Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Patologia molecular del gen CFTR: Fibrosi quística i fenotips relacionats

  • Autores: Teresa Casals Senent
  • Directores de la Tesis: Carles Solsona Sancho (dir. tes.), Xavier Estivill Palleja (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Barcelona ( España ) en 2005
  • Idioma: catalán
  • Tribunal Calificador de la Tesis: L. A. Pérez Jurado (presid.), Joan Badí Cabus (secret.), Hector Oswaldo Rajmil Marquejon (voc.), Antonio Moreno Galdó (voc.), Josep Maria Aran Perramon (voc.)
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TDX
  • Resumen
    • La tesi presenta lanàlisi molecular del gen CFTR a la població espanyola. Lestudi inclou afectats i famílies de fibrosi quística (FQ) així com pacients de les malalties relacionades (agenèsia bilateral de conductes deferents, pancreatitis crònica i bronquiectàsies). La FQ és una malaltia genètica recessiva caracteritzada per malaltia pulmonar crònica, insuficiència pancreàtica i infertilitat en lhome. Per lanàlisi del gen (250kb) shan utilitzat dues tècniques de cribatge: lelectroforesi en gels de gradient desnaturalitzant (DGGE) i lanàlisi de la conformació de la cadena senzilla (SSPC/HD) amb la posterior seqüenciació dels patrons anòmals per tal didentificar les mutacions. A més sha evaluat leficiència de lequip comercial que permet lanàlisi directa de 31 mutacions freqüents del gen.

      Lestudi evidencia lheterogeneïtat molecular de la població espanyola amb únicament dotze mutacions que presenten una freqüència superior a l1%. La mutació majoritària al món, F508del, representa el 51% dallels. La mutació G542X és la segona més freqüent amb un 8% dallels. Lequip comercial permet identificar el 76% dels allels, el que suposa la total caracterització del genotip en el 59% dels pacients FQ. Amb lestratègia emprada shan caracteritzat 108 mutacions que representen el 97% dels allels FQ.

      A lABCD el 85% dels pacients presenten al menys una mutació i/o variant, sent la variant 5T la més prevalent (39%) en aquest grup. Pel que fa als fenotips PC i BQ, un 35% dels pacients presenten al menys una mutació i/o variant CFTR. En general, aquests fenotips (ABCD, PC, BQ) presenten heterogeneïtat molecular encara que amb un espectre de mutacions diferent, predominant les mutacions amb error de sentit. Aquestes mutacions que determinen un canvi daminoàcid poden afectar de forma molt diversa la funció i estabilitat de la proteïna. Tanmateix, lalta freqüència dindividus heterocigots suggereix que aquests tenen una major predisposició a desenvolupar les diferents malalties, probablement, en un context multifactorial.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno