Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


El concepte d'educació integral. Implicacions teòriques i pràctiques per a l'educació

  • Autores: Lluis Maria Ylla Janer
  • Directores de la Tesis: María Rosa Buxarrais Estrada (dir. tes.), Marta Burguet i Arfelis (codir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Barcelona ( España ) en 2022
  • Idioma: catalán
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Josep Maria Esquirol i Calaf (presid.), Anna Pagès Santacana (secret.), Isabel Álvarez Cánovas (voc.)
  • Programa de doctorado: Programa de Doctorado en Educación y Sociedad por la Universidad de Barcelona
  • Materias:
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • Aquesta tesi pretén aportar una perspectiva en la comprensió del concepte d’educació integral i plantejar implicacions teòriques i pràctiques per a l’educació. En preguntar-nos per l’educació integral hem identificat, d’acord amb la metodologia, una categoria que considerem central que hem denominat consciència mobilitzadora, que entenem com tenint consciència dels i de les alumnes i sentint la seva influència. Afirmem que la persona docent, davant del seus i de les seves alumnes, té una comprensió d’ells i elles que afecta la seva activitat docent i contribueix a la seva qualificació. Aquesta comprensió té molta diversitat d’expressions i explicitacions per part del professorat existint tanmateix una dificultat per tematitzar-la. Formulem i desenvolupem, una categoria emergent que denominem integralitat i senceritat per expressar aquesta comprensió de l’alumne/a.

      El propòsit de la recerca era aprofundir en la comprensió de l’educació integral per part del professorat en el sistema educatiu formal i si hi havia alguna categoria antropològica que ens podria ajudar per aprofundir en l’educació integral a l’escola. Aquest propòsit ens el fem dins d’un context social en què a través de les normatives, la cultura, les ciències humanes, es subratlla un interès creixent per la subjectivitat i món interior, i d’un sistema educatiu en el qual es van desplegant iniciatives que s’hi adrecen. La recerca s’ha dut a terme seguint la metodologia d’anàlisi qualitativa de la Teoria fonamentada. El que es volia era generar, i no pas verificar, una teoria o unes hipòtesis de treball.

      Amb aquesta recerca s’aporta una perspectiva més per entendre l’educació integral en subratllar el caràcter sencer, integral de l’alumne/a i pot contribuir a enriquir la seva comprensió per part del professorat de manera que redundi en qualificar el procés d’ensenyament i aprenentatge. També s’identifiquen possibles noves línies de recerca que contribuirien a qualificar l’abast de l’educació integral.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno