Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


El nacionalisme polític valencià (1978-1997): cultura política, participació social i pràctiques col.lectives

  • Autores: Ignasi Escandell García
  • Directores de la Tesis: Ismael Saz (dir. tes.), Ferran Archilés i Cardona (codir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de València ( España ) en 2021
  • Idioma: catalán
  • Tribunal Calificador de la Tesis: David Ginard Féron (presid.), Marta García Carrión (secret.), Xavier Domènech i Sampere (voc.)
  • Materias:
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • La present tesi doctoral “El nacionalisme polític valencià (1978-1997): Cultura política, participació social i pràctiques col·lectives” intenta posar de relleu les diferents formacions valencianistes que han participat dels processos democràtics des de la Transició fins el final de segle centrant-se no solament en la discussió pel que fa a la identitat de les i els valencians. sinó també en quins foren els perquès per dur endavant la creació de diferents formacions polítiques que acabarien desembocant en la Unitat del Poble Valencià sobretot, però no solament. Així mateix, conèixer quines han estat les discussions internes de les formacions així com la seua presència social i dins de diferents àmbits col·lectius ajudaria a entendre els canvis al respecte del posicionament nacional tant de la UPV com de les formacions prèvies i paral·leles.

      Per poder fer una anàlisi exhaustiva del valencianisme polític de l’últim quart de segle cal tenir present no solament els processos i els debats interns per entendre les decisions preses, també cal analitzar les diferents conteses electorals tant a nivell municipal com autonòmic, estatal i, en menor mesura, europees, sense oblidar quina era el seu arrelament social. Solament així es podrà traçar una relació entre assentament municipalista i els col·lectius amb més pes dins de les formacions, a més de poder donar eixida a un mapa del nacionalisme polític valencià per comarques al llarg de la cronologia establerta.

      La qüestió nacional sempre fou el nucli sobre el que va girar la discussió organitzativa de les formacions valencianistes. Aquesta es barrejà amb els posicionaments en l’eix esquerra-dreta per conformar un interessant debat intern que corregué pararl·lelament a les diferents reformulacions del fusterianisme que s’hi donaren als anys setanta i sobretot, als vuitanta i noranta. Deslligar la qüestió nacional de l’eix polític seria una errada. Per això el que es proposa aquesta tesi és també analitzar les diferents derives dins de l’espectre polític de les formacionas valencianistes tenint sempre present la qüestió identitària i les diferents realitats que s’hi donaren simultàniament a la resta de l’estat espanyol tant a nivell electoral com ideològic que serviren sovint de mirall per al valencianisme polític.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno