Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Diàlegs d'art entre l'educació no formal i la formal. El cas del laboratori de les arts de la fundació "la caixa

Assumpta Cirera

  • La recerca se centra en l’estudi dels vincles existents entre l’educació no formal i la formal a través de la descripció i l’anàlisi de les activitats d’educació visual i plàstica que es van portar a terme, des de l’any 1987 fins al 2006, al Laboratori de les Arts (LdlA) de la Fundació ”la Caixa”. Aquest programa va tenir la seu al Centre Cultural Palau Macaya, fins que l’any 2002 es va traslladar al nou Centre Cultural i Social CaixaForum de Barcelona. Durant dinou anys, el programa va conservar el nom original, i el 2006, coincidint amb un canvi en els criteris de gestió de l’entitat, va perdre la denominació de LdlA, l’equip es va disgregar i el projecte va quedar integrat dins les activitats educatives dels diferents centres CaixaForum del territori espanyol.

    L’objectiu principal de la investigació consisteix a descriure i analitzar el programa que, dins l’àmbit de les arts visuals i plàstiques i des de Barcelona, el LdlA va oferir a les escoles, per determinar el seu abast en l’educació no formal i la formal.

    L’anàlisi es concreta en la classificació de documentació relativa a la pedagogia i la gestió del programa; la identificació d’activitats adreçades a contextos escolars, i la definició dels trets que van caracteritzar el LdlA. Utilitzem una metodologia qualitativa, fonamentada en estratègies, tècniques i instruments de recollida de dades, per revisar i analitzar la informació, com ara diferents tipus de documents i el testimoni aportat de la seva experiència per persones de l’equip del LdlA, educadors, col·laboradors i docents.

    El LdlA va contribuir a introduir noves maneres d’afrontar la interpretació de les obres d’art entre el professorat i els grups d’escolars que hi van participar. Va ser un programa d’educació artística no formal considerat pioner a l’Estat espanyol, ja que va aconseguir generar nombroses activitats utilitzant procediments habituals en l’art contemporani, com ara l’experimentació, la participació activa, el desenvolupament de l’esperit crític i l’ús de múltiples recursos. A través d’activitats fonamentades en propostes creatives, s’implementava un plantejament transversal dels coneixements.

    No ha estat objectiu d’aquesta investigació fer un estudi sistematitzat que permeti mesurar la dimensió de la influència que va tenir el programa del LdlA en la introducció de canvis en les situacions d’ensenyament-aprenentatge a les escoles.

    No obstant això, tenim evidències de la implementació de diverses propostes seves en centres escolars. Sense poder aportar xifres exactes sobre el tema, els documents d’estadística consultats ens indiquen que diversos centenars de docents i milers d’escolars es van impregnar de la metodologia que s’aplicava al LdlA.

    Paraules clau: Laboratori de les Arts, educació artística, educació visual i plàstica, educació formal i educació no formal


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus