Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


L'obra narrativa de Josep Lozano: Textos, contextos i referents etnopoètics

  • Autores: Mª Jesús Francés Mira
  • Directores de la Tesis: Enric Balaguer Pascual (dir. tes.), Joan Borja i Sanz (codir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat d'Alacant / Universidad de Alicante ( España ) en 2015
  • Idioma: catalán
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Vicent Salvador i Liern (presid.), Anna Esteve Guillén (secret.), Adolf Piquer Vidal (voc.)
  • Materias:
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Dialnet Métricas: 2 Citas
  • Resumen
    • La intenció amb aquest treball ha estat, com bé diu el títol, analitzar l'obra narrativa d'un autor cabdal dins de les lletres valencianes com és l'escriptor alginetí Josep Lozano. A pesar que no és una obra molt àmplia des del punt de vista quantitatiu, sí que esdevé molt rica des d'una perspectiva literària, i encara que l'autor continua actiu i, per tant, la provisionalitat és una pel·lícula ineludible que hi ha per sobre de les valoracions fetes, és aquesta riquesa la que ens ha empentat a aprofundir en un estudi d'aquesta naturalesa.

      Fonamentalment són dos els objectius que persegueix aquest treball: fer una aproximació a l'obra narrativa de Josep Lozano per tal d'esbrinar com està configurat l¿univers creatiu que ha anat construint i, en conseqüència, poder encabir la seua figura i la seua producció dins de la literatura valenciana contemporània; i, en segon lloc, conéixer fins a quin punt aquest univers recrea tot un programa cultural i identitari valencià i a través de quins elements s'evidencia.

      I és que si Lozano es mostra com un creador de narrativa guiat pels seus interessos literaris, també és cert que dins d'aquests interessos està el retrat de la societat valenciana que no vol ni deixa passar en la seua obra. Per això la recerca de tots aquells elements etnopoètics i folklòrics -que no en són pocs- en la segona part d'aquest estudi dins de la narrativa lozaniana. Començant pel model de llengua literària que hi fa servir, s'ha pogut extraure un corpus idiomàtic bastant extens que dóna compte de la idiosincràsia del col·lectiu dels valencians que parla d'una determinada manera i entén el món d'una determinada manera. A aquesta vessant se li afegeixen les llegendes, rondalles i cançons que s'hi poden rastrejar com un complement de com aquest col·lectiu conceptualitza la vida, de manera que, per exemple, la figura de sant Vicent Ferrer hi és ben present o la cançó de «La manta al coll i el cabasset» ajuda en la celebració d'aquesta vida. Una vida que comporta molts aspectes, des de l'alimentació de garrofes per a sobreviure o les festes religioses com un marcador del calendari, fins a les malalties i als remeis, aspectes tots que també fan petjada en la producció de Lozano amb aquell objectiu de fotografiar la societat valenciana de la qual ell també forma part. En definitiva, el projecte literari de Josep Lozano es defineix com una fusió entre la construcció d'un univers creatiu particular a través de diferents vessants i l'aprofitament de la cultura popular pròpia en el sentit més ampli del terme. Així, creació i arrels, ficció i folklore, forgen un projecte literari ambiciós i, sens dubte, combatiu.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno