Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Envelliment i vih. Creació i avaluació d’un sistema de comunicació digital (app) per a millorar la qualitat de les cures de salut en persones majors de 60 anys infectades pel vih

  • Autores: Jordi Puig Pla
  • Directores de la Tesis: María Teresa Lluch Canut (dir. tes.), Eugenia Negredo (codir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Barcelona ( España ) en 2021
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Carme Ferré Grau (presid.), J. T. Limonero García (secret.), Juan Manuel Leyva Moral (voc.)
  • Programa de doctorado: Programa de Doctorado en Enfermería y Salud por la Universidad de Barcelona y la Universidad Rovira i Virgili
  • Materias:
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • Introducció:Es creu que l'envelliment serà el principal fenomen antropològic de finals del segle XXI. L'auge de les malalties cròniques i la reducció del benestar són un gran repte per a la salut pública mundial.Hi ha una evidència creixent en la literatura científica que suggereix que la població infectada pel VIH experimenta canvis immunològics similars als causats per l'envelliment de la població d'edatavançada sense infecció. Aquest envelliment es manifesta en els diferents òrgans i sistemes d'aquesta poblacióuns10 anys per davant del que passa en la població sense infecció.Per tant, l'atenció a la persona infectada pel VIH ha d'anar més enllà d'un enfocament centrat en el tractament antiretroviral (ART) i s'ha de centrar en abordar la complexa situació dels pacients crònics. Ambespecial atenció a la gent gran, amb múltiples comorbilitats i generalment polimedicats,que fa necessari desenvolupar un treballd'educació i suport als pacients per que puguin fer autogestió de la seva pròpia malaltia,ja que s'ha demostrat que l’autogestió de la salut aporta millorsresultats i una reducció dels costos sanitaris.En l'última dècada s'ha demostrat el potencial de les tecnologies de la informació i la comunicació, com les tecnologies de la salut mòbil (mHealth), web 2.0 i específicamentaplicacions mòbils (Apps)a través del suport (informació, educació, recordatoris, etc.), per millorar l'autogestióde la saluti per potenciar elscanvisde comportament.Objectius:Segons els enfocaments descrits, els objectius generals d'aquesta tesi doctoral van ser dos; elprimer objectiu general va ser explorar l'estat de salut d'una mostra de pacients tractats a la Unitat de VIH de l'Hospital Germans Trias i Pujol, prestant especial atenció a dos problemes rellevants que estan presents en el procés d'envelliment com la sarcopènia i l'osteoporosi.El segon objectiu general va ser desenvolupari avaluar la usabilitat i la satisfacció d'una App per millorar la qualitat assistencial de la població de VIH de més de 60 anys.

      Metodologia:Per donar resposta a aquests objectius, es van desenvolupardiferents metodologies de recercaiels resultats han estatpublicats en tres articles. Per al primer objectiugeneral, es van realitzar dos treballsretrospectius per avaluar dos dels problemes més freqüents detectats en la nostra població: la sarcopènia (primer article) i l'osteopènia-osteoporosi (segon article). Pelsegon objectiugeneral, es va realitzar unaintervenció. longitudinal, amb disseny quasi experimental: grup d'intervenció(GI)amb intervenció habitual + Appi grup de control (GC) amb intervenció habitual (tercer article).

      Resultats: En resposta al primer objectiu plantejatels resultats van detectar que la sarcopènia afectavauna cinquena part de la poblacióestudiadai augmentava significativament amb el temps, sent més prevalent en dones de més de 50 anys. La durada més llarga de la infecció pel VIH es va associar amb un major risc de sarcopènia. També es va trobar que la prevalença d'osteopènia i osteoporosi era alta. El risc i la probabilitat de progressió de l'osteopènia a l'osteoporosi en 10 anys va ser més elevat entre les dones, especialment les de més de 40 anys; per als homes, el risc va augmentar progressivament, tot i que l'augment va ser més atenuat.Pel que fa als resultats vinculats al segon objectiu plantejat, es va avaluar la usabilitat i satisfacció de l'App. Ala setmana 48, el 85,2% va considerar que l'App era útil i el 91,4% recomanaria l'App a altres amics o familiars. Ala setmana 24un 52% de participants la van utilitzar durant una mitjana de 17,4 dies.Després de decidir-nos a enviar recordatoris setmanals i fer educació presencial, el nombre de les persones que la van utilitzar va ser d’un73,8% amb una mitjana de 23,7 diesen 48 setmanes.En termes de satisfacció, l'App va ser ben valorada [4,79 (± 0,41) sobre 5,00] i el64,6% va pensar que l'Appva millorar la seva qualitat assistencial. Comparant els grups, cal destacar que el nombre de visites presencials a la unitat de VIH va ser significativament menor en el grup App (4,29 a 5,33, p = 0,03). A la setmana 48, no es van registrar canvis significatius en el seguiment de la qualitat de vida, l'adherència i els paràmetres clínics, ni diferències entre grups.

      Conclusions:L'envelliment és un problema que sovint causa preocupació. Per tant, alentir, aturar o fins i tot revertir el procés és un repte per a molts investigadors i professionals de la salut. Els avenços en el tractament antiretroviral han fet possible que l'esperança de vida de les persones amb infecció pel VIH s'acosti a la de la població general, però les comorbiditats relacionades amb l'edat estan jugantun paper especial en l'atenció d'aquests pacients.La manera d'organitzar i gestionar l'atenció és clau per a una adequadaatenció delspacients amb malalties cròniques. La telemedicina aviat tindrà un paper crucial en el seguiment de malalties cròniques El nostre estudi va demostrar que la usabilitat de l'Appen pacients de més de 60 anys va augmentar al llarg de l'estudi després d'enviar recordatoris setmanals per utilitzar l'Appi educar en visites presencials. Per tant, és necessari fomentar l'educació en tecnologies de la informació i la comunicació i motivar els pacients, especialment en aquesta franja d'edat, a utilitzar Apps. Els familiars i les parelles també poden ajudar a millorar l'actitud dels pacients cap a l'ús d'Apps de salut a través del telèfon mòbil.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno