Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Funció serotoninèrgica i resposta terapèutica en pacients amb esquizofrènia: la corba plasmàtica de prolactina mitjançant estimulació amb m-clorofenilpiperacina

Joan Salvà Coll

  • En aquesta tesi sintentarà contrastar la hipòtesi de què la resposta clínica a un antipsicòtic antagonista dopamina-serotonina està relacionada amb una alteració de la funció serotoninèrgica a nivell cerebral.

    Per a avaluar in vivo aquesta possible disfunció, es fa servir una estratègia neuroendocrina: ladministració de lagonista preferencial del receptor serotoninèrgic 5-HT2C, m-clorofenilpiperacina (mCPP), provoca lalliberament de prolactina i altres hormones per part de la hipòfisi, efecte que pot ser mesurat i bloquejat per antagonistes de la serotonina.

    Amb aquest objectiu es realitza un disseny prospectiu amb dades aparellades per al què es reclutaren 20 subjectes amb el diagnòstic d'esquizofrènia (DSM-IV) en fase dexacerbació aguda i lliures de medicació antipsicòtica en les dues setmanes prèvies a lestudi. Sels realitzà una prova destimulació neuroendocrina amb mCPP (05 mg/Kg) a nivell basal i a les sis setmanes de tractament a dosis estàndard de risperidona. Es varen realitzar avaluacions clíniques (PANSS, CGI) i defectes adversos (Escala de Simpson-Angus, BARS, Calgary,...) i com a variables a estudi es definí duna banda lincrement hormonal (?PRL, ?GH, ?ACTH) com la diferència entre la màxima resposta hormonal provocada pel mCPP i el nivell hormonal basal i de laltra la resposta clínica com el percentatge de reducció en els valors de lescala PANSS total a les 6 setmanes de tractament.

    Com a conclusions es destaca que durant el tractament de les exacerbacions agudes de lesquizofrènia amb un antipsicòtic amb activitat antagonista dopamina-serotonina, com és la risperidona, es produeix un increment marcat dels nivells plasmàtics basals de PRL. Aixímateix, ladministració de mCPP provoca una augment significatiu de les hormones hipofisàries en aquests pacients. Es remarca que un elevat alliberament hormonal de PRL induït pel mCPP (funció serotoninèrgica) abans del tractament amb risperidona es correlaciona amb una reducció dels símptomes positius en les exacerbacions de lesquizofrènia. Finalment i en contra de lesperat, el tractament amb risperidona no bloqueja la resposta dalliberament hormonal induïda pel mCPP, suggerint a les dosis clíniques utilitzades no es comporta com un potent antagonista 5-HT2C.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus