Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Estudi genètic de la Síndrome de Williams-Beuren i de les patologies associades al gen de l'elastina

  • Autores: Laia Rodríguez Revenga Bodi
  • Directores de la Tesis: Fernando Climent Romeo (dir. tes.), Ana María Carrio Ybáñez (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Barcelona ( España ) en 2004
  • Idioma: catalán
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Rafael Jiménez González (presid.), Aurora Sánchez Díaz (secret.), Judith Mallolas Giménez (voc.), Anna Soler Casas (voc.), Toni Mora (voc.)
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TDX
  • Resumen
    • La síndrome de Williams (SW) és un trastorn del desenvolupament caracteritzat per trets facials característics, retard mental, hipercalcèmia infantil i anormalitats en el teixit conjuntiu que inclouen arteriopaties, com lestenosi supravalvular aòrtica (SVAS). És un desordre multisistèmic amb una incidència de 1/20.000 nascuts vius amb igual freqüència entre homes i dones. Tot i que la majoria de casos de SW són esporàdics, els casos presenten un patró dherència autosòmic dominant.

      Lalteració molecular implicada en la SW és una deleció hemizigota daproximadament 15 Mb en la regió 7q11.23. És per tant, una de les síndromes anomenades de gens contigus ja que la deleció afecta a varis gens.

      El mecanisme causal en la SW sembla ser lhaploinsuficiència gènica dalguns dels gens que es troben en la regió delecionada. Fins al moment, shan descrit 20 gens amb locus en aquesta regió, un dels quals és el que codifica per la proteïna de lelastina ("ELN"). Aquest és lúnic gen amb el què sha pogut establir una correlació genotip-fenotip, ja que alteracions en la seva seqüència donen les característiques manifestacions cardíaques i vasculars presents en la SW.

      Mentre que la SW és el resultat de lhaploinsuficiència del gen ELN i daltres gens situats al voltant, mutacions en aquest mateix gen donen lloc a dos desordres autosòmics dominants diferents: lestenosi supravalvular aòrtica (SVAS) i la cutis laxa.

      Els estudis genètics mitjançant hibridació in situ fluorescent (FISH) i anàlisi de pèrdues dheterozigositat amb marcadors de la regió 7q11.23 evidencien la pèrdua de material genètic i possibiliten el diagnòstic de SW. Aquests estudis permeten acotar les delecions, establir una correlació genotip-fenotip i estudiar lorigen parental i la seva repercussió en el fenotip. El fet demprar conjuntament les tècniques moleculars i de FISH no només permet donar un diagnòstic a tots els casos amb sospita clínica de SW, sinó que també permet caracteritzar les diferents delecions que presenten els pacients.

      El present treball intenta aprofundir en el coneixement de la SW a través de la caracterització dels pacients afectes que el Servei de Genètica de lHospital Clínica ha recollit en els últims set anys. De la mateixa manera també pretén realitzar un estudi mutacional del gen ELN en aquells pacients en els que no sha demostrat una deleció del mateix gen però que fenotípicament presenten alguna tipus dafectació cardiovascular, i caracteritzar molecularment la síndrome de cutis laxa.

      Shan analitzat 200 pacients amb sospita clínica de SW i mitjançant alguna de les dues tècniques utilitzades, sha posant de manifest una hemizigositat de la regió crítica en 70 casos. Això representa que només un 35% del casos rebuts amb sospita clínica de SW realment presenten la deleció. En 5 daquests, lestudi molecular no ha estat informatiu mentre que en els 65 restants, sha pogut estudiar i determinar lorigen parental de la deleció.

      Sha realitzat lestudi mutacional del gen ELN en un total de 28 individus que presentaven en el seu fenotip alguna afectació cardíaca o trets distintius de cutis laxa. Aquest estudi ha permès identificar un total donze canvis dels quals tres ja havien esta descrits anteriorment. Nou són polimorfismes i els altres dos són canvis missense en els exons 22 i 26. Entre els polimorfismes, sis són intrònics i tres sexpressen al ser exònics. Pel què fa a la cutis laxa, en la literatura només existien 3 casos descrits en els que la mutació causant estigués descrita. Lestudi també ha permès identificar una quarta mutació relacionada amb aquest desordre.

      A part de les implicacions científiques, aquest treball de recerca posa de manifest una vegada més la utilitat de lanàlisi genètic com a eina diagnòstica per a aquesta síndrome.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno