudiantes del último curso de Psicología de las Organizaciones de la Facultat de Psicologia, Ciències de lEducació i de lEsport Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull.

    El focus de la investigación es doble: Por una parte, se comparan las competencias de los sujetos al final de su carrera con las competencias del perfil de una categoría profesional concreta, la del técnico en Recursos Humanos, que ha sido definido y validado por expertos en activo de esta área profesional. Y por otra parte, se valora el grado de desarrollo de las competencias de un grupo de sujetos que ha recibido una formación específica a lo largo de todo el curso académico 2003-2004 en un espacio formativo concreto, el seminario de aprendizaje cooperativo en el formato que es propio de la metodología Blanquerna.

    Des de esta perspectiva, profesional y educativa al mismo tiempo, la investigación encuentra sus fundamentos teóricos en tres ejes que configuran el marco conceptual: las competencia como factor de calidad incorporado a diversos modelos de gestión, el diseño de los curricula de formación universitaria ante los retos planteados por el Espacio Europeo de Educación Superior y las exigencias competenciales del área de los Recursos Humanos, donde los recién titulados de Psicología de las Organizaciones suelen encontrar una primera vía de entrada en la profesión.

    La metodología de trabajo utiliza lassessment center como método integral de evaluación de competencias, con el fin de obtener también una aportación doble: los instrumentos que servirán a los evaluadores externos para medir el nivel de competencias del grupo focal y del grupo control, tanto al inicio como al final del curso, y las actividades formativas dirigidas a desarrollar las competencias del perfil estudiado. Por su parte, el tratamiento estadístico de les datos obtenidos en las diferentes fases del proceso permite establecer los niveles comparativos entre el perfil académico de salida y el perfil profesional de entrada, así como el grado de desarrollo de las competencias del grupo focal que recibe la formación basada en competencias.

    En consonancia con las hipótesis planteadas, los resultados confirman que existen diferencias significativas entre el perfil de formación y el perfil profesional y que las acciones formativas implementadas en el seminario son eficaces para desarrollar significativamente algunas de las competencias que configuran el perfil.

    SUMMARY

    Based on the academic competences training, this doctorate studies the competence level of the Work and Organizational Psychology students in the Ramon Llull Universiy (Facultat de Psicologia, Ciències de l¿Educació i de l¿Esport Blanquerna).

    The investigation has a double focus: On the one hand, the competences of the individual at the end of his career are compared with the competences of a concrete professional category profile, that of the Human Resources technician, which has been defined and validated by experts in this professional field. At the other hand, we have evaluated the development level of a group of individuals who have received a specific training throughout the 2003-2004 academic course in a concrete training environment, the seminary, a methodologic format in Blanquerna cooperative learning.

    From this professional and educational view, the investigation finds his theoretical foundation in three points that configure the conceptual framework: the competences as a quality factor in many management models, the design of the university training curricula faced with the challenges that are posed by the European Space of High Education and the competence requirements in the Human Resources field, where the Work and Organizational Psychologists usually find their first job.

    The Assesment Center is used as an integral method for evaluating competences, with the goal of obtaining also a double contribution: the instruments that will serve to the external evaluators for measuring the competence level of the focal and control groups, both at the start and at the end of the mentioned course, and the training activities directed to develop the competences of the studied group. In turn, the statistic treatment of the data obtained in all the different phases of the process, allows us to establish the comparative levels between the the outcoming academic profile and the incoming professional profile, just as the development grade of the focal group that received the competence based training.

    In keeping with the suggested hypothesis, the results confirm that significant differences exist between the academic profile and the professional profile, and also that the training actions implemented in the seminary are useful to significantly develop some of the competences of the studied profile.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus