Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Efectes d’un programa d’intervenció psicoeducativa en les actituds i coneixements sexuals i afectius de persones amb discapacitat intel·lectual que assisteixen a un servei de teràpia ocupacional

Jordi Fernandez Suriñach

  • Efectes d’un programa d’intervenció psicoeducativa en els coneixements i en les actituds sexuals i afectives de persones amb discapacitat intel•lectual que assisteixen a un Servei de Teràpia Ocupacional.

    Molts estudis constaten que les persones amb discapacitat intel•lectual solen rebre poca educació en matèria sexual i afectiva i també que aquestes mostren el desig de tenir més coneixements i millor formació per desenvolupar la seva sexualitat i afectivitat de manera satisfactòria. El present estudi, realitzat amb un total de 56 persones amb discapacitat intel•lectual dels quals el 70% no havia rebut mai educació sexual, intenta avaluar els efectes d’un programa psicoeducatiu sobre sexualitat i afectivitat amb l’objectiu de millorar-ne els seus coneixements i les seves actituds. A través de l’adaptació d’un programa formatiu i mitjançant tècniques grupals es van treballar diferents tòpics relacionats amb la sexualitat i l’afectivitat. Les dades es van recollir amb un qüestionari respost majoritàriament amb una escala tipus Likert i posteriorment es van avaluar els resultats obtinguts.

    El programa consta de 10 sessions grupals on es treballava cada un dels tòpics que més rellevància tenen en la sexualitat humana, amb l’adaptació dels continguts segons les necessitats dels participants.

    Després del pas pel programa formatiu, les dades ens indiquen que hi ha un increment significatiu en els coneixements sexuals del participants en la majoria d’àrees examinades, en l’interès per a adquirir-ne de nous i també en la integració d’aquests a la seva vida diària. Pel que fa a les actituds s’observen canvis significatius en les àrees més controvertides de la sexualitat valorant-les de forma més positiva després de l’obtenció de noves informacions al respecte.

    Es reafirma per tant, la necessitat de realitzar programes formatius que afavoreixin l’expressió de les seves preferències sexuals i afectives sense por a la censura i, en definitiva, ajudar-les a viure una sexualitat i una afectivitat sanes, de qualitat i amb garanties, per evitar situacions de risc i millorar el seu dia a dia.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus