En aquest estudi es té com objectiu valorar la influència de lexercici físic intens, i en particular de la pràctica del bàsquet dalt nivell, en la massa òssia de noies adolescents, entre els 14 i 18 anys.
Es tracta dun estudi de cohorts prospectiu en què es va voler observar i comparar levolució de la massa òssia en dos grups de noies adolescents. Les subjectes es van assignar als grup destudi en funció de lexposició a un programa dexercici físic intensiu que correspon a la pràctica del bàsquet dalt rendiment. Es va utilitzar una cohort de comparació externa, formada per noies estudiants de la mateixa edat que no practicaven el bàsquet i que realitzaven menys de 6 hores dexercici físic regular a la setmana.
Es va realitzar un seguiment durant un període de 4 temporades i/o cursos escolars. Les valoracions de la massa òssia es van fer a nivell bassal i en cada una de les temporades de seguiment. Es va prendre la mesura anual de la massa òssia a través de la valoració amb la tècnica dabsorciometria dual fotònica (DEXA) i la de tomografia axial computeritzada quantitativa perifèrica (TACCp) en diferents àrees dinterès: columna lumbar, maluc i canell. Es va quantificar de forma precisa les hores dexercici físic realitzades per cada una de les participants al llarg de tot el seguiment. Aquest tipus de disseny destudi li va permetre tenir una informació detallada, i objectiva de lexposició al factor destudi, hores dexercici físic, en la totalitat de les temporades. Es va controlar, també, les variables que, a més de lexercici físic, poden influir en ladquisició de la massa òssia en aquest període de desenvolupament.
Cal diferenciar lestudi del seguiment de levolució de la massa òssia de les jugadores de bàsquet al llarg dun cicle dentrenament de quatre anys en el marc de lalt rendiment esportiu i lestudi comparatiu de levolució de la massa òssia daquestes jugadores i del grup destudiants que es va agafar com a control, que va correspondre a les tres últimes temporades de seguiment del grup de jugadores de bàsquet.
" SUMMARY:
The objective of this study is to evaluate the influence of intense physical activity, particularly elite basketball, on the bone mass of adolescent girls of 14 to 18 years of age.
A prospective cohort study was designed in which the evolution of bone mass was observed and compared during three years, at lumbar spine, proximal femur and distal radius location, in two equal age groups of adolescent girls: elite basketball players, and students with a low level of physical activity. Comparison between these two groups showed a different bone adquisition rythm and superior levels in the athletes in those zones under observation that bear a higher mechanical load in the practice of basketball. The initail hypothesis was to relate possible differences in bone mass of the groups under observation to their level of physical activity.
In order to establish a causality relation between the differences found in two groups bone mass and those variables that could influence the adquisition of bone mass during adolescence, the two groups were compared in relation to these variables. Those variables which were observed to be unsimilar between the two groups were analized in relation to their role in the differences of bone mass in the two groups. Finally, it was possible to establish the relationship between the difference in bone mass acquisition in the two groups and their different level of physical activity in relation to elite basketball. "
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados