Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


El model audiovisual públic de les Illes Balears: la seva configuració (1975-2015)

  • Autores: Margalida Blanquer Genovart
  • Directores de la Tesis: Sebastià Serra Busquets (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de les Illes Balears ( España ) en 2016
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Pere Vila Fumas (presid.), Antoni Marimon Riutort (secret.), Maria Corominas (voc.)
  • Materias:
  • Enlaces
  • Resumen
    • català

      A la Tesi Doctoral “El model audiovisual públic de les Illes Balears: la seva configuració (1975-2015)” exposam com s’ha format el panorama actual de les televisions públiques de les Illes Balears en aquests quaranta anys de la nostra història més recent. I proposam una anàlisi dels factors desencadenants que han definit les tres televisions públiques: Televisió Espanyola a les Illes Balears, Televisió de les Illes Balears, i Televisió de Mallorca.

      Partim del 1975 quan amb l'inici la Transició democràtica s'obri una etapa de renovació a l'Estat Espanyol, en la que els mitjans de comunicació de masses en són protagonistes. Exposam els fets i lleis que propiciaren la creació d'una delegació de Televisió Espanyola a les Balears en la pre-autonomia, amb desconnexions territorials i en català, i la seva evolució fins els nostres dies. Tenint en compte que, TVE va assumir el paper de mitjà públic autonòmic fins el 2005, any en què el Govern de les Illes Balears impulsa i constitueix l'Ens de la Radiotelevisió de les Illes Balears. Aquell mateix any, quan l'autonòmica IB3 comença les emissions, el Consell de Mallorca impulsa la creació d'una radiotelevisió d’àmbit insular. Sota l'aixoplug legal que propicia la Televisió Digital Terrestre, el nou sistema de transmissió de la senyal televisiva, el Consell crea la Televisió de Mallorca, (M), de la que en fan part la majoria de televisions locals de l'illa. Un any després, al 2006, comença a emetre. Durant cinc anys i fins que el 2011 no es tanca la Televisió de Mallorca, coexisteixen tres models de televisió diferents: una estatal, una autonòmica i una insular. Aquests tres models i els canvis que s'hi experimenten, són l'objecte d'estudi de la tesi doctoral que presentam.

      Amb la recerca analitzam les causes i els factors econòmics, polítics, legislatius, tecnològics i socials desencadenants del panorama audiovisual públic actual. I que han definit i/o defineixen l'estructura interna, la incidència social, els òrgans de control, el model de finançament, el model lingüístic i, la producció i programació, de cada un dels tres mitjans. L'objectiu és aportar elements que ajudin a construir un corpus teòric que serveixi per poder elaborar futurs models comunicatius audiovisuals a la nostra comunitat, partint de les televisions públiques més rellevants d'Europa i de les distintes televisions autonòmiques públiques espanyoles. I també, de les estratègies empresarials, directrius legislatives i perspectives de futur proposades per distints investigadors i que comencen a aplicar-se.

      La informació exposada a partir de les fonts documentals consultades, bibliografia, i les entrevistes realitzades, s'estructura en deu capítols, precedits d’una introducció en el primer i segon capítols, exposam distints exemples de televisions públiques a la Unió Europea i el mapa actual de les televisions públiques a Espanya, respectivament. El tercer fa referència a Televisió Espanyola a les Illes Balears, el quart a la Televisió pública autonòmica de les Illes Balears. I, el cinquè, a la Televisió de Mallorca. Cada un dels capítols s'estructura en dos grans apartats: la configuració històrica i el model audiovisual de cada mitjà. La investigació inclou un sisè capítol on plantejam els reptes de futur de les televisions públiques. I tres més on presentam les conclusions de la recerca, la bibliografia i documentació emprades i una relació de documents annexes.

    • English

      The doctoral thesis, "Public broadcasting model in the Balearic Islands: its configuration (1975-2015)", exposes how has been created the current panorama public television of the Balearic Islands in forty years of recent history through the three public TV channels: TVE-Balears, IB3 and Televisió de Mallorca [M]. So, this investigation focuses on these three models and it’s changes through the time.

      The research analyzes economic factors, political legislation, technological and social evolution: different elements that define the internal structure of these television models, such as organs of control, funding model, language and the kind production and programming. The main purpose is to provide the most important elements that helped to build a corpus that serves to develop future models audiovisual communication to our community, starting with the most important European public broadcasters and the different Spanish public television channels as example. The business strategies and future prospects legislative guidelines proposed by different researchers to apply is, also, another primordial element that helped to build this doctoral thesis.

      This investigation is divided into nine chapters, preceded by an introduction. Different examples of public television in the EU and the map current public television in Spain are exposed in the first and the second chapter. The third refers to TVE –Spanish public television– in the Balearic Islands; the fourth analyses IB3, the regional public television of the Balearic Islands. Then, the fifth, refers to Television de Mallorca, also called [M], created by Consell de Mallorca. The sixth chapter includes a research approach where the future challenges of public television. Finally, are included the conclusions of the research, an annex with documents and different images and bibliography (books, articles, and media attached during the investigation)


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno