Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


«Dies de taula»: Festa i art a Mallorca a l’edat moderna. Estudi i consideracions entorn del cerimonial de l’Arxiu (1541-1686) i la Taula dels Jurats

  • Autores: Aina Maria Escobar Sánchez
  • Directores de la Tesis: Andreu Josep Villalonga Vidal (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de les Illes Balears ( España ) en 2022
  • Idioma: catalán
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Juan Manuel Monterroso Montero (presid.), Mercè Gambús Saiz (secret.), Gabriel Seguí Trobat (voc.)
  • Programa de doctorado: Programa de Doctorado en Historia, Historia del Arte y Geografía por la Universidad de las Illes Balears
  • Materias:
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      La tesis doctoral estudia el concepto de «días de tabla» en el contexto municipal de Ciutat de Mallorca en los siglos XVI y XVII, cuestión que refleja la normativización institucional de las fiestas públicas a partir del análisis exhaustivo del manuscrito Cerimonial de l’arxiu (1541-1686), documento esencial para el estudio del ceremonial de época moderna. Ligado a los días de tabla se pone en relieve, por una parte, la figura de séptimo jurado o escribano de gastos menores de la Universitat, cargo poco conocido de gran importancia para el ceremonial y, por otra parte, la taula dels jurats (1659), pieza que plasma gráficamente los días de tabla a modo de escritura expuesta. La tabla de los jurados y los días de tabla se comparan con ejemplos coetáneos a nivel nacional e internacional. Con respecto al componente histórico-artístico de las celebraciones, se analizan por separado los elementos artísticos que conformaban el hecho festivo, usando los cinco sentidos como hilo conductor, aunque incidiendo en su carácter intrínseco multisensorial y de obra de arte total. Finalmente, se recorren uno a uno los llamados días de tabla, sus características artísticas y evolución histórica, reflexionando sobre su condición de patrimonio cultural inmaterial. Se incorpora a modo de apéndice la transcripción íntegra del Cerimonial de l’arxiu, a la cual se puede acceder a través de los vínculos en las referencias disponibles en PDF por medio del método de documento navegable.

    • English

      The doctoral thesis studies the concept of “dies de taula” (in English known as Communion Days), in the 16th and 17th century in Ciutat de Mallorca, which reflects the normativity of public celebrations, based in a deep analysis of the manuscript Cerimonial de l’arxiu (1541-1686), an essential source for the study of modern age ceremonial. Regarding the Communion Days, the thesis highlights the importance of the figure of the seventh councillor of the “Universitat” (local government), an unknown municipal charge which vital for the ceremonial development and, on the other hand, the “taula dels jurats” (“councillors board”), a ceremonial panel in which the Communion Days are graphically represented. Communion Days and the ceremonial panel are compared to other examples from the national and international context. About historical and artistical features, the celebrations’ artistic components are analysed separately, using the five senses as a common thread, although incising of their multisensorial and total artwork character. Finally, Communion Days are treated one by one, taking into consideration their artistic features and historical evolution, reflecting on their condition of non-material cultural heritage. The full transcription of the source Cerimonial de l’arxiu is included as an appendix, accessible in the PDF file through the links in the references.

    • català

      La tesi doctoral estudia el concepte de «dies de taula» en el context municipal de Ciutat de Mallorca en els segles XVI i XVII, qüestió que reflecteix la normativització institucional de les festes públiques, a partir de l’anàlisi exhaustiva del manuscrit Cerimonial de l’arxiu (1541-1686), document cabdal per a l’estudi del cerimonial d’època moderna. Lligat als dies de taula, es posa en relleu per una banda, la figura del setè jurat o escrivà de despeses menudes de la Universitat, càrrec poc conegut de gran importància pel cerimonial i, per altra banda, la taula dels jurats de Mallorca (1659), peça que plasma gràficament els dies de taula a mode d’escriptura exposada. La taula dels jurats i els dies de taula es comparen amb exemples coetanis a nivell nacional i internacional. Amb respecte al component historicoartístic de les celebracions, s’analitzen per separat els elements artístics que feien part del fet festiu, usant els cinc sentits com a fil conductor, tot i que incidint en el seu caràcter intrínsec multisensorial i d’obra d’art total. Finalment, es recorren un a un els dies de taula, les seves característiques artístiques i evolució històrica, reflexionant sobre la seva condició de patrimoni cultural immaterial. S’incorpora, a mode d’apèndix, la transcripció íntegra del Cerimonial de l’arxiu, a la qual es pot accedir a través dels vincles a les referències disponibles al PDF per mitjà del mètode de document navegable.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno